Återhämtning – praktiska tips för att minska stress och öka välbefinnandet
Stress i sig är inte farligt, utan det farliga är brist på återhämtning, skrev jag i mitt förra blogginlägg. Men hur återhämtar man sig bäst? Och hur mycket återhämtning behöver man?
Ju mer stress din kropp utsätts för, desto mer tid för återhämtning behöver du för att varva ner. Det låter väl logiskt så här i text, eller hur? Men i verkliga livet kan det lätt bli tvärtom. Är man inne i en stressig period så kan det bli så att man prioriterar bort återhämtning för att hinna med ännu mera. Vilket blir en ond spiral som inte slutar bra.
Det man då kan göra är att planera in återhämtning i kalendern. Rent bokstavligen tar du fram kalendern och skriver in tiden. Det kommer att löna sig i längden.
Det du absolut inte ska göra när du ska återhämta dig är att ta fram telefonen eller se på någon serie. Då kopplar inte hjärnan av, tyvärr. Att ständigt knappa på telefonen och kolla vad som händer på andra håll gör att hjärnan inte får vila – så första steget när du känner att du är stressad är faktiskt att begränsa telefonanvändningen. Sov inte med telefonen nära dig ifall du har svårt att få sömn.

Bästa sätten att återhämta sig
Det är förstås individuellt hur var och en återhämtar sig bäst, beroende på ens egna intressen. Men överlag bör man sträva efter andningspauser, små stunder för sig själv, då man inte behöver göra något annat än bara vara. Vila.
Aktiviteter som främjar din återhämtning bäst
1.Pyssla med händerna
Att sitta ner och göra något kreativt med händerna är väldigt bra för hjärnans återhämtning. Själv brukar jag måla i en målarbok. Att sticka, handarbeta, pyssla med pärlor eller liknande är väldigt snäll och bra aktivitet för bra återhämtning.
2. Tid utomhus
Att få solljus under dagen är viktigt för dig som har svårt att varva ner på kvällen och få tag i sömnen. Skogen och naturen har lugnande effekt på kroppen och här kan de flesta av oss återhämta oss mycket bra. Du kan gärna röra på dig, i makligt tempo med inte för hög puls, för att försnabba återhämtningen.

3. Dansa
Man behöver inte vara bra på att dansa för att dansa. Lägg på musik och rör på dig bara. Kroppen älskar det och kommer att frigöra hormonerna endorfin och oxytocin, som klassas som må-bra hormoner med smärtstillande och stressreducerande effekt. Jag ful-dansar ofta med mina barn hemma, och det gör alltid lika gott!
4. Massage och kramar
Beröring utsöndrar lugn och ro-hormonet oxytocin som får oss att må bra och varva ner. Gå på massage, kramas eller erbjud en massage till din partner eller kompis. Det fina med massage är att det oxytocin utsöndras båda vägarna – både till den som får och till den som ger massage.
5. Styrketräning
Även om styrketräning ökar pulsen och kan vara intensiv, så höjer det inte stressnivåerna i kroppen på samma sätt som vid t.ex. löpning. Är du stressad kan det därför vara bra att prioritera regelbunden styrketräning i schemat – som givetvis har många andra positiva hälsoeffekter än att enbart sänka stressnivåerna.
6. Göra saker i grupp
Det är viktigt för oss människor att känna tillhörighet till en grupp, ett ställe där vi passar in och är välkomna. Det har antagligen att göra med överlevnad för att känna att man är accepterad i flocken och har ryggen tryggad. Det är kanske därför gruppträningspass känns så roliga?
Just nu är det sämre med samlingar och gruppaktiviteter, men kanske man kan samlas med jobbkompisar i regelbundna onlinemöten eller ta en promenad med goda vänner?
De här punkterna skrev jag ner utan inbördes ordning, så som de ploppade upp i mitt huvud. Du får gärna fortsätta på listan i kommentarerna!