Veckans utmaning: Kosten! Tips för god och näringsrik mat

Veckans utmaning: Kosten! Tips för god och näringsrik mat

27.11.2017

Skulle det inte passa bra att fokusera lite extra på kosten den här veckan? Jag tycker det passar utmärkt med extra god mat när vädret är tråkigt och grått på utsidan. Jag tänker i alla fall fokusera på bra mat, och hoppas du också hänger på!

För att vara med i utmaningen denna vecka ska du:

 1. Äta riktig, hemlagad mat som smakar GOTT!
 2. Inte äta skräp
 3. Lyssna på dig själv och ät när du är hungrig
 4. Försök vara medveten när du äter och njut av maten

nyårsmat mozzarellasallad

Det låter väl enkelt, eller hur?

Det låter enkelt i teorin, men alla vet vi att det är svårare i praktiken. Därför tänkte jag under veckan dela med mig av lite tips och recept som gör det lite lättare.

Men börja med att ta en funderare på dina matvanor och vad du kunde förändra. Innan du handlar mat nästa gång, så planera maten några dagar på förhand. För att kunna äta hälsosamt och bra så är steg ett att man har bra matvaror hemma att använda sig av. Fokusera på näringsrik och bra mat som håller dig mätt under en lång tid.

Tips på matvaror som du kan köpa hem, helt vanliga livsmedel:

 • Massor av färska grönsaker och rotfrukter som t.ex. blomkål, broccoli, potatis, morot, palsternacka, lök, vitlök, tomat, spenat, ruccola, gurka, paprika, grönkål, brysselkål, avokado, selleri, bönor, linser och så vidare.
 • Frukter och bär
 • Ägg
 • Fisk, kött, kyckling eller vegetariska alternativ som tofu, quorn, soja, pulled havre..
 • Smör, olivolja, rapsolja, koksolja, matlagningsgrädde, creme fraiche
 • Nötter, frön, jordnötssmör
 • Tomatkross är alltid bra att ha hemma
 • Ostar du tycker om, naturell yoghurt, mjölk eller nötmjölk/sojamjölk
 • Fullkornsprodukter av t.ex. gröt, ris och bröd, satsa på bra kvalitet. Vill du ha bröd så satsa på grova, mörka och tunga bröd. Fröknäcke och grova knäckebröd är bra alternativ
 • Massor av kryddor och färska örter. Några egna favoriter förutom salt och peppar; örtblandning utan salt, basilika, timjan, chili, spiskummin, oregano, vitpeppar, paprikapulver, curry.
 • Vad mer? En god mörkchoklad kanske?

Grundtanken är att maten du äter ska vara ren från tillsatsämnen och socker. Vi skippar alltså färdigmat och lagar själv under veckan. Försök minimera bl.a. godis, kakor, yoghurtar med smak och söta drycker. Undvik smörgåsmiddagarna och produkter som till stor del består av vitt mjöl. Satsa på naturlig mat som inte har någon innehållsförteckning (eller kort sådan).

Jag vill inte säga att något är förbjudet. Men du vet själv vad du mår bättre av och sämre av – så försök äta mera av det som får dig att må bättre. Det är absolut inte kalorier vi ska räkna, utan tvärtom; sträva efter att äta mättande och näringsrik mat som håller dig mätt längre.

Varför? 

För att må bra inifrån ut. För att få ny inspiration i köket. För att stabilisera blodsockret, humör och hungerkänslor. För att ha jämn energi under dagen. För att inse att god och nyttig mat inte är så svår eller tidskrävande att laga.

matångest

maletköttsås med zucchini

Målet är förstås att maten du äter för det mesta skulle vara bra, men det kan kännas bättre att kickstarta med en vecka för att få bättre motivation och också för att lägga märke till eventuella förbättringsmöjligheter.

Så nu, om du orkade läsa allt: gå tillbaka till början av inlägget och läs de fyra punkterna en gång till.

Vem är med? Släng gärna in en kommentar eller like om du känner att det är något för dig, och ifall du vill ha fler recepttips på bloggen! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen