Tips för terränglöpning – detta behöver du veta om löptekniken och utrustningen

Tips för terränglöpning – detta behöver du veta om löptekniken och utrustningen

27.10.2015

Gillar du också terränglöpning, eller traillöpning, som det också kallas? Eller skulle du vilja bli en av dem som flyttar löpningen från vägar till spår och ojämn terräng?

Själv har jag ju kommit att älska terränglöpning under de senaste åren, och blivit fast! Det är problemet med terränglöpning. Sen man börjar springa till skogs så kommer man inte att ha något intresse av asfaltsvägarna längre, för vanlig löpning känns så tråkig.

Nu är jag på den nivån att ju mer ojämn terräng, desto bättre. Att klättra uppför små bergkanter eller hoppa över omkullvälta träd är plus i kanten som gör löpningen så mycket roligare! Min dröm är att springa på vandringsleder i Lappland och liknande platser där man får två flugor i en smäll: vacker natur och träning på samma gång.

 

terränglöpning1

 

Det finns några saker man ska tänka på när man springer i terräng, för terränglöpningen är väldigt annorlunda från löpning på vägar. Här kommer några saker som kan vara bra att hålla i minnet. 

För det första så ska man komma ihåg att terränglöpning går mycket långsammare än på vägar, även fast man har samma ansträngningsnivå och puls. Det är ju rätt så självklart att det går långsammare att springa uppför bergsväggar och hoppa över träd än det gör att springa en raksträcka på jämnt underlag. Man brukar vanligtvis säga att det tar ca 15-20% långsammare att springa i terräng, om jag kommer ihåg rätt. Men sen kan det ju vara mycket mera än så också, exempelvis om man springer i berg med mycket stigningar.

 

terränglöpning5

 

1. Titta framåt, inte på fötterna

När man springer i terräng måste man hålla upp ögonen för rötter, stenar och andra ojämnheter. Man måste hela tiden vara på alerten. Det är lätt hänt att man börjar stirra ner på fötterna för att vara på den säkra sidan. Men kom ihåg att hellre hålla blicken lite framför dig. På så sätt vet du på förhand vad som är på kommande och löpningen flyter på smidigare.

2. Lätta, snabba steg

Att springa med långa, tunga steg ökar risken för skador och fotledsvrickningar när underlaget är ojämnt. Tänk istället att snabba upp stegfrekvensen och springa med snabba, lätta steg, som att du trippar fram mellan rötter och stenar. Sikta på ungefär 180 slag i minuter, d.v.s samma stegfrekvens man gärna får springa enligt annars också.

3. Gå upp, spring ner

I terräng så blir det naturligt mera stigningar och backar än om man springer på raka vägar. Vissa av stigningarna kan vara riktigt branta, och då lönar det sig ofta att gå upp istället för att springa (det har jag faktiskt läst någonstans som ett tips av Miranda Kvist, min förebild inom terränglöpning).  Framförallt om man springer ett lopp. Det går lite långsammare, men man sparar tid i slutändan, eftersom man snabbare kan ta upp sin normalfart igen när man kommit upp på toppen.

Detta tips följde jag under Helsinki Trail Run, och det gick riktigt bra!

terrränglöpning4

 

Utrustning för terränglöpning

Helt vanliga löparkläder går riktigt bra för terränglöpning, men skorna är det värt att satsa på lite extra!

Skor för terränglöpning

När man springer terräng så vill man gärna ha ett par lite tåligare skor, och det finns speciella skor för ändamålet, så kallade trailskor. Beroende på var man springer vill man kanske ha dubbar under sulan, eller förstärkning i tån. Själv har jag använt mina Inov-8 Trailroc med ojämn yttersula, som ger bra grepp. Jag gillar inte riktigt att springa på vintern när det är kallt, så därför har jag inga ordentliga vinterskor för terräng – ännu i allafall. Men att ha en vattentät och varm vintersko är ju förstås en fördel om du springer på vintern.

Exempelvis här på min sida om löparskor hittar du olika skor som passar för terränglöpning. Det finns skor i alla former och modeller – sen är det smaken som avgör vilken sko man väljer!


terränglöpning2

 

Vätskeryggsäck för terränglöpning

Ska du springa längre sträckor i terräng, så är det förstås bra att ha med sig vatten. Allra smidigast är det med en vätskeryggsäck, som är vanligt bland terränglöpare. Exempelvis här finns några alternativ att välja mellan på Sportamore. Jag har inte ännu någon löparryggsäck eftersom jag inte brukar spring så långt, men tanken är att jag någon gång ska behöva en!

terränglöpning3

 

Pannlampa är också ett måste om du ska springa i mörker, och GPS på telefon eller pulsklocka är förstås bra om du springer på okända stigar. Men annars är det helt vanliga träningskläder som gäller, och ingenting märkvärdigt.

Sen så rekommenderar jag att gå med i något terränglopp, bara för skojs skull! Helsinki Trail Run var otroligt roligt, även om vi sprang mitt i centralparken. Lopp som detta ger iallafall mig mera motivation till att fortsätta med terränglöpningen i fortsättningen också.

Håll utkik för olika terränglöpningsevent exempelvis på MyNextRun: klicka i “trail run” och var du vill springa, så hittar du de vanligaste loppen i alla fall.

Nya spår och stigar att spring på hittar du exempelvis genom att googla olika vandringleder som finns i din närhet. Leta också efter andra likasinnade och dela med er av era bästa rutter!

 

terränglöpning

 

Lycka till med terränglöpningen! Naturen är perfekt för terränglöpning just nu, så ut och njut! 

 

terränglöpning7

 

Vill du ha mera tips för löpning i allmänhet (löptekniktips och sånt), så kan du kolla in de här:

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Tips för terränglöpning – detta behöver du veta om löptekniken och utrustningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen