Två vanliga kostmissar du inte vill göra
Det finns två stora kostmissar som väldigt många gör, i alla fall om man kollar procentuellt av det som alla mina kunder från pt-online skriver till mig. Jag antar att de här kostmissarna är något som också många andra gör, kanske även du som läser min blogg.
Det handlar alltså om två stora kostmissar, två vanliga misstag som många gör. Låt mig förtydliga:
1. Du är rädd för stora portioner
Det här är något som nästan alla påstår att de gör, d.v.s äter för stora portioner. När jag brukar fråga hur ens kost ser ut så svarar man att man äter för mycket godis och skräpmat, för oregelbundet och för stora portioner. Jo, godiset tror jag absolut att är ett problem, och oregelbundenheten kan i vissa fall vara ett problem, men det att man äter för stora portioner, det tror jag väldigt få gör i slutändan.
Det jag brukar ge som tips är att istället äta större portioner. Ordentliga portioner till lunch och middag, som är dagens viktigaste mål. För så här är det; äter du tillräckligt mycket lunch och middag, så behöver du inte så mycket annat. Då slipper du äta enligt klockan var 3:e timme och har inte heller det där hemska suget och hungern som man får av att äta för lite.
Tror du att du äter för stora portioner, så tänk om. Tänk om det i själva verket är så att du äter för små portioner?
Frukost, lunch och middag får gärna vara stora mål mat. Eventuella mellanmål där emellan behöver inte vara lika stora, för äter du ordentligt behöver du dem kanske inte.
Förstås ska man inte heller äta för mycket, så du känner dig proppmätt, utan så där lagom så du känner dig nöjd och belåten.
2. Du vågar inte satsa på LCHF när du tror du måste gå all-in
En annan vanlig sak som många gör är att man är livrädda för att äta LCHF på fel sätt. Du som läst min blogg under en längre tid vet kanske att jag förespråkar LCHF-liknande kost till de flesta. Det gör jag helt enkelt för att det är ett väldigt bra sätt att äta på, både för den som vill må bra och prestera bra på träning, men även den som vill gå ner i vikt eller bli fastare i kroppen.
Men “LCHF kan man inte göra halvhjärtat”, har du kanske hört sägas. Vad händer om man kombinerar mycket fett med mycket kolhydrater?
Jag skulle säga att ju mera fett desto bättre. Äter du mycket fett så äter du även automatiskt mindre kolhydrater. Visst, att äta pizza, lasagne och feta hamburgare varje dag är förstås inget som är bra, men det förstår du säkert. Då är du snabbt uppe i ett högt kaloriinnehåll som inte omsätts så bra av kroppen på grund av kolhydraterna. Men att äta gräddsås till potatisen, eftersom man nu som då vill äta potatis till middagen, det är inte att misslyckas. Eller att skippa LCHF-tänket bara för att man gillar att ta en bulle till kaffet nu som då, eller godis till fredagsmyset. Det är inte att misslyckas – det är att leva.
Jag gör LCHF på det sätt som LCHF-fanatiker antagligen skulle kalla för “halvhjärtat”. Mestadels håller jag kolhydraterna låga, men ibland äter jag kolhydratrik mat utan att tveka och godis slinker ner nu som då, lite för ofta. Ibland mer, ibland mindre. Ändå drar jag inte ner på fettet. Skulle jag dra ner på fettet skulle ju allt skita sig – då skulle jag plötsligt gå från mätt och belåten till de där förfärliga blodsockersvackorna som får mig att gå bananas och sluka alla kolhydrater jag kommer åt. Eller nästan i alla fall.
För mig handlar det om att hitta en balans. Jag är nöjd med min kropp som den är just nu och jag känner att jag mår bra av denna kost, kalla det då LCHF eller vad du nu vill. Jag ser det inte som en diet eller som något jag gör halvhjärtat, utan som mitt sätt att äta på som fungerar för mig. All minskning av socker och snabba kolhydrater är ett plus, samtidigt som även all ökning av fetter är ett plus, om man förenklar det hela.
Jag tror många andra skulle må bra av att tänka på samma sätt också. Inte vara så rädd för fettet och de livsfarliga kolhydraterna utan äta på det sätt som funkar för en själv. På det sättet blir steget lägre till att våga ändra i kosten, när man vet att man kan ändra lite här och där och inte behöver uppgradera hela köksskåpsinnehållet bara för att man byter yoghurten från fettfri till tio procent i fetthalt.
Mera naturligt fett och mindre processerade, dåliga kolhydrater till folket.
Kalla det då LCHF eller vad du vill, så länge du och din kropp mår bra av det.
Hej Lina!
Skulle du kunna berätta lite om ditt eget företag, t.ex. hur det kommer sig att du startade det? Varför jobbar som PT istället för fysioterapeut (även om de hänger ihop)? Hur mycket tid sätter du ungefär på att jobba per dag och månad? Jag förstår att det varierar, men sådär i stora drag. Och kanske det intressantaste, hur ser din lön ut? Jämför gärna med en “vanlig fysioterapeutlön” för en anställd exempelvis på ett sjukhus/hvc. Och har du tips för hur man ska gå tillväga om man vill starta eget företag? Du får jättegärna skriva ett skilt inlägg om det om du vill! Jag är nyfiken eftersom jag själv studerar fysioterapi, men har svårt att tänka mig att jobba på sjukhus/hvc eller liknande “resten av mitt liv” och vill därför ha lite mera info om andra alternativ. Det du gör verkar vara intressant! :)
Hej Sofia!
Bra fråga, hördu! Jag får ofta frågor om mitt företag så jag skulle faktiskt kunna skriva ett blogginlägg för att svara på frågorna. Men roligt att du också studerar fysioterapi! Det är en väldigt bra och bred utbildning tycker jag, som ger dig många olika jobbalternativ i framtiden. Man behöver absolut inte jobba på sjukhus eller hvs, det finns så mycket annat att göra! Men jo, jag kan skriva om det i ett skilt inlägg snart. :)
Sunt tänk. :)