Bra barfotaskor – så här hittar du dem!

Bra barfotaskor – så här hittar du dem!

29.07.2015

Jag fick en fråga igår om bra barfotaskor och tänkte att jag lika gärna kan skriva ett helt inlägg om detta. För när det kommer till löparskor och barfotaskor är jag faktiskt rätt så petig.

Fråga: Hej! Jag tänkte köpa barfotaskor åt mej, o nu undrar jag om du har nå tips? De finns ju så många olika sorts skor..

På grund av barfotaboomen för några år sedan så finns det idag väldigt många barfotaskor att välja mellan när man besöker närmaste sportaffär. Men hur ska man veta vilka barfotaskor som är bra och vilka som är mindre bra?

Tyvärr så är det väldigt lätt hänt att köpa grisen i säcken med barfotaskor. Bra barfotaskor är svårare att hitta än man skulle tro. Skoföretagen får själva bestämma om de kallar sin sko för barfotaskor eller inte, och det är det som är problemet. För även om det står barfotaskor, minimalistiska skor eller barefoot på skorna så behöver de inte vara det.

Tips för att hitta bra barfotaskor

Om du letar efter ett par riktigt bra barfotaskor, så är det dessa 4 kriterier du ska leta efter!

1. Sulan ska vara tunn

Nike Free, släng dig i väggen. Din sula är inte tunn. En tunn sula känner du när du provar skon på foten. En tunn sula är bara ca 1-4 mm och låter dig känna rötter och stenar när du springer, och de tycker jag personligen är allra skönast. Ju tjockare sula, desto mera passiv blir du i löpningen. Sulor på 4-8 mm är ändå helt okej och passar dig som vill börja försiktigt, men jag skulle ändå rekommendera en tunnare sula åt de flesta – speciellt om man vill springa mera i terräng och inte på hård asfalt. Har du en sula som är tjock så märker du inte lika bra om du springer med hälnedslag, och det är just vad du inte vill.

bra barfotaskor

Tjock, tunnare, tunnast. Nike Pegasus är inte mitt val till löpning, utan jag gillar mina tunna Inov-8 eller Feelmax.

2. 0 mm drop

0 mm drop betyder att sulan är helt rak och är lika hög under häl som under trampdyna. En traditionell löparsko har ett drop på över 1 cm, medan bra barfotaskor helst ska ha ett 0 mm drop. Det finns barfotaskor som har 3-4 mm drop och är helt okej, men allra bäst barfotakänsla får man av barfotaskorna som är 0 mm – om personligen tycker jag det är lättare att hitta rätt löpteknik då eftersom man inte luras att landa på hälen.

3. Sulan ska vara flexibel

Testa att ta skon i handen och böja ihop tå till häl. Är det en riktig hardcore barfotasko vi talar om så kan du rulla ihop skon och lägga den i fickan. Men visst finns det riktigt bra barfotaskor som har lite hårdare sula, och dessa skyddar ju även bättre mot ojämnheter i underlaget. Men kan du inte böja enkelt böja ihop skon så tån rör i hälen så är det ingen barfotasko du håller i handen.

bra barfotaskor

Inov-8 Trailroc – yes, Nike Pegasus – no!

4. Ovansidan ska vara rymlig och mjuk

En annan väldigt viktig grej med barfotaskor är att ovansidan är rymlig och mjuk. Hur mjuk och tunn sulan än är så är det inte ett par bra barfotaskor du har om tårna blir ihopklämda i en trång och hård ovansida. Prova barfotaskon på fötterna och känn efter att tårna har utrymme att breda ut sig och fungera optimalt. Ta gärna en storlek större än vanligt bara för att tårna ska ha mycket utrymme framtill.

Visste du att man får bredare fötter av att springa med barfotaskor?

Hurra för bredare fötter! Breda fötter med tår som kan breda ut sig betyder friska och hälsosamma fötter, och belastningsskador i resten av kroppen förebyggs. Mina egna fötter är aningen bredare nu än när jag började springa med barfotaskor. Många fotproblem som pronerande fötter med dåligt fotvalv har sin grund i en dåligt fungerande stortå, kanske på grund av att tårna blivit inträngda i för små skor hela livet.

Alla skor passar inte för alla, så därför är det svårt att säga en sko som alla kan använda. Man får testa sig fram och se vilka som passar ens fötter. Men märken du kan hålla utkik efter är exempelvis Feelmax, Inov-8, Vivobarefoot, Merrell, New Balance och Fivefingers.

Bra barfotaskor

Mina egna favoriter bland barfotaskor just nu – Inov8 Trailroc 150

Men måste man använda barfotaskor för att vara en bra löpare?

Naturligtvis inte. Man ska komma ihåg att det inte finns några rätt och fel – det beror bara på vad man föredrar. Fördelen med en tjock sula och hälupphöjning är att man kan slappna av mera i löpningen och klarar längre sträckor även på hårdare underlag utan att koncentrera sig så mycket på tekniken – men då är det ju förstås inte barfotalöpning eller bra barfotaskor det handlar om.

Vill du läsa mera om fördelar och nackdelar med barfotaskor eller tekniktips till löpningen kan du kika in i kategorin info om barfotalöpning.

Hitta mängder av barfotaskor på min sida om löparskor!

PS. Själv har jag naturligtvis inte hunnit testa alla barfotaskor på marknaden, även om jag testat många, så nu får du som själv springer med barfotaskor gärna kommentera vilka barfotaskor du använder och vad du tycker om dem!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

8 thoughts on “Bra barfotaskor – så här hittar du dem!

 1. Josefine skriver:

  Men häärligt, du skrev ett helt blogginlägg om skorna. Tack för det :)

  1. Lina skriver:

   Håll till godo! :)

 2. Julia J skriver:

  Tack för ett bra och tydligt inlägg! Jag håller på att utbilda mig till sjuksköterska, och vet att det bland vårdpersonal “gått olika trender” för vad man ska ha för arbetsskor, till exempel träskoliknande skor med gummisula, Crocs och löparskor. Vad skulle du rekommendera för skor för den typen av ändamål, ett arbete där man går mycket dagarna i ända på hårt underlag?

  1. Lina skriver:

   Det finns många fördelar med barfotaskor, men när man ska gå mycket på hårt underlag så är de inte de bästa. Till skillnad från när du springer lägger du när hälen först när du går, och därför är det mycket större risk för skador om man inte har dämpning under hälen. Så då är ett par löparskor eller rejäla arbetsskor ganska bra! Själv skulle jag kanske skaffa ett par mjuka löparskor som har lite dämpning i hälen, men ändå ordentligt med utrymme för tårna framtill.

   1. Julia J skriver:

    Tack för svaret! Jag trodde väl att så var fallet med barfotaskor och gång. Jag tänker att det är ganska viktigt med ett par bra skor när man ska arbeta på det sättet, särskilt som jag har problem med ett knä. Tack igen! :)

    1. Lina skriver:

     Håll till godo! :)

 3. Anna skriver:

  Hej!
  Har du tips på några snygga och mjuka löparskor som passar bra just när en jobbar inom vården, mkt gå och stå hela dagarna. Med vänlig hälsning Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen