3 prisvärda träningsredskap till hemmaträningen

3 prisvärda träningsredskap till hemmaträningen

10.07.2015

Som jag sagt så många gånger förr så går det hur bra som helst att träna och hålla sig i form utan gym också. Hemmaträning med den egna kroppsvikten är riktigt effektiv träning om man bara gör det på rätt sätt.

Visst måste jag hålla med om att det blir lite kompromisser när man tränar enbart med den egna kroppsvikten – speciellt maxstyrkan är svår att träna utan redskap – men om man kompletterar med några redskap hemma så kan man träna hemma utan att kompromissa också!

Kan du gissa vad som är det vanligaste träningsredskapet att ha hemma?

Jo, det är lätta hantlar. Jag har haft hundratals PT-onlinekunder under åren, och det jag märkt är att väldigt många har allt för lätta hantlar. Att köpa ett par lätta hantlar på 1-3 kg är billigt, och känns kanske lagom om man inte tränat mycket tidigare, men många skulle få ut så mycket mera av ett par lite tyngre hantlar istället. Vill man ha en lätt vikt att träna med, så kan man istället fylla ett par vattenflaskor.

Pilatesboll är också ett vanligt redskap att ha hemma, kanske också eftersom det är så lätt och billigt att skaffa. Pilatesbollen är bra och roligt komplement till träningen, men det finns andra som är ännu bättre enligt mig.

De bästa träningsredskapen för hemmaträning

Men vilka träningsredskap ska man satsa på då, om det inte är lätta hantlar eller pilatesboll?

Det allra bästa vore ju förstås att köpa hem en skivstång, ett hantelset, ringar, boxar, step-brädor och hela faderullan – men är man inte gjord av pengar blir det lite knepigt. Därför måste man tänka smart med träningsredskapen. Vad är ett måste, och vad klarar man sig utan?

Här listar jag de tre bästa träningsredskapen enligt mig, som inte kostar mycket, men som gör din hemmaträning riktigt effektiv – utan kompromisser! Jag listar redskapen från bästa neråt!

1. Pull-up-stång

Varför?

En pull-up-stång kan du inte göra många övningar i, men du kan göra en av de bästa – pull-ups. Utan redskap är det svårt att träna biceps och rygg (eftersom man är stark i musklerna och behöver stort motstånd i drag-rörelser), men med en pull-up-stång kan du träna dessa muskler väldigt effektivt.

Även om man inte klarar av en hel pull-up så är det ett bra redskap att investera i, för man kan hänga i stången, bromsa på väg ner och ändå träna biceps och rygg effektivt!

pull-up stång

Har du ingen lämplig trädgren nära dig är en stång super för att träna pull-ups!

 

Pull-up-stång är billiga och finns överallt på nätet. Här från Sportamore en av de billigaste för 99 kronor.

2. Gymnastiska ringar

På andra plats kommer de gymnastiska ringarna, eller romerska ringarna som de också kallas.

Varför?

Gymnastiska ringar är ett helt suveränt redskap som man kan använda till det mesta; drag, pressar, benövningar, bålövningar – ja, hela kroppen får sig en genomkörare med detta redskap. Ringarna kan du träna med på samma sätt som en TRX, men fördelen är att ringarna även passar super till pull-ups och muscle ups, och dessutom kan man ju hänga och svänga och leka i dem vilket är roligt! Ett riktigt bra träningsredskap till dig som har familj och vill ha något roligt både till din träning och till barnens lek.

gymnastiska ringar

Ringarna kan man enkelt plocka med sig och träna var som helst

 

Mina gymnastiska ringar är dessa träringar från GetActive. Ringarna är svåra att hitta på nätet, men här är de av riktigt bra kvalitet och dessutom till ett riktigt bra pris.

3. Kettlebell

På tredje plats kommer en kettlebell i en lite större viktklass. Med en kettlebell kan du förutom alla kettlebellövningar även träna samma övningar som en vanlig hantel, exempelvis olika rodd- och dragövningar, pressar och benövningar. Ett träningsredskap som tränar både puls och styrka i hela kroppen! Tyngre kettlebells är också utmärkta för marklyft, tack vare höjden!

Gör inte samma misstag som med hantlarna att du köper en för lätt vikt, utan våga ta en lite större vikt även om du är nybörjare. 10-12 kg är en bra startvikt för de allra flesta kvinnor och 16 kg för män. 8, 12 och 16 kan vara ett lämpligt set för en kvinna och 16, 20, 24 för en man.

kettlebell

Turkish getup med 12 kg kettlebell

 

Kettlebell kan säkert köpas på nätet också (så länge man inte betalar posten per vikt, haha). Jag rekommenderar original-kettlebellen där alla olika vikter är i samma storlek, vilket gör det lättare att avancera i vikt sedan. Original-kettlebells hittas exempelvis också från GetActive (verkar också vara svåra att hitta på nätet?).

Det var tre träningsredskap som jag alla tycker är väldigt prisvärda, om man vill satsa på hemmaträningen. Skulle listan ännu fortsätta så skulle jag lista ett hantelset med både medeltunga och tunga vikter. Skivstång är ju förstås också helt super, även om priserna då redan börjar vara ganska höga. 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 reaktioner på ”3 prisvärda träningsredskap till hemmaträningen

 1. Thea skriver:

  Har du svårt att hitta träningsinspiration i sommar? Jag har precis publicerat ett inlägg kring detta på min blogg om du är intresserad. Titta gärna in en sväng!

 2. gFit skriver:

  Det var helt klart prisvärda träningsredskap!
  Fick jag välja skulle jag lägga till ett allsidigt redskap för hemmaträning, gummiband.

  1. Lina skriver:

   Jo absolut, om man tänker på hur billigt ett gummiband är så är det nog riktigt prisvärt det också! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen