Den skadliga mjölken och en katastrofal mängd socker hos barn

Den skadliga mjölken och en katastrofal mängd socker hos barn

16.02.2017

Ingen har säkert missat rubrikerna som mjölken fick igen. Alla tidningar varnade igår om hur farligt det är med mjölk – med ännu en forskning som bevisade detta.

Som alltid ska man komma ihåg att en forskning inte bevisar någonting. Speciellt inte om den inte är välgjord (som denna fått kritik för). Man måste se ett tydligare samband för att veta säkert. Och nu var det ju fråga om samma forskning igen, med bara några få ändringar, som fick tidningarna att blåsa upp rubrikerna än en gång.

Visst tycker jag det är lite konstigt att vi som vuxna dricker mjölk här i Norden. Att mjölk skulle ge starka ben tror jag inte riktigt på längre. Vatten är den bästa drycken, och mjölk behövs inte – absolut inte i den skala som man propagerat med tidigare. Jag är ganska säker på att naturliga och feta varianter av yoghurt, smör och ost är hälsosammare än mjölk, smältostar, fil och grynost.

varm-choklad-proteinpulver

MEN jag är inte ännu övertygad om att mjölk förkortar livet – så länge man inte dricker mjölken med oboy eller söta frukostflingor. Lägg mjölk hos barn i kontrast till saft, juice eller läsk så är det ju ett klart bättre val.

Det man däremot kunde belysa lite mera i tidningarna är sockerkonsumtionen hos barn. Det snurrade nyligen en dokumentär på Aftonbladet, kallad “mitt sockersöta barn”. Jag har inte sett dokumentären eftersom man måste vara betalkund hos Aftonbladet för att se den, men jag förstod att en vuxen äter samma mängd socker som ett barn gör under en vecka.

mitt sockersöta barn

Det man gör är alltså att man skalar upp portionerna till vuxenportioner; en glass blir till 2,5 glassar, ett kex blir 2,5 kex, och så vidare. Detta var verkligen något som öppnade mina ögon. Jag har inte förut tänkt på hur otrolig mängd socker en så liten kropp kan få i sig. Att ett litet barn äter en hel glass själv motsvarar för en vuxen 2,5 glassar. Tänk hur sjukt! Vem skulle äta 2,5 glassar på en gång?

Ässä mix-glassarna var populära

En väldigt gammal bild på ett glasskalas en härlig vårdag av jag, min syster Adina, minstingen Sara och mitt syskonbarn Elsa.

Har du tänkt på detta, du som har barn? Eller du som jag som serverar syskonbarn för mycket socker ibland… Det tycker jag du kan fundera på, istället för att fundera på om mjölk är skadligt eller inte.

4 reaktioner på ”Den skadliga mjölken och en katastrofal mängd socker hos barn

 1. Carolina Snellman skriver:

  https://urskola.se/Produkter/194988-Sockerfilmen
  Här kan man se sockerfilmen, vet dock inte om det är samma som du tänker på. Har själv inte ännu hunnit se hela, men den verkar intressant.

  1. Lina skriver:

   Det var inte den jag tänkte på, men den där kanske man också borde se på!

 2. Hanna skriver:

  Klart man tänker på det! Speciellt som det skrivs om det både här och där. Men samtidigt känns det galet med hysteri och rädsla. Mjölk till exempel innehåller en massa bra protein, för vår son, som är väldigt krånglig med maten överlag är det väldigt viktigt att han får i sej tillräckligt med protein. Som han får enbart tack vare den mjölk han dricker! För kött/baljväxter och fisk vägrar han…. Socker är inte bra, men inte är det nu heller sååå farligt som det ibland låter på artiklarna man läser. Allt med måtta tänker jag.

  1. Lina skriver:

   Jo absolut – allt med måtta! Och jag tycker många unga föräldrar idag ändå är medvetna om vad det finns socker i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen