Mättande havregrynsgröt och hemgjort äppelmos

Mättande havregrynsgröt och hemgjort äppelmos

29.09.2017

Undrens tid är inte förbi. Jag har två dagar i rad ätit havregrynsgröt med hemgjort äppelmos. Nu låter det kanske inte så konstigt i era öron, men till saken hör att jag alltid hatat havregrynsgröt av hela mitt hjärta och aldrig ätit det sedan lågstadiet.

Men när man har ett äppelträd som dignar av äpplen, då måste man göra äppelmos. Och hur äter man äppelmos? (För Arthur kan inte äta allt även om han skulle vilja, han försöker t.o.m. svälja skeden hel.) Jo, man äter det på gröt så klart! Och till min förvåning var det supergott. Speciellt äppelmoset, men också gröten. Så mycket jag gått miste om de senaste 20 åren.

havregrynsgröt med äppelmos 2

Recept på äppelmos

Att göra äppelmos är superenkelt. Skala och kärna äpplena och lägg dem i en bunke med kallt vatten tills du skalat alla, så de inte blir bruna så lätt. Koka alla äpplen i en stor kastrull med lite vatten på botten, på svag värme i kanske 15 minuter. Sen är det bara att ta fram mixern och mixa alltihopa till mos. Du vill inte ha för mycket vatten i så det blir för rinnigt (vilket jag gjorde). Jag kryddade med kanel och det blev så sjukt gott!

Lägger man socker är det ju en konserveringsprocess så du kan ha äppelmoset länge i kylskåpet, men jag vill inte käka sockrat äppelmos så då fryser jag hellre ner det i små minigrip-påsar och tar fram vid behov. Funkar utmärkt. Plus att jag tänker fryst barnmat är smidigt att ta med när man är på språng och vill hålla det kallt länge.

Mättande havregrynsgröt med extra protein

Själva gröten då, hur gör man den? Jag blev ju riktigt tvungen att googla hur man gör gröt eftersom jag aldrig gjort det förr. 1 dl havregryn och 2 dl vatten, plus lite salt. Koka ihop på låg värme och när det är klart så kan du ännu röra ner ett ägg om du vill göra det lite mera mättande. Låt det inte koka med ägget i, för då blir det scrambled eggs av allting.

Jag toppade givetvis med äppelmos, men också buskblåbär från trädgården och en skvätt mjölk. Lite frön och nötter på toppen ger lite krispighet till kalaset och förstås är de också bra näringsmässigt.

Det är givetvis inget fel på traditionell havregrynsgröt heller, havregryn är väldigt fiberrika och bra –  innehåller i sig själv långsamma kolhydrater och en hel del protein. Man kan tänka på att hellre ha grövre havregrynssorter och inte använda snabbhavregryn (vilket jag använde eftersom det var det enda som fanns i skåpet). De som kokas ihop på 1 minut är oftast de sämsta näringsmässigt.

Men nu vill jag gärna veta; hur ser era bästa grötrecept ut? Jag vet ju att många äter gröt till frukost varje dag så ni har säkert mycket att lära mig!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 reaktioner på ”Mättande havregrynsgröt och hemgjort äppelmos

 1. Rebecka skriver:

  Ååå vad gott det ser ut, nu blev jag sugen på frukost igen haha :) Jag skivar nästan alltid ner en banan och frysta hallon när min gröt har kokat klart samt toppar med kanel eller kardemumma. Mums!

 2. Anders skriver:

  Havregryn innehåller en hel del protein men är det fullvärdig eller måste man komplettera med något annat för att kroppen skall tillgodogöra sig det?

  1. Lina skriver:

   Havregryn är inte fullvärdigt protein, men kroppen kan givetvis ändå tillgodogöra sig proteinet. Fullvärdigt protein från du när du kombinerar med andra livsmedel (t.ex. mjölk eller ägg). Jag kan skriva mera om det i ett blogginlägg.

 3. Heidi skriver:

  Jag äter havregrynsgröt varje vardagsmorgon. Mina framgångsingredienser är (utöver havregryn och salt) lite mjölk, grynost, krossade linfrön, en klick jordnötssmör och lingonpuré toppat med frysta blåbär eller svartvinbär :)

 4. Petra skriver:

  Kokar gröten i mikron. 2 dl vatten, 1 dl havregryn, kardemumma och knappt 1 krm salt. Efter 1.30 i mikron tillsätter jag en mosad banan och ev ett ägg. Mikrar i ca 30-40 sek till. Ovanpå bär eller ett tärnat äpple och grynost. Så otroligt gott, min absoluta favoritmat! :D

 5. Dan skriver:

  Hej! Jag brukar ha kanel och äppelbitar på min havregrynsgröt.
  Ägget brukar jag koka separat har inte tänkt på att blanda det i gröten det måste jag prova😋.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen