Gå ut på hike! Mentala och fysiska fördelar med vandring

Gå ut på hike! Mentala och fysiska fördelar med vandring

24.02.2017

När jag var i Turkiet i våras träffade jag Cindy från USA, som hade ett väldigt intressant jobb.

Hon har ett företag där hon gör hikingturer för grupper, och framför allt för krigsveteraner. Krigsveteranerna, som återvänder med traumatiska upplevelser, är många gånger inte bara ärrade för livet av sina upplevelser, utan lider också av depressioner och ångest. Cindy berättade att hikingen är ett sätt för krigsveteranerna att komma tillbaka till det vanliga livet och börja må bättre igen.

hiking

Samma sak som Cindy kom fram till, har man också sett resultat av i flertalet studier. Det rytmiska mönstret när kroppen rör sig ett fotsteg fram i taget är både avstressande och ökar välbefinnandet och tankeförmågan.

För allra bästa resultat på stressnivåerna ska man röra sig ute i naturen, och inte i urbana miljöer.

Här är några fakta om hiking/träning utomhus som man sett i studier:

  • Att vistas ute i naturen minskar depression och ångest.
  • Hiking i naturen utan teknologi ökade krativiteten och problemlösningsförmågan så mycket som 50 % i en studie – samtidigt som den mentala tröttheten minskade.
  • Barn med ADHD uppvisar mindre symptom när de rör sig utomhus i naturen.
  • Hiking är bra för fysiken med uthållighetsträning för musklerna och bra konditionsträning för hjärtat. Dessutom super för svaga höfter, fötter, knän och sjuka ryggar. Att vandra är det optimala rörelsemönstret hos en människa, enligt mig i alla fall!
  • Träning utomhus verkar vara beroendeframkallande! Man kan se att färre människor hoppar av träningen bland de som tränar utomhus jämfört med de som tränar inomhus.
  • Träning utomhus eller träning överlag minskar risken för minnesförlust bland äldre kvinnor.

…. Och så vidare. Listan kan säkert göras hur lång som helst!

Hikingen behöver inte vara snabb, målinriktad eller desto mera komplicerad. Det handlar om att ta sig fram, fotsteg för fotsteg, i naturen – för dig själv eller tillsammans med någon annan du kan samtala med då och då.

vandring naturen

Därför: Gör dig själv en tjänst och gå ut på hike så snart du har möjlighet! Eller ut på skidtur. Eller skotta snö!

Själv drömmer jag om våren och att hitta alla nya skogsstigar som antagligen finns kring vår husknut. Det känns otroligt bra att bo så nära naturen som vi gör nu, och jag är förväntansfull på allt som finns att upptäcka. Jag drömmer också om att göra flera vandringar utomlands, på nya och spännande ställen.

Källa: Denna artikel

Bilderna är från Turkietresan i våras. 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

En reaktion på ”Gå ut på hike! Mentala och fysiska fördelar med vandring

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen