3 viktiga saker du behöver veta om kost (och finlandssvenskar)
Igen har det varit en händelserik dag här i Stockholm, och dagen bara flög iväg. Jag började med en stor hotellfrukost och lite jobb innan det var dags att traska iväg de 1,5 kilometrarna till kursen.
Som jag lovade tänkte jag dela med mig av två viktiga saker vi tagit upp idag. Rapporten kommer från en skön hotellsäng.
1. Om vi går vidare på det jag nämde igår – att du bränner det du äter – så kan ett praktiskt tips vara att försöka få i dig proteiner, fetter och kolhydrater av bra kvalitet vid varje måltid. På så sätt är kroppen van att få i sig näringsämnena regelbundet och förbränner dem också bättre. Välj hurudana typer av näringsämnen du stoppar i dig beroende på dina mål, men för de flesta är förstås långsamma kolhydrater ett bättre alternativ än de snabba.
2. Hur mycket protein behöver man? En normal mängd är 0,8 gram protein per kg kroppsvikt. Det betyder att en kvinna på 60 kg behöver 48 gram protein från kosten. Tränar du mycket kan du gärna öka upp till 1,5 g/kg kroppsvikt. Är du sjuk är det bra att äta extra mycket protein (1-1,5 g/kg kroppsvikt) och om du vill bygga muskler 1,7-2 g/kg kroppsvikt.
För att undvika en proteinhets med detta sagt, så måste jag ännu tillägga: det finns ingen orsak till att överdosera protein, eftersom kroppen inte kan lagra det, utan överskott lagras som fett på samma sätt som de andra näringsämnena.
Och sen en bonusinfo, som är det viktigaste av allt – speciellt till mina läsare i Sverige!
I Finland finns det två officiella språk; finska och svenska. Vi svenskspråkiga är i minoritet, upptar bara cirka sex procent av befolkningen, och vi finns främst längs med kusten i söder och i väster av Finland. Jag har vuxit upp i en helt svenskspråkig by och gått i svenskspråkig skola i hela mitt liv. Jag lärde mig finska i skolan, men först när jag flyttade till Helsingfors lärde jag mig bättre finska. Ännu idag kan jag inte så bra finska och svenska är mitt one and only modersmål.
Jag vet inte hur många gånger jag har svarat på frågan “men hur kan du så bra svenska?” den här veckan. Min finlandssvenska är inte svenska med finsk brytning, det är finlandssvenska. Punkt. Skönt att få det sagt.
Nu tänkte jag göra inget annat resten av kvällen än titta på teve på hotellrummet. Jag gillar Karin “konstexperten” i bytt är bytt, hon är så rolig! Kanske lite latträning om jag är riktigt aktiv, hehe.
Ha en skön kväll!
Intressant! Men för oss som bor i Sverige, vad är då skillnaden mellan finlandssvenska och svenska med finsk brytning?
De finnar som lär sig svenska pratar ju svenska med en finsk brytning (läs: t.ex. Jarmo i K-rauta-reklamen) ;) Men vi finlandssvenskar har ju exakt samma språk och modersmål som svenskar, bara med den skillnaden att vi uttalar orden annorlunda (och har några specialord som bara vi använder). För oss finlandssvenskar känns det lite som mobbning när svenskarna tror att vi inte kan svenska lika bra som dem.. ;)
Ja det är förvånansvärt ofta man möter okunskap om oss finlandssvenskar, och om Finlands och Sveriges långa gemensamma historia!
Ja, helt otroligt att det finns sån okunskap!
Tack för upplysningen! :) Det är ju tyvärr ingen självklarhet att man känner till det här om språket. Sedan jag började läsa din blogg och se dina klipp har jag börjat tycka att den finlandssvenska dialekten är så härlig! Det är så spännande med språk! Jag märker att vissa av dina formuleringar är annorlunda än mina. “Nu som då”, till exempel, var nytt för mig när jag började följa dig. I alla fall där jag bor är det motsvarande uttrycket “då och då”. Men så är det ju förvisso med alla dialekter/språkvarianter, att man har olika uttryck. :) /Språkfaschinerad småländska
Nej det är inte så självklart märker man. Kul att du tycker dialekten låter härlig! Visst är den annorlunda! Själv tycker jag den känns ganska stel i jämförelse med rikssvenska. “Nu som då” har jag inte tänkt på är en finlandism, det var intressant! :)
En lite följdfråga till proteinmängden, då man räknar ut enligt formeln som du skrev om. Är det per måltid eller per dag?
Per dag!