Veckans utmaning: Andas rätt och minska “stressen”

Veckans utmaning: Andas rätt och minska “stressen”

07.11.2017

Alla kan vi väl andas.

Eller?

Alla andas vi hela tiden, för det är kroppens sätt att få in syre så att allt i kroppen ska funka. Men visste du att andningen påverkas av det som händer i vardagen?

Tänk dig att du har en riktigt stressig dag på jobbet. När du stressar slår kroppen på varningssignalerna med stora rödljus, det sympatiska nervsystemet, och kortisolhalten ökar i blodet. Som följd så börjar du andas ytligt och snabbt. Du blir varm i kroppen för att blodcirkulationen ökar. Kroppen förbereder sig för flykt och fara. Kortisolökningen gör att ämnesomsättningen saktar ner och blodtrycket ökar – allt för att kroppen ska kunna använda musklerna mest effektivt och vara redo att fly.

Detta är något bra och naturligt som sker i kroppen vid fara och också under svåra fysiska prestationer. Men när detta börjar hända för ofta – det som man kallar för stress – så är det verkligen illa. Du blir mera mottaglig för sjukdomar och drar lättare på dig förkylningar. Du har större risk för övervikt och sömnsvårigheter. Risken för blod- och kärlsjukdomar ökar markant. Och så vidare, och så vidare.

Men till all tur kan man lura systemet lite.

Andning minska stress

Övning för att förbättra andningen och minska stress

Sätt dig med en hand på magen och en hand på bröstet. Andas djupt med ögonen slutna 10 gånger. Du ska känna hur handen på magen först höjs, och sedan handen på bröstet. När du andas ut ska handen på bröstet först sänkas, och slutligen handen på magen. Andas med stora, djupa andetag. Känn hur pulsen går ner, och hur du blir lugn i kroppen. 

Detta enkla knep kan du ta till varje gång du märker att stressnivån ökar. Dock ska du komma ihåg att detta inte är ett sätt att bota stressen, utan ett sätt att hantera den.

Det viktigaste ska alltid vara att undvika stressen i första hand.

Steg ett är antagligen att sluta prata om stress när det inte är det. Här syndar väldigt många vuxna. Att ha mycket att göra är inte samma sak som att stressa. Det är en väldigt stor skillnad! Om man hela tiden pratar om hur stressad man är så blir man ju också stressad. Tänk istället på alla lediga stunder du har, saker som du mår bra av, och fokusera på dem. Skriv en to-do-lista och känn hur du plötsligt fick kontroll. Känn hur stressen byttes ut mot mycket att göra, men något som är hanterbart och som du kan göra med lugn i kroppen.

Så veckans utmaning är: 

Ta hand om dig själv. Hitta de lugna stunderna i vardagen och njut av dem, istället för att fokusera så mycket på allt du har att göra. Och om du känner att det kör ihop sig och pulsen ökar, testa övningen ovan.

Om det inte funkar kan man alltid drömma sig tillbaka till sommarens bästa solnedgång.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen