Visste du detta om vitaminer? Förbättra ditt upptag av järn

Visste du detta om vitaminer? Förbättra ditt upptag av järn

08.05.2017

Visste du att vissa mineraler och vitaminer är kompisar med varandra, medan vissa inte passar så bra tillsammans? Det här kan vara bra att veta om man tar ett tillskott och vill optimera upptaget.

Nu i slutet av graviditeten har mitt HB sjunkit från 140 till 112, vilket jag märker som en ökad trötthet. Jag fick rådet att äta mera järn och har dagligen druckit Blutsaft eftersom det är snällare för magen. Jag tar också en multivitamin som innehåller de flesta vitaminer jag behöver.

Järn

Man kan förstås alltid försöka se till att få i sig vitaminerna och mineralerna via kosten, men för många kvinnor i fertil ålder så behövs det en extra dos järn som kosttillskott. (Man ska dock aldrig ta tillskott av järn utan att först kontakta läkare, eftersom det kan överdoseras i tablettform. Jag fick själv järnförgiftning en gång när jag tagit fler järntabletter än jag behövde, och det var ingen rolig historia!) Män behöver väldigt sällan tillskott av järn.

Bra källor för järn

 • Lever
 • Blodpudding
 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Spenat

De animaliska järnkällorna är helt klart de bästa och påverkas inte lika mycket av annat som du äter.

hälsosam laxsmörgås2

C-vitamin + järn = 

Visste du att det är bra att ta C-vitamin tillsammans med järnet, eftersom c-vitamin förbättrar upptagningen av järn? På samma sätt finns det också livsmedel som hämmar upptaget av järn, till exempel kalcium, te och kaffe.

Bra källor för C-vitamin

kiwi c-vitamin

Det finns många källor till C-vitamin som är bättre än apelsin, exempelvis:

 • Svartvinbär
 • Persilja
 • Kiwi
 • Broccoli

Många andra frukter och grönsaker innehåller också C-vitamin, men dessa är några av de bästa. Jämför t.ex att svartvinbär innehåller 200 mg C-vitamin på 100 gram, kiwi 90 mg/100 g och apelsin 53 mg/100 gram.

Kombinera därför gärna ditt järntillskott med t.ex. en kiwifrukt eller en middag med broccoli för att järnet ska upptas bättre.

Tips: C-vitaminbrist är ovanligt hos oss idag, men du kan också tänka på att socker hämmar upptagningen av C-vitamin – och i slutändan kanske även järnet i kroppen. Allt hänger ihop med allt.

D-vitamin + kalcium =

En annan vitamin som många har brist på är D-vitamin. Nu när det blir soligare ute får vi D-vitamin från solen, men på vintern är D-vitamintillskott något som i princip alla här uppe i norden behöver. Man kan i teorin överdosera D-vitamin eftersom det är ett fettlösligt vitamin, men man brukar ju säga att det är lika troligt att nordbor skulle överdosera D-vitamin som att man skulle få vätskeförgiftning av för mycket vatten i öknen.

Visste du att D-vitaminbrist kan misstas som kalciumbrist, eftersom d-vitamin förbättrar upptaget av kalcium? Utan D-vitamin kan kalciumet inte göra sitt jobb. Intar du kalcium och D-vitamin tillsammans så upptas de mycket bättre, på samma sätt som järn och C-vitamin.

lax- och räksallad

Något att hålla i bakhuvudet alltså nästa gång du tar ditt kosttillskott. Kom ihåg att alla vitaminer påverkas av varandra, och det bästa sättet att vara på den säkra sidan är att alltid äta mångsidigt och hälsosamt även om du tar kosttillskott.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen