Har du matångest?

Har du matångest?

25.04.2017

Jag läste ett viktigt inlägg på PT-Fias blogg om matångest. Matångest kan handla om allt mellan en allvarlig ätstörning och att man i vardagen tänker och funderar mycket på detta kring mat, vad som är hälsosamt eller inte.

Jag förstår att det är lätt att uppleva matångest, när man får påtryckningar om hälsosam mat från höger till vänster. Blanda med dåliga kroppsideal och en skev självkänsla så blir det riktigt tokigt.

Mat är ju så gott! Mat är ju det som håller oss vid liv. Mat är ju det som ger näring, får oss att må bra och håller igång energin i kroppen. Mat är ju en av livets bästa njutning, samtidigt som det gör oss gott. Det är så ofattbart synd att mat kan vara så ångestladdat.

Mitt eget förhållande till mat var som barn väldigt känsligt, och visst kan man kalla det matångest, eftersom tankar på mat och rädslan för vad som skulle serveras tog upp en stor del av min tid. Jag gillade inga grönsaker alls och hade det väldigt jobbigt i skolan. Jag var lipsillen som drog till tårarna när något jag inte gillade serverades. Oräkneliga är de gånger då jag fått kväljningar av grönsaker som mer eller mindre tvingats ner i min hals i skolan.

Det var kanske först i högstadiet/gymnasiet som jag kunde börja äta grönsaker, och ännu idag är det mycket jag inte kan äta, helt enkelt för att jag har trauman från lågstadiet. Men jag lär mig och är så glad för varje framsteg jag gör! Någon matångest har jag inte idag utan jag njuter av att det mesta och är nöjd för varje ny grönsak jag lär mig äta.

matångest

Gårdagens smaskiga lunch hamnade på bild. Hamburgaren med ljust bröd jag åt till middag gjorde det inte.

Jag förstår att många kan få bilden av att jag endast äter hälsosam och bra mat, eftersom det oftast är såna bilder jag visar i min blogg. Men det gör jag naturligtvis inte. Jag äter allt, inget är förbjudet, men jag strävar efter att äta så att kroppen mår bra – för då mår jag själv också bäst. Balans, brukar man visst kalla det.

Ibland är ju mitt bästa de lite sämre valen näringsmässigt sett, som igår till exempel. Då när jag satt bekvämt nerpackad i soffan efter ett långt bad och såg på tv-serier i soffan, med majonnäsen rinnande på badrocken från burgaren jag åt. SIA-glassen med hallon och lakrits efteråt var himmelskt god. Ren och skär njutning! Och det är en ljuvlig del av livet som jag för allt i världen inte vill missa.

glass

Världens godaste glass?

Mat kommer alltid att vara kopplat till känslor och jag kan inte rädda världen från matångest med ett simpelt blogginlägg – men jag vill gärna uppmana dig att fundera kring din egen upplevelse av mat.

Har du ett okomplicerat förhållande till mat eller tar tankar om mat upp stor del av din tid? 

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Har du matångest?

 1. Kugge skriver:

  Jag tycker dett är skönt att du har en så avslappnad och sund inställning till mat. Allt ska verkligen vara tillåtet, om jag förbjuder mig själv att äta nåt är det ungefär det enda jag vill äta, hehe.

  Har själv faktiskt aldrig lidit av större matnojor, vilket jag är väldigt tacksam över. Har däremot älskat mat typ ALLTID. Och att äta – speciellt i sällskap med andra – måste ju vara en av de bästa grejerna här i livet. :)

  1. Lina skriver:

   Härligt! Att älska mat är ju det bästa. Och att äta tillsammans med andra, håller med där!

 2. Rebecka skriver:

  Mitt förhållande till mat är ganska knepigt, och jag har svårt att hitta balansen mellan mat och träning. När jag tränar börjar jag tänka alldeles för mycket på vad jag äter, på ett sätt som skapar ångest och gör att jag mår dåligt över maten när jag äter “fel”. När jag inte tränar däremot, då bryr jag mig inte alls om maten och är därmed ångestfri men mår ju egentligen sämre och särskilt i det långa loppet ;) Det är lurigt det där, såklart är man påverkad av sin omgivning och alla trender och ideal som man matats med sedan barnsben. Jag kämpar fortfarande för att hitta den där balansen som gör att mat blir ångestfritt för mig samtidigt som jag kan njuta av träningen som jag tycker så mycket om.

  1. Lina skriver:

   Det är inte helt enkelt med den där balansen alla gånger. Men att vara medveten om sitt förhållande till mat är ju en bra bit på väg, för att kunna slippa den där ångestkänslan i framtiden och bara njuta av maten istället. Lycka till! :)

 3. Agneta skriver:

  Jag har nu kommit till en punkt där jag blir gråtfärdig bara vid tanken på att jag måste handla hem nåt som jag sen ska laga mat av. Älskar egentligen god mat, men hatar att alltid äta ensam och har tappat lusten totalt till allt som har med matlagning att göra. Äter gröt, yoghurt och mackor mest.
  Så trist. Vet inte hur jag ska kunna vända på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen