Hopp, framfall, G-kraft, underliv och träning

Hopp, framfall, G-kraft, underliv och träning

13.08.2017

I går fick jag äntligen kitesurfa igen. Denna gång på en spot som kallas Knutsvägen i Monå.

Jag tränade på att hoppa högt och landa mjukt. Jag hade WOO på brädan och mätte hur högt jag hoppade. En bra grej är också att den mäter med hur hård G-kraft man landar, så jag kan följa med att det inte blir för mycket. Arthur blev 3 månader igår så med tanke på att jag fött barn nyligen så är ju inte bäckenbotten riktigt som det ska ännu, och framfall är inget jag tänker dra på mig.

Så här såg det ut på min WOO igår. Man ser höjden på hoppet, tiden jag var i luften, G-kraften och hur länge jag hade åkt.

kitesurfing woo

G-kraft efter förlossning

Det här med G-kraft är riktigt intressant, speciellt så här efter en förlossning när man undrar hur mycket kroppen belastas. Högsta hoppet var 6,1 meter. Men det var inte den hårdaste G-kraften. Ett hopp på 3 meter kan vara hårdare i landningen, det beror bara på hur väl man lyckas styra draken och bromsa med benen när man landar.

Man brukar säga att jordens dragningskraft motsvarar 1 G. 2 G är när du dubblar den kraften, till exempel att du väger dubbelt så mycket eller gör ett litet hopp. Högsta G-kraften igår var runt 3 och det skulle vara intressant att veta vad det motsvarar ungefär.

Även om man inte aktivt hoppar själv kan man öka sin G-kraft.

Exempelvis när vi under semestern seglade och guppade ordentligt i vågorna så blev G-kraften rätt så stor, och det märkte jag med en tyngdkänsla i underlivet nån kväll. Att guppa på så en hel dag är antagligen mycket värre än att göra några kortare små hopp i nåt träningspass – för man måste ju också ta i beaktande hur lång tid man håller på. Därför kan det vara okej att ta några joggingsteg under promenaden, men inte springa den vanliga rundan man gjorde innan man var gravid.

Nu menar jag förstås inte att alla nyförlösta ska börja hoppa det första man gör, utan tvärtom så vill jag bara tipsa om att vara uppmärksam på det du gör och känna efter hur det känns. Jag kan inte lova att du själv vet var din gräns går, men du kommer i alla fall att veta när det blir för mycket. Undvik tyngdkänslan. Knip, knip, och knip lite till. Och läckage är aldrig normalt. Då har det blivit för mycket.

hopp kitesurfing g-kraft

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Kitesurfing Sponsors

Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen