Axelträning: Topp 4 övningar för axlarna

Axelträning: Topp 4 övningar för axlarna

25.06.2015

Axlar hör inte till min starka sida när det kommer till att träna olika muskelgrupper, vilket jag märker när det är dags för thruster och pressar. Bollkast mot vägg är heller ingen favorit, och det gissar jag beror på just svaga axlar. Axlar involveras i många andra övningar som jag gör, men att träna med mera fokus på axlar i framtiden skulle säkert vara bra för mig personligen så jag hittar en bra balans igen.

Det är ju inte så att jag har brist på övningar att göra, för det finns hur många bra övningar för axlar som helst. Vissa lite bättre än andra. Kanske du också behöver tips på enkla och bra axelövningar till styrketräningen? Läs isåfall vidare, för här kommer 4 av mina favoritövningar för att få kontakt med axlarna!

1. Militärpress

Militärpress skulle jag säga är den överlägset bästa övningen för att styrketräna axlarna. Gör med stång eller hantlar, från böjda till raka armar rakt ovanför huvudet. Tänk på att spänna magen och undvika svank i ryggen när du gör militärpress.

militärpress 3

2. Handstående armhävning

Den bästa övningen till utomhusträningen eller inneträningen när man inte har några gymredskap att använda. Att göra handstående armhävningar mot en vägg är super, och då kan man ta fötterna till hjälp (så man sparkar upp fötterna i samma skede man pressar sig upp). Eller så lägger man fötterna på en stol, rumpan i vädret och pressar upp sig därifrån till raka armar.

handstående armhävningar

3. Sidolyft

Olika typer av sidolyft med raka armar är bra för kontakt med axlarna. Själv brukar jag göra sidolyft med fokus på baksida axlar, exempelvis i sittande framåtlutad ställning. Gör man dem helt upprätt tar det egentligen mera på axlarna, men att träna baksidan tycker jag funkar bra med denna övning. Här behövs endast en superlätt vikt, för med raka armar blir hävstången längre och då orkar man inte så mycket vikt. Tänk på hållningen och att ha tillbakadragna axlar redan när du börjar.

sidolyft

4. Dips

Dips är en övning som tränar både axlar och triceps, men gör man övningen på rätt sätt med tillräckligt svåra repetitioner blir det riktigt bra styrketräning för axlarna. Testa exempelvis på dips i ringar om du vill ha en liten utmaning! Tänk på att ha en bra hållning i övre kroppen och att undvika att axlarna roterar framåt under övningen.

Övningar axlar

Själv ska jag försöka träna mera axlar i fortsättningen. Framför allt handstående armhävningar eftersom dom är min egen favorit, plus att jag kan träna dem var som helst utan vikter.

Vilka är din favoritövning för axlarna? 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 reaktioner på ”Axelträning: Topp 4 övningar för axlarna

 1. Jessica skriver:

  Militärpress är definitivt min favoritövning!! Känns så bra! Och stark är jag just i den övningen också för att jag gillar den så mycket.
  Annars har jag också svårt att träna axlarna. Upplever att militärpress inte tränar mina axlar tillräckligt utan jag får väldigt starka triceps av den övningen.
  Får tänka extra mycket på axlarna. Har ofta inflammationer i dem pga min sjukdom, så jag kämpar lite extra med dem när jag kan.
  Dips mot bänk är också en annan favorit!

  1. Lina skriver:

   Ja det är väl ofta så att man blir bra på det man gillar mest! Dips mot bänk gillar jag också.
   Men jag tycker också det finns få övningar som känns enbart i axlarna, man får triceps på köpet helt enkelt. :)

 2. Petteri skriver:

  Dips på bänk kör jag då jag ändå är ute och joggar. Längs med Hudson river och i Central park är det ibland långa rader med folk som gör bänkdips. Kan se lite kul ut ☺handstående armhävningar ser väldigt tungt ut. Imponerande.

  1. Lina skriver:

   Låter häftigt med alla människor på rad! Men jo, dips på bänk är en riktigt bra övning! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen