LCHF & Träning – Så här optimerar du dina träningsresultat

LCHF & Träning – Så här optimerar du dina träningsresultat

29.04.2015

LCHF och träning – hur går det egentligen ihop? Behöver man kolhydrater för att prestera inom en idrott, eller kan man rent av prestera bättre utan extra kolhydrater? 

LCHF gav mig bättre träningsresultat än jag trodde var möjligt. 

LCHF har visat sig passa mig och min träning väldigt bra. Med LCHF-kost har jag bättre energi under CrossFit-pass, löpningsrundor, mountainbiking och kitesurfingpass på vattnet. Som jag tidigare nämnt så upplever jag att LCHF- kost ökar uthålligheten och prestationen under träningspass. Jag orkar helt enkelt lite bättre. Aldrig tidigare har jag haft så bra med energi innan, under och efter ett träningspass som med LCHF-kost.

Förbättrade träningsresultat med LCHF

Under korta och intensiva träningspass har jag främst märkt skillnaden att jag har energi ännu efter passet för att ta mig hem och laga mat i lugn och ro. Under långa och lugna träningspass har jag märkt att energinivån håller längre än tidigare. Dessutom har min mage mått bättre med LCHF-kost vilket förstås är en fördel även när man tränar. 

LCHF träning

Passar LCHF dig och din träning?

Att man behöver kolhydrater för att träna hårt är en myt, men LCHF passar bättre för vissa och sämre för vissa. För att veta hur LCHF passar dig är det bästa tipset att testa själv och se hur du känner dig och hur träningen går.

Men kort sagt skulle jag säga att LCHF passar extra bra för uthållighetsidrottare och den som hålla energinivån uppe under en lång tid. Maratonlöpare, triatler – ja, egentligen all typ av uthållighetsidrott, men även den som tränar högintensivt som exempelvis just inom CrossFit tror jag kan ha nytt av LCHF-kost.

Grenar där man behöver maximalt med energi under kort tid, som exempelvis under 100 meter sprint, har knappast nytta av LCHF-kost på samma sätt eftersom man då främst behöver kolhydrater för att snabbt omvandla energin till rörelse. (Exempelvis här kan du läsa mera.)

LCHF träning

LCHF och träning – hur det funkar i praktiken

Varför man presterar bättre på LCHF-kost inom träning är för att kroppen förbrukar det den får i sig. Äter du kolhydrater förbrukar du mera kolhydrater. Äter du fett förbrukar du mera fett. På LCHF lär sig kroppen att använda fett som bränsle, istället för att man i huvudsak använder glykogenlagren som laddats med kolhydrater.

30 gånger mera energi till träningen med LCHF-kost

En kropp som tankas med kolhydrater använder glykogenlagren tills de är tomma, och sedan är energin slut. En kropp som däremot fått mycket fett och lite kolhydrater lär sig använda kroppens fettlager som energikälla. Eftersom fettlagren innehåller ungefär 30 gånger mera energi än dina glykogenlager så betyder det att du har en hel del gratis energi att hämta härifrån!

(Och jo, jag är medveten att jag förenklar det hela lite. Hur du än äter så använder kroppen alltid både kolhydrater OCH fett, men balansen mellan dessa och hur de används styrs av vad du äter.)

LCHF uthållighet

LCHF, tävling & kolhydrattankning

LCHF och träning passar alltså utmärkt tillsammans, för de allra flesta. Däremot när det kommer till tävling och maxprestationer så har man ofta nytta av att ta i bruk kroppens andra maskin, kolhydratförbränningen. För här finns ändå den där extra energi att hämta från glykogenlagren, och det ska man inte underskatta. Att grunda med LCHF och tanka med lite extra kolhydrater några dagar innan tävling när man ska prestera på topp borde därför vara det optimala.

Men som vanligt ska man komma ihåg att vi alla är olika och vilken kost som passar bäst för dig beror mycket på vilken idrott du utöver. Men om du vill få bättre uthållighet rekommenderar jag att du iallafall testar LCHF-kost och ser hur det passar dig. Och allt är hemåt – även om du inte äter strikt LCHF 7 dagar i veckan kan du säkert ha nytta av att sträva ditåt.

Nu vill jag gärna höra era bloggläsares synpunkter på kombinationen av LCHF och träning. Tränar du och äter LCHF-kost? Varför, eller varför inte? Hur påverkar en LCHF-kost dig och din träning?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

11 reaktioner på ”LCHF & Träning – Så här optimerar du dina träningsresultat

 1. Frudin skriver:

  Jag började äta LCHF i februari och jag mår så otroligt mycket bättre i allt.
  Jag trodde absolut att jag skulle bli svag i träningen utan kolhydrater men det blev tyvärr om.

  1. Lina skriver:

   Kul att höra att LCHF funkat bra för dig och din träning också! :)

 2. Annelie skriver:

  hej..började äta Lchf för ett år sen då maken fick diabetes 2… Han har fått superfina resultat både vikt, och värden..,.men jag märker INGEN skillnad…vågen står stilla! Kan i te heller påstå att jag presterar varken bättre eller sämre…så jag är lite besviken, faktiskt…har du nåt tips! Tränar konditon( pw och jogging) 4-5 ggr veckan + gym 3 ggr v…kör liberal Lchf…

  1. Lina skriver:

   Hej! Ja, det är helt enkelt så att det passar bättre för vissa än för andra. Men har du testat att dra ner på mjölkprodukter som mjölk, fil och yoghurt? Det brukar vara en grej man lätt kan få för mycket av. Samma sak gäller också nötter, blir det för mycket kan det påverka vikten negativt.

 3. Jenny skriver:

  Har ätit lchf sedan 2012 och har gått ner totalt 32 kilo.
  Nu efter andra graviditen så händer det ingenting.
  På första graviditen gick jag ner mina 12 kg på 10 dagar och nu står jag stilla på samma vikt i några månader.
  Äter lchf (inte strikt pga amning) och tränar hemma samt går 5 mil i veckan.
  Har ju fått resultat innan av lchf men inte nu…

  1. Lina skriver:

   Det kan bero på olika orsaker, hormoner, brist på något, det totala intaget etc. Sluta inte med LCHF, men se om det är något i din kost du behöver ändra på ännu. Lycka till!

 4. Anne skriver:

  Hej! Jag tror att LCHF passar alla, inte bara vissa. Det handlar om att hitta rätt bara. Att hitta rätt mängd mat, protein, fett, kolhydrater. Att äta magnesium, salta med jodberikat salt. Det är så mycket som spelar roll. När man äter kolhydrater så försvinner alla brister i bruset av sockret. Man blir som dopad och märker inte av det. När man tar bort kolhydraterna så märks det mycket tydligare. När jag började med lchf och sprang så fick jag enormt svårt med att få upp hjärtfrekvensen, det kändes som om hjärtat skulle hoppa ur bröstkorgen. Kom på att jag skulle ta extra magnesium och vips var problemet borta. Det svåra för de flesta är att bestämma sig för att lchf är bra för mig. De är skeptiska i början och så fort det inte fungerar så lägger man av och tror att nä, det funkar inte för mig. Istället för att inte ge sig och komma på vad grundproblemet är. Det är nog väldigt sällan för lite socker…:-)

  1. Lina skriver:

   Jag instämmer! Jag tror också att det är många som ger upp för lätt när de testar på LCHF. Som att det på nåt sätt skulle finnas bara ett sätt att äta LCHF och få i sig allt man behöver.

 5. Marie skriver:

  Har ätit LCHF i två månader. Tränar inte regelbundet, men promenerar i snitt 1 h om dagen. Dock upplever jag att jag blir jätte trött i benen så fort jag kommer till en backe, de väger minst 1 ton vardera. Till sommaren ska jag vandra i Norge, vad ska jag gör för att inte bli så trött i benen?

 6. Sara skriver:

  Dag 9 på LCHF. Har en fråga om träning och energi innan träning:
  Jag kör normalt styrketräning, antingen ganska tung med få reps, alt lättare med många reps. Nu har jag kört LCHF i 8 dagar och har ingen energi alls. Blir helt matt. Orkar inte lyfta lika tungt eller lika många reps. Fått gå ner rejält i vikt på alla övningar.

  Jag vet man bara ska äta när man är hungrig, men vad skulle du tipsa om att äta innan träning? Känner jag måste tillsätta energi. Förut åt jag alltid en banan :-o
  Äter lunch direkt efter så då får jag i mig protein
  Tack snälla på förhand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen