Träningsfeminism: kör på din egen grej!

Träningsfeminism: kör på din egen grej!

08.03.2017

Kvinnodagen – en dag som egentligen inte borde behövas men som självklart behövs. Idag tänker jag främst på alla BB:n som stänger ner, när jag själv sitter här med en mage som snart exploderar. Det finns många saker att jobba för ännu, även om vi i det stora hela har det bra här i Norden och vi får vara tacksamma för de kvinnor som gjort allt jobb för de rättigheter vi har idag.

Om vi kopplar in ämnet på träning och träningsfeminism så finns det ännu några saker jag vill att ska ändra här i världen. Jag vill att alla kvinnor och tjejer, oberoende ålder, ska inse att:

 • Din insida är intressant, inte din utsida
 • Du är så otroligt värdefull och viktig – inte för det du gör utan för att du finns
 • Du kan uppnå vad som helst, vad du än bestämmer dig för
 • Du behöver inte jämföra dig med andra, utan kör på din egen grej
 • Din kropp är fantastisk och klarar av mera än du tror

Men framförallt är min dröm att alla ska träna på det sätt som de själva brinner för och längtar efter. Det finns inget fack som heter “vi” och “de” eller “rätt” och “fel”, utan varje individ kan träna just det som man själv vill, vilken sport det än handlar om. Tänk om fler kvinnor skulle våga lyfta tyngre vikter och våga utmana sig själva för att det är roligt och utmanande, och inte för att man vill se ut på ett visst sätt. Eller att fler män dansade balett för den delen, om man nu drömmer om det.

Att man vågade släppa idealen, som inte leder någon vart. 5% har en sån kropp som kvinnorna i reklamerna, och vi resterande 95% ska inte se ut som dem, vi är skapta olika. Istället bara kör vi på med det man själv helst vill göra. Livet blir ju så mycket roligare då!

Inom gymvärlden tycker jag detta blir bättre och bättre hela tiden (mycket tack vare tyngdlyftning och crossfit där kvinnor “lär sig ta i ordentligt”, hurra!) även om det såklart finns mycket att jobba på ännu. Men inom actionsporter så är det ännu ett enormt gapp mellan könen.

Eftersom actionsporter normalt lockar fler män än kvinnor så blir det också en vanlig fördom att kvinnor inte kan, inte vågar och inte vill. Männen får de bästa förutsättningarna på tävlingarna, de bästa priserna och mest uppmärksamhet för sina insatser. Eller ja – det gäller ju alla idrotter i och för sig.

Den som tränar, den lär sig. Den som satsar, den uppnår sina mål. Så enkelt är det ju, egentligen.

Vi firar dagen med denna video, för lite härlig energi!

Oberoende av om du är kvinna eller man; våga ta för dig på gymmet, i pisten eller var du än tränar. Strunta i hur du ser ut och vad andra tycker om dig, bara kör på din grej. Och njut…! Då när vi kommer dit att alla njuter av själva prestationen och inte av hur de uppfattas, då har vi nått väldigt långt.

4 reaktioner på ”Träningsfeminism: kör på din egen grej!

 1. Kugge skriver:

  Tack Lina för ett fint inlägg! Du är en sann inspirationskälla!

  1. Lina skriver:

   Tack Kugge! Det värmer!

 2. CorinneGrönholm skriver:

  Bra inlägg Lina med många viktiga pointer! :)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen