Träningsredskap för hemmaträning
Jag säger ofta att det går hur bra som helst att träna utan träningsredskap. Det enda du behöver är dig själv, träningskläder och ett par träningsskor och du kan få ett riktigt bra träningspass även om du tränar utan träningsredskap. Men ibland kan det ju vara roligt att variera sig, och förstås så hittar man flera övningsalternativ om man har träningsredskap att använda sig av. Jag vet att många som planerar att börja träna hemma funderar fram och tillbaka över träningsredskapen. Vad ska man skaffa och vad klarar man sig utan? Som sagt kan man träna också utan vikter, men ifall att man vill ha mera variationer tänkte jag berätta vilka träningsredskap som det kan löna sig att skaffa och vad som du kan lämna kvar i affären.
Tips på träningsredskap
Här är mina nio favoriter bland träningsredskap:
1. Hantlar
Hantlar är något som du kanske vill ha speciellt om du vill fokusera på axlar och armar i träningen. Med hemmaträning utan träningsredskap kan det vara svårt att komma åt axlar och armar, och då kan det vara bra att investera i ett par hantlar för att kunna träna dig till snygga armar utan att behöva gå till gymmet. Och vilken storlek ska du välja? En halvkilos hantlar är ingen idé att köpa (då fungerar en fylld vattenflaska lika bra), utan satsa på tyngre vikter kring 3-10 kilo.
Hantel från Sportamore, 4 kg, 249 kronor.
2. TRX
Om jag bara fick välja ett träningsredskap för min hemmaträning så skulle det absolut vara en TRX. I en TRX kan du träna kroppens alla muskler, och fördelen med detta träningsredskap är att träningen ger starka bålmuskler tack vare de stora musklergrupperna som involveras och de funktionella momenten där kroppen verkligen måste jobba för att stabilisera och balansera. I en TRX kan du göra träningen så lätt eller svår som du själv vill. Om du inte vill göra din egna TRX som jag gjorde, så finns de bland annat att köpas på Träningspartner.se.
TRX från Träningspartner, 1995 kronor:
3. Pilatesboll
Pilatesbollen har funnits med länge som träningsredskap och är mest känd för ett bra komplement till bålträning. Med en pilatesboll kan du utamana dina bålmuskler lite extra tack vare det ostabila underlaget. Med en pilatesboll får du också variation till de vanliga hemmaövningarna. Exempelvis kan du använda pilatesbollen som ostabilt underlag i höftlyft, planka och armhävningar, och en skonsam benövning för knäna är att göra knäböj mot väggen med bollen bakom ryggen. Ett stort plus med pilatesbollen är att den också fungerar fint som en ergonomisk stol och också är billig att skaffa.
Pilatesboll från Sportamore, 199 kronor.
4. Kettlebell
Kettlebell har blivit vanliga på den senaste tiden, men inte utan orsak. Med en kettlebell kan du träna funktionell muskelstyrka på ett sätt som du inte annars vore möjligt. Musklerna måste samarbeta för att övningarna ska lyckas, pulsen höjs vilket är bra för fettförbränningen, och bålstabiliteten tränas i nästan varje övning. Med en kettlebell som träningsredskap blir musklerna snabbt trötta och du kan satsa på korta och intensiva träningspass. Stora övningar med träningsredskapet som exempelvis kettlebellsving och clean & jerk kunde med fördel finnas i varje träningsprogram, tycker jag.
Kettlebell från Sportamore, 12 kg (en bra vikt för många övningar – läs mera om vilken vikt du ska använda här), 499 kronor.
5. Gummiband
Gummiband kan kännas lite föråldrat som träningsredskap i mina ögon, men som fysioterapeut tycker jag att alla ändå borde ha ett träningsgummiband liggandes hemma, och förstås helst i användning också! Med gummiband som komplement kan du få lite motstånd till övningarna och träna små, svaga muskler som kanske inte involveras i den vanliga träningen (exempelvis rotatorcuffen med utåt- och inåtrotationer i axelleden). Ett gummiband kostar inte mycket, men kan göra stor nytta. Gummiband är också ett bra sätt att träna armar och axlar med högre motstånd och färre repetitioner.
Gummiband med bekväma handtag från Träningspartner, 199 kronor:
6. Hopprep
Kanske har du ett gammalt hopprep i någon byrålåda som inte är i användning? Hopprepet är det perfekta hemmaträningsredskapet som ger bra uthållighets- och fettförbränningsträning. Hopprepsträning fungerar bra som uppvärmning innan man kör igång hemmaträningen eller som pulshöjare mellan övningarna. Eller varför inte lägga till intervaller med hopprep?
Hopprep från Gymgrossisten, 129 kronor:
7. Balansplatta / bosuboll
Att få in balansträning utan ojämnt underlag är möjligt, men ett träningsredskap som balansplatta eller bosuboll är ett enkelt sätt att göra träningen svårare, på ett bra sätt. Alla som har problem med fotledsvrickningar eller knäproblem har nytta av att träna de stabiliserande musklerna, och då är balansplatta eller bosuboll ett bra alternativ. För att träna balans i kombination med muskelstyrka är dessa redskap också ett bra alternativ eftersom de kan kombineras med exempelvis planka, armhävningar, knäböj och sidoutfall för att nämna några övningar.
Balansplatta från Träningspartner, 299 kronor.
Bosuboll från Träningspartner, 1890 kronor.
8. Bålhjul
Den som tränar magen hemma med höga mål om magrutor och tvättbräde, kan kanske ha nytta av ett bålhjul. Visst, du kan klara dig fint med basic bålövningar också, men bålhjulet är ett perfekt träningsredskap för magen när man vill satsa på tunga, få repetitioner utan att behöva lyfta en massa skrot.
Bålhjul från Sportamore, 179 kronor.
9. Chin-stång
Om man inte tränar redskapgymnastik som min lillasyster (som hänger i sin chin-stång dagarna i ända), kan man kanske tycka att det är en onödig utgift för att göra bara en övning i – nämligen chins. Men jag tycker inte så, utan ser chins-stång som ett bra träningsredskap eftersom chins måste vara den bästa övningen i hela världen för överkroppen. Några chins varje dag är ett utmärkt sätt att träna upp styrka i överkroppen, ingen skillnad om du orkar en halv i taget eller tjugo. Sen är det ju alltid bonus att man kan hänga och klänga i den också.
Chin-stång från Träningspartner, 299 kronor.
Och vilka träningsredskap ska du undvika att köpa?
Jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa några stora, dyra maskiner som sen sällan är i användning. Om du vet att du kommer att använda springamattan, roddmaskinen, motionscykeln eller crosstrainern och tycker att det är värt pengarna – så köpköpköp. Men jag har sett allt för många oanvända motionsattiraljer i hem som bara står och samlar damm, och det är så slöseri med pengar. Och alla gymmaskiner ska vi inte ens tala om. Alla träningsbänkar och magmaskiner och invecklade och utvecklade ihopfällbara maskiner för alla muskler du inte ens visste om att du hade kanske känns spännande till en början, men blir lätt bortglömda efter en tid.
Satsa på träningsredskap som får stå framme så du kommer ihåg att använda dem! Ett nytt träningsredskap kan piffa upp träningen och motivera lite extra mycket, och det är bara fantasin som sätter gränserna på vilka nya, roliga övningar du kan göra!
Då e det ju bara visa övningar som går att göra med dessa kvar:)
Med vänlig hälsning, marcus