Lyftarskor – Ja eller nej?
Brukar du tränar i lyftarskor? Om inte så har du säkert skymtat dem på gymmet på en person som tränar med skivstängerna. Lyftaskor är de där stabila skorna med upphöjning under hälen, som ser lite klumpiga ut, men som är populära bland annat i CrossFit och tyngdlyftning.
När man tränar styrketräning med skivstång så är vanliga löparskor och träningsskor med mjuk, tjock sula det värsta man kan ha på fötterna. I övningar som knäböj, marklyft och frivändningar så behöver man ett par stabila skor som ger bra kontakt med underlaget och håller fötterna på plats. Ett alternativ är att använda platta skor som barfotaskor, men ett annat alternativ är att använda lyftarskor.
Lyftarskor har alltså en några centimeters upphöjning under hälen, och är platta och stabila för att skapa en bra grund att stå på när man tränar med skivstång. Eftersom hälen blir lite upphöjd i skorna, så blir vissa lyft lättare att genomföra med skorna på. Du kommer helt enkelt djupare ner med mindre ansträngning. Speciellt stor skillnad märker du om du har dålig rörlighet i fotleden eller strama vadmuskler, eftersom vadmuskeln inte sträcks ut lika mycket i lyftarskorna. Exempelvis övningar som knäböj, frontböj, ryckböj, clean, snatch är övningar som ofta känns enklare med lyftarskor. Lyftarskor ska aldrig användas till något annat än just lyft med skivstång.
För vissa tror jag lyftarskorna är guld värda, men för vissa tänker jag att lyftarskor är som att göra sig själv en björntjänst. Jag äger själv inga lyftarskor – läs vidare för att ta reda på varför.
1. Flexibilitet och rörlighet i fotleden
De flesta av oss går omkring med skor som har upphöjda hälar dagarna i ända. Klackskor, sneakers eller vinterskor – de flesta har en högre häl än tå. Detta känns bekvämt för foten eftersom vi har blivit vana vid det, men det som händer är att man med tiden får en allt spändare vadmuskler och akillessena samt rörlighetsinskränkning i fotleden. Därför är det så hälsosamt att gå utan skor ibland eller använda skor med låg häl, som barfotaskor, bland annat för att bibehålla den normala flexibiliteten och rörligheten i vaderna.
2. Funktionalitet
Hur funktionellt är det att kunna lyfta jättetungt med lyftarskorna på, men direkt du tar bort dem så sänks din prestationsnivå avsevärt? Vad händer sen när du i vardagen ska göra ett lyft, men inte klarar av det eftersom du inte har lyftarskorna till hands? Och ifall du tränar styrketräning för att bli bättre på en viss sport, så vad händer sen när lyftarskorna åker bort och du ska utföra din gren? Funktionaliteten i fotleden blir lidande om du är van att alltid träna i lyftarskor.
Fördelar och nackdelar med lyftarskor
Användning av lyftarskor vid dålig rörlighet
Som sagt så finns det ändå fördelar med lyftarskor, och det är att vissa övningar blir lättare att genomföra. För många (med dålig fotledsrörlighet) så underlättar lyftarskorna så att man kan gå djupare ner i rörelsen med en bibehållen god teknik. För den som inte klarar av att göra en bra knäböj utan lyftarskor så rekommenderar jag lyftarskor åt så man kan träna styrka på rätt sätt – för de är mycket säkrare än att exempelvis stå med hälarna på en planka eller viktskivor som man också kan se på gymmet.
Lyftarskor för den som tävlar
Lyftarskor kan också vara ett bra val för den som tävlar inom tyngdlyftning eller CrossFit, och vill kunna lyfta så mycket som möjligt med så bra teknik som möjligt. Tävlar man så är det ju förståeligt att man missar lite av funktionaliteten för att kunna prestera så bra som möjligt när det väl gäller. Exempelvis övningar som knäböj, frontböj, ryckböj, clean och snatch är övningar som ofta känns enklare med lyftarskor.
Inga lyftarskor för marklyft och militärpress
Övningar som marklyft och pressar (exempelvis militärpress) ser jag däremot ingen nytta av att använda lyftarskor, utan då har man en klar fördel av en platt, låg sko eller att träna barfota.
Den som redan har bra rörlighet
Men vanliga motionärer eller utövare av CrossFit som inte ska tävla, utan tränar med målet att få en stark, flexibel och hälsosam kropp – då kan jag tycka att lyftarskor är att göra sig själv en björntjänst. Har man endast som mål att bli så stark man bara kan, då förstår jag att man väljer lyftarskor för att göra det lättare för sig själv. Men om man ser hela vägen fram till fotledsrörlighet och funktionalitet, då tycker jag plötsligt att de där några extra kilona på stången inte är så viktiga längre.
Jag har redan en bra rörlighet och klarar av att gå tillräckligt djupt ner i knäböj utan problem. Därför tycker jag själv att jag inte behöver några lyftarskor. Jag kommer aldrig att tävla i att lyfta vikter och för mig är det inte hur många kilon jag lyfter som är det viktiga, utan att jag har en så funktionell och hälsosam kropp som möjligt.
Jobba med rörligheten vid sidan om
Lyftarskor är alltså inte något som är fel, utan tvärtom tror jag det kan vara bra i vissa fall för att kunna utvecklas i träningen om man har problem med rörligheten. Jag tror inte heller att lyftarskorna påverkar rörligheten negativt eftersom man har på sig skorna under en så kort tid när man tränar. MEN man ska komma ihåg att lyftarskorna inte är någon bra quick fix för att slippa sin dåliga rörlighet, utan man ska jobba med rörligheten vid sidan om träningen. Och variera gärna så att du ibland tränar barfota eller med platta skor. Byt alltid skor på gymmet när du är färdig med tynglyftningen och byter övning.
Lyftarskor är ingen quick fix för att slippa dålig rörlighet. En god teknik utan lyftarskor är det du ska sträva efter om du vill ha en funktionell och hälsosam kropp.
Känner du att lyftarskor skulle vara bra för dig så finns det exempelvis Reebok Crossfit Lifter Plus 2.0 för killar och för tjejer som är en populär lyftarsko iallafall på mitt CrossFit-gym.
Sen finns också en Adidas Power Perfect, en renodlad tynglyftningssko som är en riktig veteran bland lyftarskorna.
Ja, så här tänker jag om lyftarskor. Hur tänker du?
Hej Lina! Vad tror du om dessa?
Verkar vara en semi variant av “lyftarskor” och träningsskor. ?
http://www.customfoo.se/nike-metcon-1-inklusive-instruktionsvideo/
Hej!
Nej usch, de här skorna verkar absolut inte bra! Då är det nog mycket bättre med ett par riktiga, stabila lyftarskor till lyftträningen, och ett par tunnbottnade skor till den övriga träningen. De här skorna har uppfunnits bara för att människan är för lat för att byta skor och Nike vill förtjäna mera pengar. Köp dem inte, helt enkelt.