Löpning som nybörjare: Måste man springa intervaller?

Löpning som nybörjare: Måste man springa intervaller?

23.04.2018

Intervaller, intervaller, intervaller. Löpningens magiska träningspass som alla vet att man borde göra oftare men ändå gör för sällan. Eller är det bara jag? Intervaller känns psykiskt jobbigare att göra än t.ex. en lugnare och längre runda, eftersom pulsen kommer att gå väldigt högt och det kommer att kännas riktigt jobbigt.

Måste man verkligen göra intervaller? Eller kan man bara strunta i dem och ändå få bra resultat?

När man börjar med löpning som nybörjare så är ofta intervaller det sättet man börjar löpningen, genom att varva löpning med gång. Gå två lyktstolpar, spring två och så vidare. Ett superenkelt intervallpass som snabbt bygger upp konditionen och hjälper dig springa längre och längre. Det var precis så som jag började löpningen efter förlossningen när jag kände mig som en tvättäkta nybörjare igen.

Man behöver inte nödvändigtvis fortsätta med intervaller om man klarar av att springa kontinuerligt några kilometer med jämn puls. Faktum är att det finns en fördel av att inte lägga in för många tunga intervallpass när man håller på lära sig löpning som nybörjare. Man kan istället tänka på att springa ofta, men korta sträckor. Bygg upp kroppen att tåla sträckor som 3-5 kilometer, och spring gärna flera gånger i veckan. Det är skonsamt och bra för kroppen.

Sen när man kommer till det skedet att 5 kilometer börjar kännas lätt i lugnt tempo så kan man med fördel variera passen lite mera. Både för att gå framåt i löpningen, men också för att det inte ska blir för många tunga pass som sliter på kroppen och gör mer skada än nytta. Man kan t.ex. satsa på ett litet längre pass som man springer i lugnt tempo, ett kortare pass i medeltempo och gärna ett intervallpass. Men givetvis måste man inte springa intervaller. Det beror ju helt enkelt på vilket mål man har med löpningen. Och det går att bygga en snabb löparkropp utan intervaller också.

Men intervallerna kommer lära kroppen hantera högre mjölksyranivåer i musklerna och därmed lär du dig springa i ett snabbare tempo. Intervaller är därför guld värda om man har som mål att öka konditionen och kunna springa snabbare.

löpning som nybörjare

Dagens pass blev 10 lugna kilometer och det längsta efter förlossningen. Jag sprang med Arthur i springvagnen så det var ett av de tyngsta passen på länge! Själv undviker jag intervaller så gott jag kan (stavas lathet) och har istället byggt upp en bra grund med 4-6 kilometrar som jag springer ganska ofta, flera gånger i veckan. Nu är nästa steg att variera passen lite mera.

Tips på roliga intervaller för nybörjare

Om man absolut inte gillar intervaller så kan man istället försöka utnyttja det man ser i naturen för att skapa ett lekfullt och roligt pass. Ingen pulsklocka behövs. Värm först upp i 10 minuter med lugn jogg. Spring sen snabbt upp i alla backar eller trappor som du ser under rundan. Däremellan joggar du lätt eller går om det behövs. Men försök jaga upp pulsen ordentligt åtminstone 5 gånger under passet, men gärna 10. Varva ner med lugn jogg eller promenad 10 minuter. Det blir ett riktigt bra träningspass där intervallerna blir en naturlig del av löpningen, och svårare än så behöver det inte vara.

Finns det flera likasinnade som inte heller är största fan av intervaller? 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 reaktioner på ”Löpning som nybörjare: Måste man springa intervaller?

 1. Rebecca skriver:

  En till här! I alla fall inte när jag springer på egen hand. Har jag sällskap kan jag tycka att intervaller är roligt (eftersom det då blir ett tävlingsmoment för mig…).

  Bra jobbat med 10 kilometer! Extra tufft att genomföra det längsta passet med vagn+Arthur. Tycker Arthur om att åka i löparvagnen?

  Jag har bara kommit upp i dryga fem km sen förlossningen, mest för att jag knappt sprungit alls fram tills i påskas. Vår Emanuel har ammat väldigt mycket (gör fortfarande) och det känns dumt att utsätta kroppen för onödiga stötar när den har relaxin i sig. Men åh vad jag längtar efter långpass! (Och att packa upp löparvagnen som kom levererad häromdagen :).)

  1. Lina skriver:

   Tack! Det blev lite extra vikt jo! Arthur gillar så länge jag springer och det händer mycket utanför vagnen. Blir det väldigt långa sträckor utan nåt att se på kan han få lite tråkigt men annars går det bra! Kul att du beställt löparvagn också, hoppas Emanuel ska gilla den :) Förstår precis din längtan efter långpass! Det är svårt att vänta när man väntar på nåt roligt! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen