Lyfta tungt efter förlossning

Lyfta tungt efter förlossning

11.10.2017

Idag var jag igen till EasyFit och tränade, och var denna gång riktigt sugen på marklyft. Så marklyft fick det bli. Jag gjorde några lyft med olika vikter och repetitioner för att känna mig fram. Det är något med den övningen som jag bara älskar, kanske det är att jag får känna mig så stark när jag tar i allt från tårna. Marklyft har alltid varit en av mina favoritövningar.

lyfta tungt efter forlossning

Lyfta tungt efter förlossning

Hur är det att lyfta tungt efter en förlossning, kanske någon undrar? Att lyfta något som är tyngre än bebisen ska man ju undvika den första tiden, så då är det ju självklart att man inte börjar gå och dra marklyft när man kommit hem från BB. Jag tränade inte gym alls de första 3 månaderna (även om jag förstås kunde ha gjort det), utan satsade på lättare hemmaträning.

Men där efter 3 månader när jag blev sugen så vågade jag börja med knäböj, pressar, utfall, marklyft och såna övningar. Jag tycker de allra flesta övningar går riktigt bra att göra, så länge jag har lättare vikt än vanligt. Och jag är supernoga med att hitta rätt stöd från bål och bäckenbotten i varje övning jag gör. Andningen är viktig att få rätt. De övningar jag undviker är explosiva övningar i snabbt tempo där det är svårare att hitta fokus för varje repetition.

Vikterna (på övningar som kräver fokus från bål och bäckenbotten) håller jag ännu väldigt låga jämfört vad jag är van vid. Men jag ser fram emot att jobba mig uppåt! Dock inget som jag brådskar med. Att det känns bra är förstås det viktigaste.

Förutom marklyft gjorde jag bänkpress, ringrodd, utfall och coreövningarna på bilden. Arthur inspirerade mig till rygglyft, för han gör ju knappt annat. Sen testade jag bålstyrkan i TRX-banden. Övningen är tung för de raka magmusklerna, men magen har återhämtat sig bra tack vare all träning för inre magmusklerna och känns nu nästan som vanligt. Hurra för det!

Avslutar med en bild på mitt söta sällskap, som blir 5 månader imorgon. Han är ganska tacksam att träna med, för han är en superbra PT. Om jag blir stilla för länge så börjar han meddela att det är dags att röra på sig. Är det liv och rörelse så är han glad och nöjd.

2 reaktioner på ”Lyfta tungt efter förlossning

  1. Malin skriver:

    Hej, jag undrar om det går bra att börja träna t.ex marklyft fast man fortfarande har en delning mellan magmusklerna trots ett och ett halvt år sen förlossningen. Är rädd för att göra det värre, men vill verkligen komma igång med gymträningen ordentligt. :)

    1. Lina skriver:

      Hej! Det beror lite på hur bra du är på att aktivera magmusklerna. Och hur stor delning? Är det en liten delning som framför allt inte är så djup så är det inte så farligt, men viktigast är att du klarar av att aktivera de inre magmusklerna vid lyft och olika positioner. Marklyft kräver en hel del av magen. Om du har full kontroll på aktiveringen så spelar en delning inte någon roll, och då är det bara att köra på med marklyft, knäböj och andra övningar. Förstås viktigt att du startar med lättare vikter och jobbar dig sakta uppåt, för att se hur kroppen reagerar. Men tyvärr väldigt svårt att säga så här över nätet, kolla upp hos t.ex. en mammamage-tränare eller fysioterapeut om du är osäker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen