sittande vadpress

Similar Posts

14 Comments

  1. Jag tycker att det är lite konstigt att säga att sittande vadpress är en onödig övning.

    Som det står i artikeln, så kopplar man ur gastrocnemius vid sittande vadpress. Motsvarande händer vid stående vadpress, men då är det soleus som kopplas ur. Du kan alltså inte träna soleus med enbart stående vadpress.

    Jag har själv under flera år haft problem med vaderna när jag löptränar och då främst soleus, vilket inte är ovanligt när man passerat 30. Lösningen för mig har varit att köra excentriska sittande vadpress. Tidigare körde jag i princip enbart stående vadpress, men det hjälpte inte mot mina problem. Enda argument i artikeln att avstå från övningen är att det är svårt att se resultat från träningen och det stämmer nog.

    Vad det gäller de övriga 6 övningarna säger jag inte emot. Där finns det också bra argument för att de kan vara skadliga.

    1. Du har helt rätt i det du säger, för att träna soleus specifikt är det en bra övning. Men eftersom soleus kanske inte är den viktigaste muskeln att träna eftersom den tränas annars också vid t.ex. gång i trappor och resultaten är svåra att se, är det ingen övning jag skulle rekommendera om jag ex. var personlig tränare. Djupa knäböjshopp tränar både gastrocnemius och soleus, vilket är en mycket bättre övning. Jag tänker att sittande vadpress är en övning för bodybuildare som vill ha maximal storlek på vaderna, för då är den förstås viktig. MEN du har helt rätt, som i ditt fall kan övningen vara riktigt bra! Tack för påminnelsen.. ;)

    2. Du har helt rätt Mikael! För löpare är det bättre att inrikta sig på sittande vad-press. För många “byggare” är dock inte denna övning intressant av den enkla anledningen att resultatet ej syns. Det vanligaste problemet för “+30 – idrottare” som ej tränat ett tag, är bristningar i vadmuskeln. Detta problem tränas bäst bort genom sittande vadpress.

  2. Du har rätt om alla övningarna utan den sista. Kickbacks är något av det effektivaste som jag varit med om när det gäller triceps. Efter att ha låtit andra pröva samma underbara övning kunde jag bara konstatera att just kickbacken tar mer än någon annan tricepsövning som existerar.

    1. Jaha, intressant! Kanske vi har olika ställen som triceps fäster sig på så att det känns mera för dig? Jag tycker aldrig bara att jag får ut någon kraft i ytterläget, så faktiskt intressant att du tyckte så!

  3. Övning 1.
    Först och främst så består vadmuskel gruppen “Triceps Surae” av 3 muskler; Gastrocnemius inre och yttre muskler fäster på olika kondyler (ledhuvud) av lårbenet (yttre och inre) och Soleus som är i övrigt inre delen av hela vadgruppens muskulatur.

    * Triceps surae aktiveras vid böjning av knäled, böjning nedåt av fotleden samt utåtrotation av fotleden.

    * I (sittande vadpress) så aktiveras även den yttre och inre muskeln av gastrocnemius pga det sker en böjning av fotleden.

    *Skillnaden med soleus och inre och yttre gastrocnemius är att soleus dessvärre inte aktiveras vid böjning av knäleden.

    * Angående om att Soleus bara består av långsamma muskelfibrer som kallas typ 1 fibrer förresten är felaktigt.
    – Det finns 3 olika typer av muskelfibrer
    Typ 1, typ 2 och typ 2x ibland kallad för typ 2c fibrer i vetenskapens värld.

    När man tränar vadmuskelgruppen (triceps surae) genom att du t.ex. går, springer, hoppar eller gör en böjning av fotleden så använder du dig av både inre och yttre gastrocnemius och soleus.

    Man kan se olika resultat av sin träning beroende på hur man tränar.
    T.ex. biologiska effekter som muskeltillväxt eller fysiologiska effekter som längre uthållighet = typ 1 fibrer, större kraftutveckling = typ 2 fibrer
    Som ett exempel
    Är du en uthållighets idrottare som orienterare, långdistans löpare m.m så tränar man typ 1 fibrer och då vill man ha fler typ 1 fibrer än typ 2.

    Men är du en tyngdlyftare, kortdistans löpare (100meter) eller höjdhoppare m.m. så tränar man typ 2 fibrer vilket är korta och explosiva muskelfibrer.

    Man kan aldrig ha enbart typ 1 fibrer, man har alltid blandat, men procenthalten kan variera beroende på hur du tränar och levt.

    Typ 1 är långsamma fibrer
    Typ 2 är Korta och explosiva fibrer
    Typ 2x/c är en mittemellan dos av båda.

    *”Att vaderna tränas bättre med stående vadpress eller “djupa knäböjshopp.”

    – Jag antar att syftet är vadernas tränas bättre för muskeltillväxt i det här inlägget, så det är tyvärr även ett “mix feeling” påstående.

    Bästa resultat för muskeltillväxt är
    * Teknik dvs en fullständig kontraktion och extension.
    * koncentration
    * Belastning

    Så om ditt syfte är att öka muskeltillväxt så fokusera på de tre * ovanstående.
    Om jag skulle nämnt individuellt vad som är topplist för mig för att öka muskeltillväxten

    1.
    Sittande vadpress – pga effektivare isoleringsövning, valfri belastning, lätt teknik
    2.
    Stående vadpress – pga. mindre effektivare isoleringsövning, valfri belastning, lätt teknik
    3.
    “djupa knäböjshopp” – pga ingen isolering, kroppsvikt (kostnadsalternativ) och mycket svårare teknik för man använder en flera delar av olika muskelgrupper.

    Källor:
    Muskler – Anatomi och Funktion av Marcus Eng
    ISBN: 978-91-86323-43-1
    Människokroppen – Fysiologi och Anatomi 2:andra upplagan
    av Olav Sand, Øystein V. Sjaastad, Egil Haug, Jan G. Bjålie. År 2006
    ISBN: 47-08435-7-01

    – Jag vill inte leka besserwisse eller något liknande, men jag upplyser och diskuterar gärna med individer som har ett intresse för träning för att utveckla deras potential.

    För de övriga övningar så finns det lite jag skulle vilja diskutera, så skicka ett mail till RazmusPalsson@hotmail.com

    – om du är intresserad utav att deltaga i en diskussion eller är intresserad av vad jag har att kommentera.

    Med vänliga hälsningar

    Razmus. :-)

    PS. Tro inte på allt du läser, det gäller även bl.a. fitnessmagazines.

    1. Hej Razmus! Jag förstår helt din point, jag har också en bra utbildning bakom mig. :) Men nu var detta inlägg riktat till medelsvensson som går på gymmet, och att då börja träna tre olika övningar för en vaderna känns inte riktigt smart. Om man däremot vill träna för muskeltillväxt som du sa och pumpa upp varje muskel skilt för sig, jag då förstår jag att man vill göra den sittande vadpressen också, och då har säkert många nytta av högrepsträning istället eftersom det rör sig (till största delen) av typ 1 fibrer.
      Jag vet att det finns saker man kan gå djupare in på detta, men tänk på att jag främst skriver mina texter till läsare som inte kan så mycket om träning och då bör det vara korta och förenklade texter för att man ska orka läsa. Tack för din kommentar och fortsätt hålla ordning där ute på nätet.. :)
      PS. Bara för att jag har Fitnessmagazine som källa betyder inte på att jag tror på allt jag läser. :D Men ser du ibland kan det dyka upp något riktigt vettigt.. ;) Kommer jag ihåg rätt var det Jacob Gaudiol (från Träningslära.se) som hade skrivit inlägget.
      Lina

  4. Hej!
    Håller med för det mesta, dock en kommentar till pec-dec. Så som modellen gör på bilden är det en dålig övning, den tar mest på främre axelpartiet. Man skall pressa med armbågarna, händerna skall vara nästan inaktiva.! Armbågarna skall peka nedåt i ca 45 grader. Pec-dec maskinerna är ofta felkonstruerade, man sitter för lågt. Om inte maskinen går att ställa in rätt får man lägga någonting under baken. Man skall heller inte gå för långt bak med armarna. Rätt utförd är det en mycket bra övning.

  5. Har du nå studier på dina påståenden som du kan hänvisa till? Eller är det (det fungerar inte för mig)

    1. Det är med en kunskap om hur lederna och musklerna fungerar som jag gör mina påståenden. Men såklart, vissa övningar som t.ex. pec dec kan fungera hur bra som helst för vissa, medan det för en med tidigare axelproblematik kan vara rent av farlig, på grund av att man sitter i en position som axelleden lätt överbelastas i. Överlag är de här övningarna sådana som man gott och väl kan hoppa över, även om de kan fundera bra för just dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *