En bra kost: vad är det?

En bra kost: vad är det?

28.11.2017

Det här med en bra kost kan säkert kännas som en stor grej för många. Kanske man är rädd för att försöka förbättra den, för tänk om det igen går som den där gången då man misslyckades och veckan efter var tillbaka på samma dåliga vana.

Men jag tänker att man inte behöver göra detta med kost till en stor och svår grej. Du behöver inte ha ett startdatum i kalendern utan fundera NU på ditt nästa mål mat du ska äta och tänk på hur du kan göra det bättre.

bananplättar

Kost betyder mat. Det är inte meningen att du ska äta perfekt, utan det handlar givetvis om en balans. Alla äter vi lite ohälsosamt ibland. Alla har vi våra egna smaker och sånt vi gillar som kanske inte alltid är optimalt. Men tänk också på att allt du förbättrar är en förbättring i sig. Se på det positiva, det du förbättrar!

Det största problemet med kosten idag är sockret. Om du får bort största delen av ditt sockerintag har du redan gjort den största kostförändring du nån gång kommer behöva göra. För den som är sockerberoende är det svårare, och man kan behöva fundera på att utesluta det helt eftersom det inte funkar att bara äta lite.

Man behöver inte fundera på ifall bröd och pasta är ohälsosamt om man fortfarande äter godis, glass och kakor regelbundet, för då startar man i fel ända. Undvik sockret (eller skippa det helt om du är beroende) så har du kommit väldigt långt på vägen. Kanske så långt som du någon gång behöver komma.

Sen kan man påverka sitt sötsug genom den övriga kosten, vilket såklart bara är en bonus.

Om man ser till att äta riktig mat som mättar bra, så behöver man inte gå och söka i skåpen två timmar efter maten och fundera vad man ska stoppa i munnen. 

Du ska hålla dig mätt flera timmar efter maten. Då vet du att du ätit bra och tillräckligt mycket.

Jag själv mår som allra bäst då när jag äter bara frukost, lunch, middag och ett litet kvällsmål (eller mellanmål ifall middagen blir sen). Inga andra mål behövs, för portionerna är stora och jag ser till att få i mig tillräckligt mycket fett. Sen kanske någon annans dag ser annorlunda ut så man behöver äta på annat sätt.

Fett är det som mättar och håller energin jämn under lång tid, så var inte rädd för att öka fettet ordentligt i din kost om det behövs. Stek i smör, använd rikligt med olivolja på sallader, lägg till extra fett i form av kokosolja, avokado eller nötsmör i smoothies, var inte rädd för grädde, ostar, kött, fet fisk, ägg och feta såser – det är supermat!

MUMS! Så bra mat, och också så gott! 

Sen ännu en sista sak att tänka på, kanske det viktigaste av allt: tänk inte så mycket på vikten, för det är ändå bara en siffra. Känn efter istället hur du mår och hurudan mat din kropp vill ha. Det ger SÅ mycket mer motivation till att fortsätta äta bra och försöka hålla en bra kost hela livet. Men som bonus kommer vikten naturligt att stabiliseras till det normala om du äter bra.

Hur känner du med kosten? Vad undrar du över när du läser detta? 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen