2 goda sopprecept: Maletköttsoppa & kräftsoppa (och tips på hur du får soppan mera mättande)

2 goda sopprecept: Maletköttsoppa & kräftsoppa (och tips på hur du får soppan mera mättande)

08.03.2018

Jag vaknar upp till minus 15 grader men är det inte lite vår i luften idag? Solsken som nästan bränner i skinnet och fåglar som kvittar. Jag avklarar lite jobb och planerar resten av veckans mat. Kanske blir det maletköttsoppa* idag? En värmande soppa skulle passa bra i kylan.

Detta med soppor är lite roligt faktiskt. Jag tycker soppor är tråkiga och gjorde aldrig soppor tidigare – inte en enda gång i mitt vuxna liv. Jag soppvägrade helt enkelt och tyckte det tog för lång tid och inte var speciellt gott. Lite trauma med lågstadiets osmakliga grönsakssoppor låg väl också och skavde i bakhuvudet.

Men så var det en kall lördag i februari eller mars förra vintern då vi hade talko* mitt under renoveringen. Mina och Jonathans föräldrar var som vanligt på plats redo att hjälpa till, och fina mamma hade gjort maletköttsoppa som talkomat. Jag fnissade åt hennes matval “vem äter väl egentligen soppa, haha”. Men så åt jag av soppan, och det var ju galet gott. Kanske det var graviditeten eller en väldigt hungrig talkomage som talade, men då bestämde jag mig för att testa göra soppa själv också.

Och nu på senare tid gör jag soppa ganska ofta. Det är ju den perfekta maten som inte bara är enkel att laga utan också passar både vuxna som bebisar. Så enkelt att bara mixa den lite extra så är det god bebismat. Plus att man kan göra soppa på i princip vad som helst som finns i kylskåpet. Bara att slänga i lite rester och puttra och så fixar maten sig själv.

Två goda sopprecept just nu: Maletköttsoppa & kräftsoppa

Om du också vill prova på soppa så kommer här tips på två riktigt goda sopprecept; ett recept för maletköttsoppa som är riktigt bra vardagsmat, och ett recept på en supergod kräftsoppa, som sätter guldkant på vilken helg eller vardag som helst. 

Maletköttsoppa

Receptet till denna goda maletköttsoppa kommer härifrån. Som sagt brukar jag lägga i det vi råkar ha hemma, och det blir ändå lika gott varje gång. Lika gott för stora och små!

maletköttsoppa

maletköttsoppa2

Supergod kräftsoppa med sting

Denna kräftsoppa är något utöver det vanliga och är något jag verkligen älskar. Jag testade kräftsoppan på min syster och man för en tid sedan, men de var inte riktigt lika övertygade som jag. Kanske man behöver gilla kombinationen av skaldjur och riktigt heta smaker för att uppskatta den. Men jag älskar den verkligen. Kräftsoppan passar bra både som förrätt och huvudrätt, t.ex. tillsammans med en bit gott bröd. Men skulle inte rekommendera den som bebismat eftersom den är så salt.

Receptet på kräftsoppan hittade jag här. Ett recept du måste testa!

kräftsoppa

Gör soppan mera mättande

Ett dilemma med soppor överlag är att de i regel är kalorifattiga. Kalorifattig kost = mättar dåligt. Dålig mättnad = större risk för skräpmat och onödiga mellanmål senare på dagen. Därför är ett bra tips att försöka få upp protein- och fettmängden i sopporna, som mättar bättre än grönsakerna. Man kan t.ex använda:

 • Grädde eller färskost
 • Oljor som t.ex. olivolja
 • Tillräcklig mängd protein från t.ex. kött, fisk, baljväxter
 • Eller – alternativt kör man bara på en större portion.

Tips: Mixad, slät soppa är ett riktigt bra sätt att få i barnen mera grönsaker i smyg. Tro mig, jag är före detta grönsaksvägrare av rang och största orsaken till varför jag ofta vägrade grönsaker var p.g.a konsistensen. 

Nu blev jag riktigt sugen på kräftsoppa av att skriva detta. Måste testa den på nytt i helgen!

Har du något riktigt bra sopprecept att dela med dig av? Jag efterlyser speciellt goda recept för t.ex. tomatsoppa med chili (åt en sån just på restaurang och det var sjukt gott)  eller vilken annan mumsig soppa som helst. 

*maletköttsoppa=köttfärssoppa

*talko=finns ju inget motsvarande ord på svenska? Talko måste ju vara världens bästa ord. Och maletköttsoppa världens bästa talkomat.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 reaktioner på ”2 goda sopprecept: Maletköttsoppa & kräftsoppa (och tips på hur du får soppan mera mättande)

 1. Marie skriver:

  Tack för en kanonbra blogg! Kan du beskriva vad talko är för oss icke-finska läsare? Bästa sopprecepten: med fisk, potatis, curry, citron, färsk dill och yoghurt eller sötpotatis el. pumpa, kokosmjölk, chili, vitlök och massa intefära. Exakta recept har jag inte, blir alltid gott, dra på med mycket av allt bara :)

  1. Marie skriver:

   Glömde säga, lägg i kokta linser, fetaost och färsk koriander som topping på sötpotatissoppan – ger mättnad och är supergott!

  2. Lina skriver:

   Åh, tack för tips! Speciellt sötpotatissoppan lät jättegod. Den ska jag testa på! Alltså jag kom inte på nåt bra ord för talko. Men det är när man jobbar frivilligt hos bekanta, t.ex. under en renovering så rycker man ut och hjälper med det som behöver göras.

   1. Marie skriver:

    Tack! Då förstår jag talko – det ordet finns på norska ”dugnad” men av nån anledning inte på svenska, det borde hittas på ett sånt ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen