Stretcha eller inte?
Att man ska stretcha efter ett träningspass är för de flesta ganska naturligt och ingår oftast i grupp-träningspass på gymmen. Men nu på senare tid har många säkert hört att det inte är någon idé med att strecha, och att streching inte gör att musklerna återhämtas bättre efter träningen. Så vad är det riktigt som stämmer? Vem har rätt?
För det första måste vi först reda ut vad som händer i musklerna när man stretchar. När en muskel stretchas betyder det att muskelns fäste och ursprung dras åt olika håll, så att muskelfibrerna blir så långa som möjligt. Stretching förlänger en muskel och kan förbättra smidigheten, förhindra skador samt lindra smärta.
Stretchingens betydelse
Stretchingens betydelse för att minska på muskelvärk efter träning ifrågasätts av nya forskningar. Man har inte hittat evidens för att strechingen minskar på träningsvärk, utan ofta har nedvarvning en bättre effekt än stretching. Däremot kan stretching förebygga skador. Om man är aktiv idrottare kan det vara bra att strecha regelbundet för att hålla muskelbalansen under kontroll, och därmed minska risken för skador.
Stretching inom fysioterapin
Inom fysioterapin används stretching som behandling till många skador. Muskelobalans kan rättas till genom att stretcha, och på så sätt kan man behandla skador som uppstått och samtidigt förhindra nya skador. Inom fysioterpin är stretching också mycket viktigt för att minska på och förebygga muskelkontrakturer (=muskelförkortning ofta på grund av felställningar i leder).
Stretcha inte om du är överrörlig
Att stretcha mycket om man är överrörlig kan vara skadligt. Musklernas uppgift är också att stöda leder. Om man är överrörlig och stretchar ofta så musklerna blir över-smidiga klarar inte musklerna av att stöda leden tillräckligt, och detta kan leda till ledvärk och skador. Är man överrörlig anser jag att man ska ta det försiktigt med stretchingen. Så hur vet du om du är överrörlig? Tecken på att du är överrörlig är om du når med tummen till handleden när du böjer handen framåt, eller att armbågar eller knän översträcks.
Stretching innan träning
Stretching kan till och med inverka negativt på muskelarbetet. När man stretchar försämras muskelns proprioception och explosivitet tillfälligt, och därför ska man inte stretcha innan en viktigt prestation.
Stretching för att öka muskelsmidigheten
Om du vill öka på muskelsmidigheten lönar det sig att stretcha regelbundet över en längre tid. Att stretcha en gång med målet att bli smidig har ingen inverkan alls.
Läs mer om stretchingens inverkan på muskelarbete och flexibilitet i detta examensarbete från Arcada.
Intressant fakta. Jag som överrörlig, ska alltså ALDRiG stretcha?
I princip, nej. Men att stretcha nu som då i efter nån gruppjumppa har ingen betydelse.. Huvudsaken är att du inte stretchar varje dag med målet att bli vigare. (Sen är det en annan sak om du tillexempel har en speciell muskel som är spändare än de andra, då kan den behöva stretchas för att undvika skador.. )