Behandling för löparknä

Behandling för löparknä

13.03.2012

Jag har varit drabbad av löparknä, som är en av de vanligaste löparskadorna, och tänkte här berätta om skadan samt om dess behandling. Löparknä igenkänns som smärta på utsidan av knäet, speciellt under löpning i nedförsbacke. Vid löpning sker en friktion mellan lårbenets epikondyl (benknöl på utsidan av knäet) och en muskelsena vid namn tractus iliotibialis (ITB). Friktionen sker varje gång knäet böjs och sträcks. Löparknä beror på att senan ITB är för spänd och i takt med att knäet böjs och sträcks upprepade gånger under löpning så blir senan irriterad. Smärtan brukar vanligtvis börja kännas på utsidan av knäet efter några minuters löpning. Efter löpning är knäet ömt, och speciellt ont gör det att gå nerför trappor. Samma sena kan också orsaka smärta i höften, vilket är speciellt vanligt hos gravida kvinnor.

löparknä behandling

Senan tractus iliotibialis med sitt fäste på lårbenets knöl vid utsidan av knäet. Den röda ringen märker området som ömmar vid löparknä.

Löparknä behandling

Det finns bra behandling för löparknä, men det krävs att man är aktiv i rehabiliteringen och inte löper om knäet är sjukt. Ju tidigare man påbörjar behandlingen, desto bättre. Det är bra att ta en paus från löpningen för att lindra besvären, för att sedan sakta kunna påbörja löpningen igen.

De viktigaste punkterna i behandlingen av löparknä är följande (länkar kommer vartefter jag skriver flera inlägg om de olika behandlingsformerna):

 • Stretchning av den spända senan ITB, samt sätesmusklerna, eftersom ITB har sitt ursprung i sätesmusklerna.
 • Tejpning för att öka blodcirkulationen i området och minska friktionen.
 • Massage med tvära friktioner.
 • Inlärning av ny löpteknik där man använder höften effektivare och landar mera på framfoten för att minska belastningen på knäna.
 • Stärkande av höftens stabiliserande muskler, främst gluteus medius, eftersom svaga höftmuskler ofta kan vara orsak till överbelastningen i knäet.
 • Stötvågsbehandling kan också testas ifall man har tillgång till det.

Som jag nämnde så har jag själv haft problem med löparknä, i både vänster och höger knä. Ibland kan jag ännu ana löparknäet när jag springer, men jag klarar av att springa långa sträckor nu till skillnad från ett år sedan. I mitt fall var det stretchning och tejpning som hjälpte, men framförallt att jag såg över min löpteknik när jag började löpa med barfotaskorna. Dock tror jag inte det var barfotaskorna som botade mig, utan jag tror att landningen på framfoten och den effektivare användningen av höftmusklerna minskade belastningen på knäna. Har nyligen märkt att jag har svaga höftmuskler, och håller därför på bygger upp gluteus medius styrka. Dessutom stretchar jag ITB flera gånger i veckan för att undvika att symptomen kommer tillbaka.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

14 thoughts on “Behandling för löparknä

 1. Kenji Claesson skriver:

  Löparknä är rett djävla gissel! hade det själv i mitt högra knä förr. Men genom streching och massage blev jag av med besvären till slut. Tog dock några månader innan jag kunde köra ordentlig långdistanslöpning på hårdare underlag.
  Nuförtiden brukar jag även tänka på att inte inleda säsongen för hårt utan börja med en kort sträcka, max 5km och sen långsamt trappa upp sträckan för att kroppen ska vänja sig.
  Vet inte om det också hjälper mig att hålla tillbaka löparknät men det känns som att det är så och då fortsätter jag på den inslagna vägen. :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Så du har också råkat ut för det.. Det låter ju vettigt iallafall, att försiktigt öka träningsmängden. Det är ju bra också med tanke på att du barfotalöper. Sen jag sprang med framfotsisättning igår är mina vader som cement idag, om man skulle komma igång nångång att långsamt trappa upp träningen.. :P

 2. Jenny Ekman skriver:

  Hej Lina! Kan du tipsa om bra stretchövningar för den spända senan ITB, samt sätesmusklerna? Gärna några som går att göra lite diskret i en kö eller till och med vid skrivbordet på jobbet :-) /Jenny

  1. Lina Björkskog skriver:

   Jo Jenny, håll ut, övningarna är på kommande! Fotade övningarna igår men hann inte skriva. Fast tyvärr är de nog inte så diskreta!

 3. Rebecca skriver:

  Måste bara lämna ett stort tack för det här inlägget – och framför allt de tillhörande inläggen om stretchingövningarna och träningen av höften! Har börjat med de båda i början av veckan och än så länge känns det som att de hjälper. Tidigare har jag inte hittat något annat råd mot löparknä än att vila och att förändra löparsteget, vilket jag givetvis också gör – men känns inte som att det är någon långsiktig lösning. Så tack så mycket!
  http://backaintepaback.bloggsida.se/

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej! Och vad roligt att du haft nytta av inlägget! :)

 4. Per Arneng skriver:

  Tack för ett bra inlägg..väldigt bra info

  1. Lina Björkskog skriver:

   Vad bra om du hade nytta av inlägget!

 5. Per Sennerhall skriver:

  Tackar för tipsen.
  I mitt fall har jag fått exakt samma symtom, fast via cykling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen