Glutenintolerans: Bra eller dåligt med glutenfri mat?
Dags att prata lite om glutenintolerans och glutenfri mat!
Under de senaste åren har den senaste trenden blivit att klassa sig själv som glutenallergiker. Detta kan vara både bra och dåligt beroende på en del faktorer – låt oss ta reda på varför!
Glutenintolerans, celiaki, är en allvarlig autoimmun sjukdom. Glutenintolerans som betyder att man inte tål proteinet gluten som finns i bland annat vete, råg och korn. Äter man gluten får man problem med bland annat gaser, svullen mage, diarré, trötthet, eventuell viktnedgång och mineral- och vitaminbrister.
Glutenintolerans är ärftligt och är vanligare i vissa folkgrupper än andra. Det förekommer endast på de ställen i världen där man äter gluten – d.v.s. äter man inte gluten kan man inte få en glutenintolerans. Exempelvis här i Norden har vi rätt så stor procent av befolkningen med glutenintolerans. Personer med andra automimmuna sjukdomar som t.ex. diabetes, njurproblem eller ledproblem har större chans för att drabbas.
Om en person med glutenintolerans äter gluten, så kommer tarmluddet i tarmarna sakta att försvinna. Tarmluddets uppgift är att ta upp näring från maten vi äter, så förstå att detta kan ge mycket allvarliga konsekvenser för en glutenallergiker. En person med glutenintolerans ska och kan inte äta gluten.
Hur blir det då idag när var och varannan människa påstår sig vara glutenallergiker eller känsliga för gluten?
Fördelen är ju att utbudet av de glutenfria produkterna ökar, och det är ju en väldigt bra sak.
Men nackdelen är att de som på riktigt är sjuka i glutenintolerans inte får den respekt de förtjänar. Eller deras mat inte får den respekt de förtjänar. “Men en halv matsked mjöl i såsen gör väl ingen skillnad”, tänker man kanske. För en självutnämd glutenallergiker gör det antagligen inte det – men för den som på riktigt har en diagnos så gör den där lilla dosen vetemjöl verkligen skillnad.
Det är en enorm skillnad på att vara självutnämnd glutenallergiker och att ha en diagnos som bekräftats av läkare. Att vara känslig för gluten är en helt annan sak än att vara glutenallergiker.
Man kan vara känslig för en massa olika ämnen i maten. Det är lätt hänt att äta för mycket av något ämne och få ont i magen. Men det är inte samma sak som att du är allergisk eller intolerant – för då tål din kropp det inte ens i mycket liten mängd.
Själv äter jag nog en del gluten i min mat, för jag är inte glutenintolerant. Ibland mer, ibland mindre. Jag märker att om jag håller bort gluten en längre tid så blir min mage mera känslig för det när jag väl äter – och därför äter jag inte så mycket gluten, men nog regelbundet, så inte magen ska få en så stor chock sen när jag sen vill ha den där stora pizzan.
Är du känslig för gluten? Gör så här!
Om du misstänker att du är glutenallergiker är det något du ska testa dig för. Gör inte ett självtest, utan kolla upp det på vårdcentralen. (De visar inte rätt till hundra procent men är mycket mera exakta än självtest man gör hemma.) Detta är speciellt viktigt om du är förälder eftersom det kan betyda att även dina barn får diagnosen. Obehandlad glutenintolerans är inget att leka med, utan kan få allvarliga konsekvenser.
Om testet visar positivt, undvik ALL gluten i maten för att få tarmarna att fungera som de ska igen.
Om testet visar negativt, konstatera att du är känslig för gluten, men inte har glutenintolerans. Blanda inte ihop det med varandra. Ät glutenfritt om du mår bäst av det.
Är glutenfri mat nyttigt?
Ett väldigt vanligt missförstånd är att glutenfri mat skulle vara nyttigare än annan mat. Det stämmer inte, utan det beror helt på hurudan glutenfri mat du äter. Glutenfri mat är i det stora hela väldigt bra – tänk obehandlad mat som grönsaker, rotfrukter, frukter, nötter, kött, fisk, fetter från oljor och smör o.s.v. Pasta och bröd behövs ju inte – inte för hälsans skull i alla fall.
Men tro inte att allt som heter glutenfritt är hälsosammare. Glutenfria brödsorter och kakor innehåller många gånger ännu mera kolhydrater än det som de vanliga mjölsorterna ger. De kan dessutom vara kraftigt processerade och innehåller inte alltför sällan socker.
Summa summarum: Lyssna på din kropp. Ät gärna glutenfri mat – riktig mat utan innehållsförteckning – om du mår bäst av det. Gluten i maten är inte något man behöver. MEN säg inte att du är glutenallergiker om du inte är det.
Inspirationen till detta inlägg kom från när jag lyssnade på en podcast med Tyngre om just glutenintolerans.
Läs mera:
- Celiaki – allt fler får diagnosen & Den stora mjölchocken på Forskning & Framsteg.
- Celiaki, hos vuxna, Internetmedicin.
- Celiaki, SHVS.
Hej! Vilket bra och viktigt inlägg!
Ville bara tillägga att man inte skall byta till glutenfri kost innan man tagit blodprov OCH varit på gastroskopi, var de tar provbitar ut tarmen. Ifall man byter kost redan efter det positiva blodprovet så kan det hända att gastroskopin visar friska provbitar och celiakin förblir oupptäckt. :) I fall både blodprovet och gastroskopin visar på celiaki får man gå till dietist, diagnosen “finns” på riktigt och man blir kallad på en kontroll-gastroskopin inom nåt år (efter att man bytt kost) för att se att tarmen återställt sig. :)
Mvh, en som gick igenom hela rumban och fick diagnostiserad celiaki för 3,5 år sedan. :)
Tack! Väldigt bra point, tack! :)