Äter jag LCHF?

Äter jag LCHF?

12.10.2017

Jag fick en fråga om hur jag äter. Är det LCHF eller vad är det?

Hej! Googlade lite om Lchf och träning och ditt namn dök upp i en artikel från 2015. Ser här på FB att du nämner ananas och havregryn…har du lagt LCHF åt sidan och isf varför? Jag har själv ätit enligt LCHF i flera år men först nu tagit tag rejält i träningen men tycker att det är svårt med maten.

Ni som hängt med en stund här på bloggen minns säkert att ni läst mycket LCHF-positivt på bloggen. Jag skriver en hel del om att mättat fett inte är farligt utan att det istället är sockret som är det farliga. Men i mina recept på bloggen dyker det ibland upp smoothies med ananas, våfflor med banan, lasagne med vanliga lasagneplattor och så vidare… Och det är inte “LCHF”.

Jag skulle inte säga att jag själv äter LCHF. Det är inte något som jag tänker på, eller strävar efter. Men LCHF har gett mig inspiration till att äta bättre. Jag skulle kanske säga att jag har plockat det bästa från LCHF och skapat mitt eget sätt att äta.

Så här definierar jag den mat som jag äter: 

 • Vanlig husmanskost, med bra råvaror som inte har någon lång innehållsförteckning
 • Stora måltider som mättar bra till frukost, lunch och middag
 • Inget småätande mellan måltiderna – om jag inte är hungrig förstås
 • Är jag sugen på något, då äter jag det – men inte alltid.

Till många av mina kunder som vill gå ner i vikt rekommenderar jag LCHF-liknande kost, eftersom det ger så bra resultat. Man lär sig äta hälsosammare med mera riktig mat istället för smörgåsmiddagar och småätande.

Det är ju sist och slutligen kalorier allt handlar om, hur tråkigt det än må låta – men LCHF har den fördelen att man satsar på ordentliga kalorier som mättar bra, och undviker de tomma kalorierna som inget tillför till varken mättnaden eller välmåendet.

Men ju mera man tränar, desto mera kolhydrater kan man med fördel äta.

Kolhydrater är ingen fiende.

Kolhydrater är din vän som hjälper dig prestera på tuffa träningspass. MEN om man lär sig prioritera bra kolhydrater som finns i t.ex. grönsaker, fullkornsprodukter, frukter och bär så har man mycket att vinna. Vetemjöl, sockerprodukter och andra kolhydrater som höjer blodsockret snabbt vinner de flesta på att undvika. Undvika som i ät mer sällan och inte varje dag.

Jag gillar inte att definiera min mat, utan jag äter det jag äter. Det är inte någon konstig kost, utan det är vanlig mat. Jag tänker nog på vad som är hälsosamt, men jag äter också det jag har lust för. Igår åt jag kyckling i gräddsås med blomkålsris till middag, och som efterrätt/kvällsmål några timmar senare blev det en äppelpaj med äpplen från trädgården med havregryn och SIA:s goda vaniljglass.

Kyckling med sås av smör, grädde och kryddor. Blomkålsris som kokas i 30 sekunder. Så enkelt, så gott.

äppelpaj

Skivade äpplen från trädgården, kanel + blandning av havregryn, smör, vaniljpulver och lite sirap som kokas ihop + gräddglass.

Slutsats om mitt sätt att äta: Ät när du är hungrig och ät tills du är mätt. Ät inte om du inte är hungrig.

Vi är födda att äta enligt våra hungerskänslor. Titta bara på alla bebisar som växer precis som de ska! Varför ska vi vuxna alltid krångla till det?

2 reaktioner på ”Äter jag LCHF?

 1. Mia skriver:

  Låter mer som paleo än lchf. Kvalitet framför allt! :)

  1. Lina skriver:

   Ja exakt, kvalitet framför allt! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen