Enkel och bra vardagsmat – tips på luncher och middagar
Jag tänkte ge lite tips på bra vardagsmat men insåg att det nog blir ganska tråkig lista. För vi äter helt vanlig mat som inte är spännande alls. Men eftersom jag alltid skriver att vanlig, hederlig husmanskost är det bästa så måste jag ju också ge lite exempel på hur vår mat kan se ut.
Det är ju vardagsmaten som är stommen i ens kost, och därför också det viktigaste att äta bra. Och med bra menar jag givetvis inte att det ska vara glutenfritt, RAW och paleo på samma gång, utan riktig mat som man lagar från grunden.
Riktig mat är:
- Mat du själv tillagar och kryddar efter smak
D.v.s. det är inte en låda som du öppnar och värmer i mikron. Det är inte heller en påse godis eller ett paket glass. Det är inte två smörgåsar och ett glas oboy. Och så vidare.
Och riktig mat behöver inte vara så svårt, dyrt eller ta så mycket tid. Här är tips på några såna mål som jag ofta äter till lunch och middag.
Tips på luncher
Ofta är min lunch väldigt enkelt tillagat – helt enkelt eftersom det är det smidigaste när man står där hungrig med en bebis på armen. Då försöker jag med små medel få maxat energiintaget med protein, fett, vitaminer och fibrer. För jag vill inte laga mat igen om en timme. Livsmedel jag ofta använder i min lunch är ost av alla de slag, grönsaker och ägg. Med det kommer man otroligt långt.
För mig är det alltså viktigt att maten är god, snabb, hälsosam och mättande.
Exempel på luncher som jag ofta gör:
- Sallader av alla de slag med innehåll som t.ex. spenat, ruccola, tomat, avokado, oliver, fetaost/halloumi, kokade ägg/räkor. Jag toppar alltid med olivolja, rejält med olivolja, och kryddor. Ibland med Hellmans majonnäs, färdig bearnaise eller enkel aioli.
- Omelett med tomat och ost + sidosallad
- Stekt halloumi, stekta ägg, lite grönsaker
- Salladstacos med någon proteinkälla, t.ex. kyckling eller ost.
- Soppor som t.ex. spenatsoppa, men äter dem sällan eftersom jag har svårt att hållas mätt på dem. Men med kokta ägg till plus fröknöcke så brukar det bli gott!
- Ganska ofta äter jag också lunch på stan, och väljer då det alternativ som låter godast. Men jag tar ofta mycket grönsaker, kött och sås och äter mig mätt på det. Finns det dessert slinker givetvis en bit ner (men äter rejält med vanlig mat så jag inte orkar så mycket dessert).
Tips på middagar
Våra middagar är också helt vanlig mat, men ofta satsar vi lite mera tid på den. Nu när jag är mammaledig är det ofta jag som kockar, men eftersom Jonathan tycker om att laga mat överlåter jag det gärna till honom när han vill och har tid. Kryddskåper är stort och chili åker ofta i maten. Men helt vanlig mat är det vi äter. Vanligtvis äter jag mera kolhydrater till middagen. Ibland blir det vanligt ris, ibland blomkålsris. Ibland pasta, ibland zucchinipasta. Ibland endast en sallad till. Potatis äter jag ganska ofta, men försöker också få i mig något annat som t.ex. broccoli och blomkål.
Om man kommer hem trött från jobbet och inte alls har lust med middag, då är mitt tips att bara slänga på en proteinkälla som kött, fisk, kyckling eller ost på stekpannan och att äta med de grönsaker du har hemma. T.ex. fisk, några tomatskivor, och vitlöksfräst grönkål är ett väldigt enkelt men riktigt bra och mättande mål. Man behöver inte göra det så svårt för sig.
Här är några av de rätter vi ofta lagar:
Under 15 minuter:
- Kyckling i curry-gräddsås med ris eller blomkålsris
- Kycklingfilé med pestopasta och river parmesan
- Hamburgare på nötfärs med en skiva bröd i botten, ost, majonnäs och en ordentlig sallad till.
- Hamburgare med rökt lax och avokado på vanligt hamburgerbotten eller t.ex. oopsies
- Tomatig malettköttsås med pasta / zucchinipasta
- Tacos med maletkött, massa grönsaker, ost, naturell yoghurt, och förstås ananas! (egen tacokrydda är också jättegott och enkelt)
Runt 30 minuter:
- Rökt lax med sallad (när vi röker fisken själv i vår el-rökugn)
- Stekt flundra/abborre/strömming med potatismos, broccoli och gräddfilssås
- Tacopaj med tunt botten och grönsallad till
- Gris/nöt i gräddsås med ugnsrostade potatis/sötpotatis och andra rotsaker
45 minuter eller mer:
- Ugnsrostad kyckling/lax med rotsaker. Enkelt och supergott!
- Kräftsoppa – kan tipsa om receptet senare!
- Maletköttpinnar/köttbullar med ugnspotatis, sallad och chilisås + aioli
- Lasagne
- Pizza med tomatsås, mozzarella och basilika (Jonathans specialitet)
- Chiligrytor med kött som ska puttra i timmar som äts med t.ex.pitabröd/oopsies eller ris/blomkålsris och naturell yoghurt (också Jonathans specialitet).
(OBS! Ifall ni tycker portionerna ser små ut; jag är värdelös på att gissa hur mycket jag ska äta, och tar nästan alltid till efter att jag fotat maten. Ät tills man blir mätt, ni vet.)
- Tips: Testa ugnsrostat!
Allt blir godare när det tillagas i ugnen. Rotfrukter, grönsaker, allt! Har du överblivna matvaror i kylskåpet, häll över olivolja och salt och rosta gyllenbruna i ugnen. Mums!
Varför så mycket rött kött, undrar kanske någon?
Det finns massor av bra vegetarisk mat men jag har dålig inspiration på den fronten när det kommer till middagsmat. Inspirera mig! Sen tycker jag kött i rimlig mängd är bra för hälsans skull för att få i sig vitaminer, protein och fett (så länge man inte hårdsteker kött till förkolnade rester vill säga). Sen å miljöns sida skulle det förstås vara bäst att dra ner på köttkonsumtionen (och alla produkter skeppade från andra sidan jordklotet – du sydamerikanska avokado, jag tänker på dig).
(Men jag är uppfödd på kött och jävig i den här frågan för jag har turen att ha min kära Faffa som startade köttföretaget Snellman tillsammans med sina bröder på 1950-talet. Jag köper allt kött från fabriksbutiken här i Jakobstad, så det är verkligen närproducerat. Snellman är också en riktig föregångare i branschen med produkter av väldigt hög kvalitet och få tillsatsämnen, så det gör dem ju förstås extra bra att använda. Så jag använder väldigt stolt Snellmans produkter själv även om jag såklart gärna tar emot tips på flera goda vegetariska recept också!)
Variation är förstås alltid bra.
Sen några saker ännu:
- Det är väldigt svårt att skriva allmänna kostråd som passar för alla – vi har ju alla så olika behov beroende på bland annat hur mycket vi rör på oss. Ät därför så som det känns bäst för dig.
- När det nån gång blir de där smörgåsarna som mat (för ingen orkar väl ändå kocka vareviga dag) så fundera då hur du kan göra målet bättre – kanske en äggröra och lite grönsaker till?
- OM du känner dig ännu mera vilsen efter att ha läst dessa inlägg om kost jag skrivit, gå back till basics och läs detta: 20 tips till dig som är vilsen i kostdjungeln.
Jag äter vegetariskt och kan verkligen rekommendera linsgrytor av alla dess slag om du gillar linser, t.ex indisk dhal eller spagetti bolognese med linser istället för färs. SUPERmättande och det blir alltid matlådor över (perfekt mat att frysa) :) Dessa rätter ser också riktigt goda ut, jag omvandlar dem i huvudet till vegetariskt t.ex. sojafärs istället för kött ;) Blev riktigt sugen på lasagne nu bland annat.
Skulle inte du någon gång kunna förklara i ett inlägg hur man sätter på vikterna på stången när man ska göra marklyft? Haha, jag vill så gärna börja göra marklyft men vet inte om man ska sätta på vikterna på stången och lyfta av därifrån? På mitt gym är fästena på stången antingen högt upp = funkar ju inte för marklyft, eller typ i knähöjd. Ska man lasta på vikterna när de är i knähöjd, lyfta ner stången därifrån till golvet och sedan köra marklyft eller ska man lägga stången på golvet och på något sätt sätta på vikterna när den ligger på golvet (=svårt?). Jag har försökt googla detta med dåliga resultat och känner mig bara dum när jag ska testa på gymmet haha ;)
Ja, det är ett riktigt bra tips, tack för det! :) En jättebra fråga har du med hur man lägger vikterna på stången! Ja brukar göra så att jag lyfter stången på golvet och lägger vikterna på där. Det går nog bättre än man tror! Ska skriva ett inlägg om det för gissar att flera kan fundera på samma sak! :)