Hälsoshot med ingefära, citron, chili & honung

Hälsoshot med ingefära, citron, chili & honung

02.11.2017

Det var i Bali, 2013. Jag hade precis varit på en lyxig massage, en timme lång, och satt varm och avslappnad i ett vackert dekorerat rum i hotellets spa. Jag lade på mig de sköna tossorna på fötterna, och en kvinna kom och serverade mig en liten kopp te.

It is very hot, sa hon. Drycken brände på ett härligt sätt i strupen och kändes inte lik något jag druckit förr. Det visade sig vara ingefärste, och inget dåligt sådant. Det var ett sådant te att jag började fundera över möjligheten att importera det till Finland och sälja det.

Inget te blev importerat till Finland, men många är de gångerna då jag försökt efterapa smakerna. Jag kan inte säga att jag lyckats helt, men starka ingefärstéer får mig alltid att minnas Bali och den där lyxiga massagen.

Idag kokade jag upp en hälsoshot med ingefära, som påminde lite grann om det där téet i Bali. Hälsoshoten är extra bra så här års. Jag tänker göra det till en ny vana att ta en shot varje morgon. Hälsoshot, kallar jag det, och det består av ingefära, citron, chili och honung. Det ger lite extra motståndskraft och antioxidanter nu när man som mest behöver det i förkylningstiderna.

Hälsoshot: recept

hälsoshot recept ingefära citron

Shot med ingefära, citron, chili och honung.

Det fina med denna hälsoshot är att den är enkel att göra, och efteråt kan du förvara den i en flaska i kylskåpet där den håller ungefär en månad. Perfekt alltså att ta en klunk till morgonmålet för en extra boost. Eller om man bara vill ha det där härliga rivet i halsen – för denna blir verkligen riktigt rivig!

Recept på hälsoshoten:

  • 1 liter vatten
  • 1 stor ingefära
  • 2 små starka chili
  • 3 matskedar honung
  • 1 citron

Gör så här: Riv ingefäran och hacka chilin grovt. Koka med vattnet i kastrull på låg värme eller medelvärme i 20 minuter. Det ska inte koka, för då försvinner en del av näringsämnena. Sila bort ingefäran och chilin, och rör ner honungen och pressa i citronen. Låt svalna, och häll upp i en flaska som du kan förvara i kylskåpet. Tänk på att skaka om flaskan innan du häller upp shoten.

Denna hälsoshot blir som sagt ganska rivig, men jag gillar den så! Man kan variera den i den oändliga, alternativt göra t.ex. endast med ingefära. Eller med gurkmeja. Men ju mera ingredienser desto mera hälsofördelar! Tänk på att ju mindre vatten desto starkare shot.

Har du också som vana att ta en hälsoshot på morgonen? Har sett att det är rätt så inne nu. Hur ser i så fall din hälsoshot ut? 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen