Behöver man mellanmål eller klarar man sig utan?
Hur är det egentligen med mellanmålen – är de något alldeles nödvändigt eller klarar man sig utan dom?
Om man behöver mellanmål eller inte beror på hur man äter, jobbar, lever och tränar. Jag tycker inte att mellanmål är något absolut måste, men däremot kan det vara nödvändigt för vissa. Det viktiga är att man känner efter och äter när man är hungrig.
Det som lätt blir fel med mellanmålen är när man inte ser skillnad på mellanmålen och måltiderna frukost, lunch och middag, utan allt blandas ihop. Man äter lite för lite lunch och blir hungrig rätt så snabbt igen till eftermiddagskaffet, och äter ungefär lika stort mellanmål som man precis åt till lunchen. Man kommer hem, är lite hungrig och äter något snabbt som man hittar i kylskåpet medan man lagar middag, och så blir middagen mindre eftersom man inte orkar äta så mycket mat.
Jämför istället med att äta en stor frukost som håller dig mätt ända fram till lunchen. En stor lunch som håller dig mätt ända fram tills middagen. Och en stor middag som håller dig mätt hela kvällen så att du inte har något behov av att småäta. På så vis äter de flesta både mindre kalorier och är dessutom mera mätt och belåten under dagen.
Egentligen är det ju sak samma hur och när man äter – eller hur? Totala mängden in och totala mängden ut. Men problemet som jag skulle se det, är att många har så svårt att hitta bra mellanmål. Det blir en smörgås, knäckebröd, en bulle, en frukt – eller andra mellanmål som innehåller mycket kolhydrater och gör berg-och-dal-bana av blodsockret.
Därför kan jag tycka att det andra alternativet med stora måltider när man väl äter kan vara bättre. MEN det betyder inte behöva att man ska skippa alla mellanmål, absolut inte. Allt är så individuellt.
Scenario 1: 22-årig tjej som jobbar inom vården med ett fysiskt ansträngande jobb (mycket lyft och springade fram och tillbaka). Börjar dagen klockan 7. Morgonmålet äts hemma klockan 6. Lunchen är klockan 12. Hon behöver helt klart ett mellanmål mellan frukosten och lunchen.
Scenario 2: Samma tjej är fyra år senare på ett annat jobb inom vården, där hon har ett stillasittande jobb på dator. Arbetsdagen är från 8-16. Hon äter en stor frukost innan jobbet eller på jobbet och klara sig bra fram tills lunchen. På eftermiddagen brukar hon ta ett mellanmål de dagar hon känner att hon behöver det.
Allt handlar om att äta när du är hungrig, men att försöka äta så bra så att du slipper gå hungrig. Det handlar ofta om att minska på kolhydraterna och öka på proteinerna och fetterna vid de stora måltiderna. Det handlar förstås också om att välja bra mellanmål för att förhindra ett blodsocker som svänger som en pendel. Undvik socker, och välj produkter som gärna innehåller fett och protein för att hålla dig mätt en längre tid. Frukt kan du gärna äta med en näve nötter, yoghurt, kvarg, keso eller något annat så blir det bättre för att hålla dig mätt tills nästa mål.
Som jag brukar säga till mina PT-onlinekunder: Sträva efter att äta mycket av riktig, hemlagad mat och att skippa småätandet mellan måltiderna så har du redan nått långt. Om du håller dig mätt mellan de stora måltiderna så vet du att du ätit bra.
Sen ligger det också något i alla nya trender med fasta (även om det inte passar för alla). Man behöver inte proppa i sig någonting hela tiden bara för att klockan är en viss tid. Det finns studier som visar på positiva resultat av att fasta några timmar. Det är inte heller farligt att gå några timmar utan mat om man inte är hungrig. Som exempel har jag suttit på datorn i morse från klockan 7.30 till nu, klockan 11.30, utan morgonmål. Jag är inte hungrig, men börjar snart bli, och då ska jag äta en stoor lunch som ska smaka underbart gott! Däremot vill jag de dagar jag tränar med kunder på förmiddagen gärna äta frukost för att inte bli hungrig.
Men kom ihåg – allt är individuellt. Allt passar inte för alla. Äter du lite sedan tidigare ska du absolut inte hoppa över mellanmålen. Vad tror du skulle passa dig bäst?