Ny forskning: bota IBS genom att ta bort socker och stärkelse ur kosten!
Jag snubblade över ett inlägg av @magdoktorn på instagram. Kanske du också har läst det, för jag såg att många tidningar också har gjort stora rubriker av samma studie. Det är en studie från Lunds Universitet där man kollat hur IBS-symptom påverkas när man tar bort socker och stärkelse ur kosten. Hela 74% av försökspersonerna blev av med sin IBS eller fick lindrigare symptom.
Jag hittade studien här (open access på PubMed) och den visade sig vara från juli 2019, så två år gammal. Men tidningarna har tydligen hittat den nu och också jag själv! Jag blev så tagen av resultatet i studien att jag lade allt annat åt sidan och läste allt jag kunde hitta. Så intressant!
IBS är ett samlingsnamn på besvär med magen som t.ex. magknip, svullen mage, förstoppning och diarré. Det är väldigt vanligt med IBS-besvär och ännu vanligare hos kvinnor. Jag har själv det senaste året mixtrat och testat det mesta i kostväg, som ni kanske läst här på bloggen. Glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, sockerfritt och så vidare. Nu senast håller jag på testar FODMAP, där man utesluter även frukter och grönsaker som kan irritera tarmarna.
Men så hittar jag nu denna studie som pekar på att man genom att hålla bort socker och stärkelse kan slippa sin IBS-mage. Egentligen rätt så väntat – för vi vet ju att socker stör tarmbalansen och det är ju den vi vill optimera. Men ändå så skönt att hitta det här i en studie, svart på vitt.

I studien fick deltagarna lindrade IBS-symtom av att utesluta socker och stärkelse. Dessutom klarade de då av att äta frukt och grönsaker som man normalt med FODMAP varit tvungen att hålla bort, som t.ex. lök, äpple, vattenmelon. Vid IBS kan man ha brist på enzym som bryter ner sockret och det är därför besvären lindras när sockret utesluts.
Så här skall du äta enligt studien för att minska IBS-symptom
- Uteslöt godis, läsk, kakor, sylt och juice
- Flingor skulle undvikas
- Pasta och ris byttes mot varianter med mera fullkorn, inte glutenfritt
- Smörgås byttes mot frukt / keso
- Sötad yoghurt byttes mot osötad
- Ökat intag av kött, fisk, ägg och mjölkprodukter
- När stärkelserik mat åts fick man gärna äta mera protein och fett också, för att tolerera stärkelsen bättre
- Man skulle äta långsamt och tugga bra
Vissa slapp sina IBS-besvär redan efter 2 dagar. 74% av deltagarna i studien fick mindre besvär när de ändrade om sin diet.
Varför jag tycker detta är lite skrattretande? För att listan ovan är typexempel på hur jag rekommenderar mina kunder att äta. Och ändå är jag den som gått runt med ont i magen var och varannan dag! Det senaste året har varit stressigt, och stress i sig kan ju också påverka magen väldigt mycket. Men jag har också haft problem i perioder då jag inte upplevt stress.

Däremot har jag ätit mera sötsaker än normalt. Ganska mycket choklad till kaffet har det nog blivit. Det är ju bara så gott! Extra gott om man har lite för mycket att göra. För tre dagar sedan beslutade jag mig för att skippa sockret för gott. Ville testa hur det påverkar tarmarna. Och så idag hittar jag denna studie!!
Just nu smakar godis gott och det är inte normalt.
Men jag måste få fixat detta nu. Nu är det vinna eller försvinna, känner jag. Jag vet att jag klarar det för jag har klarat det förr. Jag vill tillbaka till att godis smakar äckligt sött. Just nu smakar godis gott och det är inte normalt. När godis smakar äckligt sött igen, då är jag nöjd. Då vet jag att jag hittat hem.
Nu vill jag inte hetsa någon till att tro att ALLA absolut måste undvika allt socker. Inte är det bra för någon att vräka i sig mängder. Men jag ska göra detta som mitt egna experiment nu för att se hur det går. Efter ett år med ont i magen varje dag så har jag längtat efter en förändring ganska länge faktiskt.
Wish me luck!