Vad är vårdepression och hur tar du kål på den?

Vad är vårdepression och hur tar du kål på den?

22.03.2018

Vårdepression har jag alltid tyckt varit ett sånt konstigt ord. Hur kan man vara deprimerad på våren, precis när allt det roliga börjar? När dagarna blir ljusare och snön börjar ge vika för mera liv i naturen. Men jag har förstått att vårdepression är väldigt vanligt. Upp till tio procent av nordbor har nån form av vårdepression, läste jag nånstans nyligen. Man kan uppleva känsla av hopplöshet, nedstämdhet och ha sömnstörningar.

Varför är det så vanligt med vårdepression och vad kan man göra åt saken?

Det finns en massa hypoteser om vad vårdepression beror på, men inget man slagit fast med säkerhet.

En hypotes är den biologiska klockan som hamnar i otakt när dagarna blir ljusare. Men en hypotes, som jag personligen tycker slår mycket högre än de andra, är faktiskt brist på D-vitamin. Och egentligen är det rätt så logiskt varför det är just D-vitaminbrist som är orsaken till vårdepressionen.

vårdepression d-vitamin

Våra kroppar bildar själva D-vitamin från solen.

På sommaren när vi vistas utomhus så huden exponeras av solljuset så bildar kroppen D-vitamin. Men mellan höstdagjämningen och vårdagjämningen så är mängden D-vitamin vi får från solen väldigt liten. Så liten att man inte alls kan räkna med den. På våren  tid har vi alltså minst D-vitamin i kroppen under året. Även om dagarna hela tiden blir ljusare så får kroppen tillräckligt mycket D-vitamin först när huden utsätts för solljus igen – d.v.s. när långbyxorna byts mot shorts och tröjan mot t-skjorta.

Förutom att D-vitamin är bra för skelettet så kopplas också brist på D-vitamin kopplas ihop med muskelsvaghet, nedstämdhet, trötthet. D-vitaminet reglerar också den del i hjärnan som styr vårt humör. Jag tycker dessa samband är väldigt intressanta och även om det inte finns några direkta samband mellan D-vitaminbrist och depression i forskningen så tycker jag absolut det är en hypotes som ska tas på allvar.

Får man i sig D-vitamin via maten?

Ja, man kan få i sig D-vitamin via maten, och den bästa källan är fet fisk som lax, sill, makrill och sardiner. Man får också i sig D-vitamin via berikade mjölkprodukter och vild svamp som t.ex. kantareller och karl johan. Ägg och köttprodukter innehåller även låga nivåer D-vitamin. Dock är det mycket svårt att äta tillräckligt D-vitamin om man inte äter dessa produkter väldigt ofta.

Hur mycket D-vitamin kan man ta i tillskott?

D-vitamin är viktigt att ta i tillskott, och jag anser att alla borde ta D-vitamin i tillskott. Allra viktigast är tillskott för barn, äldre, mörkhyade (eftersom huden tar upp mindre d-vitamin) samt alla som rör sig lite utomhus. D-vitamin ges ju åt alla under 2 år, men jag tror att även vuxna borde ta tillskott, i alla fall under vinterhalvåret. Jag tar själv D-vitamin varje dag under höst, vinter och vår.

Olika länder rekommenderar olika doser D-vitamin, och de justeras ibland. I Sverige rekommenderar bara 10 mikrogram D-vitamin per dag, medan man i Finland nyligen höjt rekommendationerna till 25 mikrogram. I Finska Duodecim skriver man också att 100 mikrogram per dag är en säker övre gräns, och att man i vissa fall kan behöva ännu högre doser.

Jag tar 100 mikrogram dagligen, även om det i verkligheten blir lite mindre eftersom jag glömmer vissa dagar.

vårdepression d-vitamin

Slutsats: Lider du av vårdepression eller trötthet, se över D-vitaminet och komplettera med tillskott om det behövs. Man kan överdosera D-vitamin, men så länge du doserar enligt rekommendationerna så är det ingen fara. Som jag tidigare skrev finns inte ännu något dokumenterat samband mellan depression och D-vitamin, men jag ser heller ingen orsak att inte ta tillskott under vinterhalvåret. Och sambandet är allt för intressant för att bara ignorera.

Lider du eller har du erfarenhet av vårdepression? 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen