Knyt löparskorna rätt!

Knyt löparskorna rätt!

21.04.2017

Hur ska man egentligen knyta en löparsko?

Man kan knyta löparskorna på många olika sätt, och målet är att skorna ska hållas kvar på fötterna så du slipper stanna och knyta om skorna. Målet är ju också att foten ska hållas på plats och inte ge skavsår.

Jag rekommenderar egentligen två olika tekniker.

1. Den lösa skon – slipp skav på fotknölarna

Ni kanske hört att man ska köpa löparskor en storlek större, och det stämmer. Jag gillar att ha utrymme för tårna och foten måste ha utrymme för att svälla under långa rundor. Problemet med en stor sko kan vara (om man har lika låga fötter som jag) att skon skaver vid fotknölen på utsidan eller insidan. Jag har väldigt ofta det problemet.

Hur? Jag fixar detta genom att knyta skon väldigt, väldigt löst. Så att skon inte ger någon stadga alls upptill utan bara hålls på foten. Inget trycker på fotknölen, skon känns bekväm och hålls ändå kvar väldigt bra på foten.

Undvik! Om du har ett par riktigt stabila löparskor med hög sula så rekommenderar jag inte att knyta löst, eftersom det är risk för att du trampar snett och vrickar fotleden. Tekniken med väldigt lös knytning passar bäst för mjuka barfotaskor eller skor som inte är så höga.

terränglöpning

löpning2

Jag knyter alltid mina barfotaskor så här. En lös knytning men dubbelknut för att snören ska hållas på plats.

2. Den tighta knytningen – för optimalt stöd

Har du däremot en traditionell löparsko med en hög sula, och kanske även ett pronationsstöd, så är det viktigt att du knyter skon rätt för att motverka vrickningar. Då är målet att skon ska vara tight även upptill.

Hur? Sätt foten i skon, dra hälen bakåt mot bakkappan och knyt skon hela vägen upp. Målet är att låsa fast hälen på rätt plats, vilket förhindrar blåsor och skavsår. Tighta till snören ordentligt, speciellt upptill mot fotleden. Använd även det sista extrahålet på skon! Videon nedan visar en bra knytteknik som låser fast hälen på rätt sätt:

Hur brukar du knyta dina löparskor? Dela med dig av dina bästa tips!

2 reaktioner på ”Knyt löparskorna rätt!

  1. Bettan skriver:

    Såhär brukar jag knyta, för att snörena inte ska gå upp under löprundan:

    http://bettan.fi/index.php?/archives/396-Knyta-skosnoeren.html

    1. Lina skriver:

      Det ser ut att vara samma snörning som på videon! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen