Min kostfilosofi: Lägga till istället för att ta bort

Min kostfilosofi: Lägga till istället för att ta bort

12.03.2018

Min kostfilosofi: Tänk inte på vad du ska ta bort, utan tänk på att lägga till det som gör gott för kroppen. 

Jag har skrivit om detta förr men på senare tid så har jag funderat på detta med kost en hel del. Maten vi äter har sån stor betydelse för hur kroppen mår. Det du ger kroppen, det får du också tillbaka i form av mående. Man kan välja att äta så man håller sig frisk utan förkylningar, så tänderna är starka och friska, så magen mår bra, så vikten är stabil och så att man har energi en hel lång dag från morgon till kväll.

Jag tycker också maten ska vara något man njuter av. Något familjen äter tillsammans och som är gjort på bra råvaror. Men alltid har man inte tiden för att kocka det bästa och det hälsosammaste, och det är då min kostfilosofi passar extra bra.

Ta som exempel vår middag idag: Jag har städat garderoberna idag, lekt med Arthur och inte suttit still en enda minut. Var igång från morgon till sen eftermiddag. Var plötsligt vrålhungrig, hade inte planerat någon mat och kylskåpet var nästintill tomt. Kris. Så då blev det ett korvpaket och en påse franskisar ur frysen. Inte speciellt snällt för kroppen. Inte så gott heller. En nödlösning. Men jag lade till broccoli och padronpaprika som fick marineras på samma plåt i olivolja.

Lade till, istället för att ta bort. Att slänga dit några broccolistjälkar och paprikor krävde inte mycket extra energi. Och för att orka äta det gröna så blev ju också den andra delen på tallriken lite mindre.

kostfilosofi

kostfilosofi2

(Och till efterrätt när Arthur tagit en powernap så njöt vi av Sias gräddglass. En vanlig sketen måndagkväll. Och det var gott! Har försökt minska på sockermängden i övrigt men lite glass kan man ju inte tacka nej till.)

Min man å andra sidan är inte alls så sugen på mera grönsaker i sitt liv, så därför funderar jag på att varje dag tvinga i honom en powerdrink med den äckligaste gröna, mest hälsosamma drinken, denna jord någonsin skådat. Den behöver inte smaka gott, den ska bara göra sitt med att tillföra vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter – allt man behöver för dagen i några klunkar. Ska bara klura ut receptet först. Och köpa en rejäl mixer, för jag har haft riktigt otur med de senaste mixrarna jag köpt.

PS. Om du tycker mitt kosttänk låter intressant så rekommenderar jag varmt svenska podcasten Food Pharmacy. De har väldigt lika syn på kost som jag själv och nu har jag blivit inspirerad till att bli “näringsjägare” jag också.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 reaktioner på ”Min kostfilosofi: Lägga till istället för att ta bort

 1. Tess skriver:

  Sååå goott!

 2. Clara skriver:

  Smart tänk! Kan ibland få dåligt samvete när jag äter dålig mat men om man lägger till nyttiga saker blir det ju inte jättefarligt! Tack :)

  1. Lina skriver:

   Tack! Ja precis så :)

 3. Ohh, vad jag gillar det här tänket! Tack för inspirationen! När det kommer till mixers kan jag rekommendera Kenwood. Lite pricy och kanske har du redan en “köksassistent” isåfall är det ju onödigt, men annars superbra att kunna bygga på med de delar man behöver :)

  1. Lina skriver:

   Håll till godo! Tack för tips om Kenwood, det låter precis som något jag skulle behöva. Har ingen köksassistent ännu. Vill ha något rejält som håller!

 4. Nathalie skriver:

  Ett bra inlägg! Man blir så begränsad (och olycklig) om man bara fokuserar på sånt man ska/borde ta bort. Tänkte ta och skriva en krönika om samma ämne på foodly.fi, är det okej om jag citerar dig och länkar till inlägget? :)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! Absolut är det okej :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen