Börja löpa med barfotaskor

Börja löpa med barfotaskor

06.08.2011

Om man löper i barfotaskor är det bra att börja försiktigt. Börjar man direkt med att springa samma sträckor man sprungit tidigare i vanliga skor är det stor risk för överbelastningsskador eftersom löpstilarna är så olika. Nu när jag håller på springa in mina barfotaskor har jag löpt enligt detta schema som jag lagt upp själv efter att ha kollat lite på nätet:

 • Första veckan: 5-10 minuter
 • Andra veckan: 10-15 minuter
 • Tredje veckan: 15-20 minuter
 • Fjärde veckan: 20-30 minuter
 • Femte och sjätte veckan 30-40 minuter
 • Försiktigt ökning efter det, enligt hur det känns

Egentligen är jag bara på den tredje veckan ännu med mina Vibram Fivefingers, men sprang lite längre igår när det kändes så bra. Fast nu har jag ganska ordentligt med muskelvärk i vaderna, så det lönar sig nog att ta det lugnt i början. Jag har försökt springa ungefär två-tre gånger i veckan. Det kan också vara bra att variera med dina vanliga löpskor i början om du tidigare löpt mycket.

Barfotaskor Vibram Fivefingers

Barfotaskor Vibram Fivefingers

Här länkar jag till en bra video om barfotalöpning, där de visar på vilket sätt man ska löpa med barfotaskor.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Börja löpa med barfotaskor

 1. http://writingl.blogg.se skriver:

  Grym blogg design, älskar att bakgrundsbilden är fast! :D
  Fivefingers eller va de nu heter är så fula.. men jag överväger att börja med barfotaskor ändå :O

  1. Lina Björkskog skriver:

   Tack så mycket! Det är min snälle man som gjort den efter mina önskemål.. :)

   Haha! Vetdu, jag älskar mina Fivefingers och tycker de är världens finaste, fast nog har jag ju märkt att man fått lite extra blickar under löprundorna, så jag förstår att alla inte är av samma åsikt! Men testa absolut! Tips på bra barfotaskor finns exempelvis här: http://www.barfotaskor.net/.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen