Dygnets farligaste timme? Slipp blodsockerdippen vid 15.00

Dygnets farligaste timme? Slipp blodsockerdippen vid 15.00

25.04.2018

Jag läste nyligen om dygnets farligaste timme, som man utsåg till klockan 15.00. Det är den tiden då man ofta blir trött och seg på jobbet och man har väldigt lätt för att ta dåliga beslut om onödigt småätande. Det är ännu lång tid till middagen, och tillsammans med kaffekoppen åker kanske några bitar godis eller kakor ner för att du ska piggna till. Känner du igen dig?

Om du känner igen dig i beskrivningen så är mitt första och allra viktigaste råd: ät en större portion lunch. Med större mål till frukost, lunch och middag så hålls blodsockret jämnt under hela dagen och man får aldrig den där dippen. Man kan motstå godiset utan att det ens känns jobbigt.

Mellanmål marknadsförs idag som något extremt viktigt, inte bara av olika livsmedelsföretag utan också från hälsovården. Jag läste precis i broschyren om babymat vi fick från rådgivningen, där det stod att barn ska få 1-2 mellanmål per dag. Jag äter sällan mellanmål och har infört samma vana till Arthur (ibland mellanmål på eftermiddagen om det blir lång tid till middagen, och det blir det ofta). Fördelen är att han har otroligt bra aptit och äter det mesta i riktigt stora portioner till frukost, lunch och middag. (Plus kvällsmål innan han lägger sig.)

ägg sallad

sallad som lunch

Färdiga sallader till lunch är ett populärt alternativ för den som jobbar, men tänk på att äta tillräckligt stor portion. Jag köper såna där jag får blanda själv och lassar på allt möjligt gott. De färdiga salladslådorna man köper tycker jag aldrig mättar tillräckligt bra. Allra helst gör jag min sallad själv hemma.

Kalorimässigt över dagen är det ingen skillnad om du äter större portioner mera sällan eller små mål flera gånger – men själv upplever jag det mycket lättare att hålla munnen stängd från dåliga matval om man inte går och äter något i tid och otid. Det är bra att ha några timmar fasta mellan målen. Plus att det är smidigare när man inte hela tiden behöver fundera på vad man ska äta.

När behövs mellanmål?

Däremot lyckas det inte alltid som planerat och slår hungern till på eftermiddagen så är det givetvis bra att äta ett vettigt mellanmål. Planera in ett eventuellt mellanmål på förhand så du har ett alternativ till bullen eller godiset.

Ibland är mellanmål en nödvändighet. Säg till exempel att du åt lunch klockan 12, jobbar till fyra och ska ännu träna innan middagen. Då är det en riktigt bra idé att slänga i dig ett mellanmål runt tre-tiden så att du har energi till att avsluta arbetsdagen, träna och åka hem och laga middag klockan sex.

mellanmål

avocado och äpple mellanmål

En kopp te + knäckebröd med avokado och äpple: en oväntat god kombination!

Exempel på bra mellanmål är t.ex. en knäckebröd med ägg/avokado, en frukt och en näve nötter, en skål fet yoghurt med bär och nötter eller min enkla favorit: mättande, nyttig smoothie (t.ex. hallonsmoothie eller chokladsmoothie)

-> Flera exempel på bra mellanmål

Fråga: Brukar du få blodsockerdipp vid tresnåret, och vad gör du för att motverka detta?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 reaktioner på ”Dygnets farligaste timme? Slipp blodsockerdippen vid 15.00

  1. Linnéa, stolt bonde från Småland skriver:

    Köper jag en plocksallad i butik är jag noga med att kontrollera vilket urspung råvarorna har.. exempelvis: thailändsk kyckling bojkottar jag direkt pga otroligt lång transport, dåliga uppfödningsförhållanden o hög antibiotika användning..

    1. Lina skriver:

      Bra point!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen