Latsdrag: bra teknik och vanliga fel
Jag var till gymmet igår kväll efter en liten paus och tränade bland annat latsdrag. En övning jag tänkte berätta lite mera om här. Insåg att jag aldrig gjort det förr – helt galet! Latsdrag är ju kanske världens bästa gymövning i maskin ju. Scrolla ner för tekniktips!
Varför latsdrag?
Latsdrag är en övning som görs i maskin och ni vet kanske att jag sällan tränar i maskiner. Överlag föredrar jag att träna övningar med egen kroppsvikt för att få ut maximal rörelsebana och involvera stora och flera muskelgrupper på samma gång. Inte bara för att spara tid utan också för att ge kroppen såna övningar som den behöver i det vardagliga livet också.
Latsdrag: tränade muskler
Men latsdrag är en övning i maskin som jag ändå gör rätt så ofta, speciellt nu som gravid. Övningen motsvarar pull-ups och aktiverar samma muskelgrupper; rygg, biceps och även lite greppstyrka. Men fördelen med latsdrag är att man enkelt kan ställa in rätt vikt och ha större variation i antalet repetitioner.
Visst kan man göra pull-ups med gummiband också, ju fler och tjockare gummiband desto lättare, men övningen sätter ändå större press på bålen. Efter lätta marklyft, knäböj och militärpress igår där magen jobbat i varje övning kändes därför latsdrag som ett bättre alternativ. Latsdrag involverar också bålen, men inte fullt lika mycket som i en pull-up.
Latsdrag är en bra övning om du vill lära dig pull-ups, exempelvis om du väger mycket eller pull-ups känns för svåra även med gummiband.
Egentligen ska man sitta med låren under de små kuddarna, men när man har en liten plutt (ja, eller två då) på gymmet som vill vara med så går det bra så här också!
Bra teknik för latsdrag
- Starta med raka armar
- Börja med att dra skulderbladen lätt neråt
- Luta dig lätt bakåt med stabil bål och dra ner stången till bröstet
- Tänk att du drar med armbågarna, då brukar det bli rätt
- Bromsa rörelsen på väg upp
- Antingen släpper du upp skulderbladen lite i toppläget eller håller dem låsta
- Andas ut när du drar ner stången och andas in på väg upp.
Vanliga fel i latsdrag
- Undvik att gunga bakåt med överkroppen på samma gång som du drar ner vikten. Luta bara lite bakåt och gör det kontrollerat. Eller så gungar du men tänker att det är en variant av “kipping latsdrag”. Dvs du orkar mera vikt men gör det inte “korrekt” enligt regelboken. Behöver inte vara fel det heller. Jag gillar inte ordet “fel” i träningssammanhang. Människor har ju olika mål.
- Dra ner stången hela vägen till bröstet. Går det inte har du för tung vikt.
- Du kan dra ner stången rätt så snabbt, men släpp inte upp stången för snabbt, utan bromsa långsamt.
Olika typer av handtag – smalt eller brett grepp?
Istället för stång kan man också göra övningen med kortare stång eller ett mindre handtag. Det är bara att lägga på den lättaste vikten, lossa på spännet och byta ut till den stång du vill ha. Du kan jämföra med pull-ups där ett smalt grepp med handflatorna mot dig själv kommer att kännas lite mera i biceps medan ett brett grepp med handflatorna framåt tar mera i ryggen.
Latsdrag bakom nacken?
Man kan göra latsdraget på flera sätt, men det vanligaste greppet är med handflatorna framåtvända (som i en pull-up). Gör aldrig latsdrag med stången bakom nacken – det är inte bra för axlarna utan drag till bröstet är en mycket naturligare rörelse.
En äldre bild av latsdrag. Ingen gravidmage och jag tar ut rörelsen lite mera i övre ryggen. Inget är rätt och fel, det handlar ofta om personliga preferenser – men kan ta på lite olika muskler i ryggen beroende på hur man sitter. Vissa gillar att göra latsdrag helt upprätt. Man kan prova på lite olika sätt och se vad man tycker om bäst.
Det var lite kort om latsdrag det. Latsdrag är en enkel och bra övning som passar för alla som sätter foten på ett gym.
Vad tycker du själv om latsdrag, är det en övning du brukar göra?
Läs mera: Topp 5: bästa maskiner på gymmet
Jag tycker det är en bra övning, brukar köra den en del, och den är ju bra nu när jag är gravid, som du säger är inte lika påfrestande för magen :)