Axelträning

Similar Posts

24 Comments

 1. bra ovningar! jag hade problem med vissa tunga axellyft, men sen jag lade till rotatrkuff-ovningar i programmet sa fixade det sig pa nagra manader och nu kan jag lyfta tungt igen utan smartor. de e inte mycket extra tid per gympass for att halla sig skadefri.

 2. Tack Martin! Kul att höra ett praktiskt exempel på att de gör nytta, för det kan vara svårt att motivera sig till övningarna ibland. Men du har så rätt, det tar inte lång tid alls att hålla sig skadefri!

 3. Bra inlägg, jag undrar om man skall göra övningarna före eller efter "vanliga" träningspasset?

 4. Ska man börja eller avsluta med dessa övningar om man kör ett träningspass med fokus på överkropp? :)

 5. Ska man börja eller avlsuta dessa övningar om man kör ett träninspass med fokus på överkropp? :)

 6. Det är ingen skillnad egentligen, hur som helst bara. Kanske de passar bra i slutet när du redan är varm, så får du tid på dig att lugna ner pulsen också i slutet. Fast å andra sidan är koncentrationen kanske sämre i slutet, vilket behövs när du ska lära dig nån ny övning. Så du gör som du vill :)

 7. Letat efter bra övningar när det gäller axelproblem. Cyklar mycket och märker att axlarna inte mår bra av för mycket träning på asfalt men terräng/ skog funkar bra. Antar att det är värre för axlarna när det blir statisk belastning. Ska absolut testa övningarna och hoppas på bra resultat. Har du några andra bra övningar så lägg gärna ut dem också.

 8. Om man haft ont i axlarna nu i ungefär 4 år (om inte mer) tror du detta kan hjälpa mig eller har jag fått "kroniskt" ont i axlarna? Jag kan inte ens hålla uppe min iPhone i vågrätt läge i mer än 10 sekunder innan det brinner i axeln som jag har telefonen i…tror det är mina rotatorcuffel (stavning) som det blivit något fel på? Hur länge tycker du jag ska göra övningarna å när kan det bli dags att höja vikten på tränings redskapen? Mvh Andreas

  1. Kan lika gärna vara frozen shoulder syndrome. Orsakar smärta i varierande grad och gör det svårt att lyfta armen i vissa lägen. Det går att behandla. Kolla upp det.

 9. Det låter som om det är något kroniskt du har dragit på dig och då är det oftast svårare att bli av med besvären snabbt. Men jag rekommenderar absolut att du testar dessa övningar om du inte gjort det tidigare, för det låter precis som om det är detta du behöver. Gör de tre styrkeövningarna varannan dag och försök alltid göra motståndet med gummibandet så tufft att du just och just orkar repetitionerna till slut. Hoppas du slipper besvären!

 10. Låter ju helt suveränt, men rekommenderas det att man kör Muscle ups om man har smärta i rotatorkuffen nu? Eller känns det mer vettigt att börja med stretch och rotatorövningen tills smärtan inte är lika påtaglig?

  1. Hej! Nej, du ska inte göra muscle ups om du har problem med rotator cuff-musklerna. Muscle ups ska man bara göra när man inte några problem med axlarna. Så börja med de andra övningarna för att stärka upp rotator cuffen innan du ger dig på muscle ups!

 11. Hej!
  Undrar hur man gör första övningen men
  med utgångspunkt uppifrån och dra neråt?
  Hur långt ner ska man dra utan att skada sig ytterligare?
  Har enorma problem med rotator cuffarna!

  Mvh
  Emil

 12. Tackar för bra tips!
  Skall skaffa ett gummiband direkt och börja träna. Kitesurfar själv och har haft problem med ena axeln till och från i ett år nu. Aloha!

 13. Hejsan, jag har haft problem med min vänstra axel i nåra år, skade axel för nåra år sen..
  Märker att jag ej kan göra vissa rörelse utan att den reagera, typ att de kan knaka till å den har lätt att hoppa ur led, de har hänt nåra gånger att den har gjort det..
  Å då har de gjort riktigt ont, då brukar de kännas att överarmen domnar bort å sedan att de lätt blir att de strålar ut ner i armen..
  Så har du nåra tips å övningar som man kan göra för att få axel i form å att den blir mer stadig å stark igen..
  /Frida

  1. Hej Frida! Bra fråga! Det är rätt så vanligt problem som du har, tyvärr. Man kan börja med att stärka upp axeln med gummibandsövningar, t.ex. utåtrotationer, direkt efter en axelluxation. Sen över tid kan man lägga in plankor och övningar där man belastar axeln för att stärka upp i olika positioner. Jag lägger upp det på min blogginläggs-lista :)

 14. Verkar fortfarande vara ett aktuellt inlägg. Åtminstånde för mig. Har nu i Coronatider fått mer tid för att spela golf. För mycket tid för min vänsta axel !! Jag är 60 år gammal och efter att jag har börjat med dina övningar varannan dag så tog det bara två veckor innan jag fick klart minskad smärta. Tusen tack.

 15. Haft nu problem med höger axeln o fått två injektioner av nån typ infektion hämmande. O sen olika övningar o nu börjar de de sätta si i vänster Axel och nacken finns de nått man kan göra

 16. Har överrörliga axelleder och har bland annat gjort ovanstående övningar i många år men bara blivit sämre. Nu är det så illa att vänster axel inte alls vill vara med längre. Allt gör ont, även att sitta still och jag får inte sova ordentligt.
  Var hos ortoped som remitterat mig till MR och hävdar subluxation.
  Sjukgymnast har jag gått hos många gånger men de ger mig oftast övningar som jag redan gör alternativt inte längre kan göra. Nu återstår bagfighting en gång i veckan som verkligen inte är optimalt men enda roliga träningen jag har. Ibland hoppas jag på att axeln ska ge med sig helt så de måste operera direkt.
  Hur tusan tränar jag nu? Har ryggproblem åxo och att vila kroppen är inget alternativ. Har fått hoppa av träning som syftar till att stärka bål och axlar då för många moment ut från kroppen som jag bara blir sämre av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *