Din katt förbättrar din hälsa – 10 hälsofördelar med katt

Din katt förbättrar din hälsa – 10 hälsofördelar med katt

13.03.2017

Som ni kanske vet så fick vi en katt på köpet när vi flyttade in i vårt nyköpta hus. Smirre, som katten tydligen heter, är 14 år gammal och ville inte lämna huset. Lite fundersamma var vi över hur det skulle gå med ett ofrivilligt husdjur, speciellt eftersom jag klassat mig själv mer som hund- än kattmänniska – om jag nu skulle vara husdjursmänniska alls.

Till en början var han väldigt misstänksam och han blev nog lite stressad av alla våra nya saker, plus renoveringen då vi hade en massa oväsen. Ganska svårflörtad var han, så att säga. Men nu börjar det gå bättre. Han sköter ju sig själv och är väldigt väluppfostrad och det enda vi måste göra är att mata honom och släpper in honom när han markerar att han vill in genom att hoppa upp på fönsterbrädet. Han gillar att gosa också och är riktigt mysig, fast han ser lite farlig ut!

katt hälsofördelar

10 hälsofördelar med en katt

Jag läste också nyligen om hur en katt påverkar ens hälsa, och blev faktiskt riktigt förvånad. Intresserad googlade jag vidare, och hittade inte bara en hälsofördel med katter, utan 10 olika punkter.

1. Blodtrycket sänks

Studier visar att ditt blodtryck sänks som resultat av kattens mjuka spinnande.

2. Minskad risk för hjärtsjukdomar

Till följd av ett lägre blodtryck så minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De människor med hjärtproblem som har en katt i ägo verkar leva längre än de hjärtsjuka utan katt.

3. Katten är avstressade

Att en katt är avstressande är knappast någon nyhet. Jag märker i alla fall stor skillnad på mit eget beteende. Katten reagerar på snabba och ryckiga rörelser så då blir det automatiskt mera lugn i vårt hem när katten är nära.

4. Minskad ångest och depression

Studier visar att katter minskar på ångest och depression. Att kela och gosa med en mjuk kompis gör underverk för humör och psyke.

5. Förbättrad sömn

En katts spinnande är väldigt lugnande och förbättrar även sömnen. Sover du dåligt, skaffa en katt!

smirre

Så här ser det ofta ut hos oss på morgonen när katten vaknat. Babyn sparkar i magen och katten ligger högst uppe och spinner. Mysigt värre!

6. Immunsystem förstärks

Den som har katt verkar ha ett starkare immunsystem med mindre sjukdomar än de personer som inte har katt.

7. Minskade allergier

I de hushåll där det finns katt verkar barn ha mindre risk för att utveckla allergier och även astma påverkas positivt.

8. Psykisk hälsa förbättras

Förstås förbättras psykiska hälsan för att själva katten är lugnande, men jag tror också det har att göra med att man har en väldigt bra kompis att prata med. En sån kompis som alltid lyssnar utan att komma med några kommentarer kan vara väldigt bra när man vill rensa tankarna.

9. Minskar känslan av ensamhet

De dagar Jonathan är borta känner jag mig inte ensam så länge katten är inne. Helt klart minskar den känslan av ensamhet och gör mig lite mera lycklig med sitt sällskap.

10. Högre intelligens? 

Av någon orsak verkar det vara så att personer med katt har ett högre IQ än personer som har hund, och vad det beror på har jag ingen aning om. Antagligen är det inte kattens förtjänst utan hur man är som människa när man skaffar katt. Men vågar nog inte klassa mig i den ligan själv eftersom katten var väldigt oplanerad.

smirre katt

Om alla mina påståenden stämmer till punkt och pricka kan jag inte garantera, men det jag vet säkert är att katter har många bra hälsofördelar som man inte ska underskatta. I skrivandet stund ligger vår Smirre bredvid mig i soffan och spinner, helt ovetande om att han precis fick en kärleksförklaring på min blogg.

10 reaktioner på ”Din katt förbättrar din hälsa – 10 hälsofördelar med katt

 1. Jennifer skriver:

  Så skoj, vi fick vår katt på ungefär samma sätt. Han fick bo kvar (eller fick vi flytta in hos honom?) då vi tog över lägenheten. Vi var också alla lite skeptiska till en början, men nu är han helt klart en del av familjen. Livet är bättre med katt <3

  1. Lina skriver:

   Vad kul att ni fick er katt på samma sätt. Det kan bli riktigt bra även om katten inte är planerad, tydligen 😊

 2. Nicole skriver:

  Han är ju hur söt som hellts! Kul!

  1. Lina skriver:

   Jo jättesöt faktiskt 😊

 3. Berndt skriver:

  Hej, Smirre är en honkatt.

  1. Lina skriver:

   Hej! Ser man på, vi som trodde hon var han! Tack för rättelsen! 😊

 4. Berndt skriver:

  Hej igen,
  jag var ju aldrig orolig att lämna Varvet men att inte veta hur det skulle gå med Smirre var värre.
  Hon borde nog vara 15 år nu för hon har varit 14 åtminstone 2 år.
  Bra att ni trivs tillsammans.
  Berndt

  1. Lina skriver:

   Ja just det, jag förstår det var jobbigt att lämna Smirre! Vi ska ta hand om henne… :)

 5. Solveig von Sydow, Borgholm och Marbella skriver:

  När min katt dog efter 15 år, sörjde jag och mina barn och barnbarn djupt. Jag ville inte ha en ny katt men en dag stod en mager liten katt utanför dörren och skrek hjärtskärande. Jag gav den mjölk och gjorde köttbullar till den, efter köttbullsmiddagen, lät jag den sova ut i min finsoffa. Efter detta bestämde den magra hittekatten sig för att flytta in. Nu har jag och katten bott ihop i 5 år,trevligare sambo har jag aldrig haft! Katten är numera lätt överviktig…

  1. Lina skriver:

   Åh vilken fin berättelse, roligt att ni hittade varandra! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen