Tips på bra barnmat & babymat
Det här blev ett litet längre inlägg med tips på bra barnmat och babymat. Jag berättar först om hur Arthur lärt sig äta och ger sen några tips som kan vara värda att tänka på.
Jag kommer ihåg när jag satt på rådgivningen med Arthur när han var tre månader, och jag fick frågan om jag kommer att ge egen barnmat eller burkmat åt honom… Öhh, svarade jag, jag vet inte. Säkert båda! Det var inget jag hade funderat över då ännu.
Vid 4 månader så började vi ändå ganska snabbt introducera mat åt honom. Det märktes att han var intresserad av vad vi stoppade i munnarna när vi åt och han tittade efter våra gafflar. Han älskade allt han fick smaka på så det gick väldigt enkelt. Han fick smaka på potatismos från våra tallrikar, och jag började göra egna puréer på rotfrukter åt honom. Morot, potatis, sötpotatis, blomkål, broccoli… Först pyttesmå portioner som en tesked, sen större och större.
Vid 5 månader började jag blanda i lite kött, han fick smaka på ägg och började få gröt till kvällsmål. Han började få en portion större “puréunch” utöver amningen. Han fick smaka på det mesta, förutom mjölkprodukter som man ska ge först senare. Utöver lunchen lade jag ibland små bitar mjuka frukter och grönsaker som han själv fick plocka i sig; banan, blåbär, avokado och tomat var de bästa. Han fick testa jordnötssmör, fisk, oliver, avokado, citron och alla frukter och grönsaker. Han tyckte om allt.
Vid 8 månader började jag ge pyttelite yoghurt för att vänja magen. Jag började bli sämre på att göra puréer att frysa ner så han fick allt oftare äta samma mat som vi åt. Vi bara skar allt i mindre bitar så han fick plocka i sig själv. Jag trappade upp mängden mat varefter, från ett mål om dagen till att bli frukost, lunch, middag och kvällsmål. Däremellan ammade jag honom ännu.
Från 10 månader fick han större skålar naturell yoghurt med bär och frukt i. Han började bli mer kräsen i smaken, och vägrade till exempel gröt, så passade nog började vi med kvällsyoghurt istället. Även vissa typer av barnmatsburkar vägrade han och ville helst äta kött, bär och frukt. Jag slutade amma vid 10,5 månader och då behövde han det inte längre, han åt redan 4-5 mål per dag vanlig mat.
Nu blir han 1 år på söndag och matlusten är fortfarande bra. Han äter allt, tar god tid på sig vid bordet och verkar på riktigt njuta av maten. Han vill helst inte bli matad med sked, utan vill äta själv. Hemgjord mat och smoothies går bra att bli matad, men burkmat vill han helst inte ha. Det kan gå bara man kryddar lite extra, eller lägger youtube framför ögonen på honom.
Han har aldrig druckit någon mjölkersättning och även nu är det svårt att få i honom vanlig mjölk. Han har sin pipmugg med färskt vatten i som han släpar med sig överallt. Jag brukar istället blanda i komjölk i hans smoothies förutom nötmjölk eller sojamjölk. Men överlag är han en nöjd kille som äter bra, växer bra och bajsar glatt tre gånger om dagen!
Några tips när du ska introducera babymat första gången
- Börja med neutrala smaker, som t.ex. rotfrukter. Mosa lite potatis eller morot, kanske med en liten skvätt olja. Startar du med mango och banan är det stor risk att broccoli och palsternacka smakar sämre.
- Ge endast pyttelite babymat till en början. Vi gav också i nåt skede för stora smakportioner så magen sa stopp. Det är svårt att veta hur mycket man kan öka, kommer jag själv ihåg, men så länge bebisen vill smaka mera och magen fungerar bra så varför inte.
- Köp en matstol med stor bricka framtill. Vi hade först en annan, men köpte ny där vi kan servera allt mat på stolens bricka. Minskar mängden spill när inte allt hamnar mellan stolen och bordet.
- Köp en matlapp med ärmar, så blir det lite mindre klott på kläder. Bästa köpet vi gjort!
- Var beredd på klott. Du kommer inte ha rena kläder, bebisen kommer inte ha rena kläder, köket kommer inte vara rent och något i ert hus kommer inte vara rent. Ladda bara upp med en stor mängd tålamod och ett gäng rena trasor!
Tips: Koka barnmat i en gjutjärnsgryta om du har sån, så får barnet samtidigt i sig lite mera järn!
Enkelt recept babymat på kyckling- och rotsaksmos
Recept på babymat jag ofta gjorde åt Arthur när han var kring 5-8 månader: Dela rotfrukter i en kastrull (t.ex. potatis, morot, blomkål…) med vatten. Lägg i små bitar rå kyckling. Låt allt koka ungefär 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Häll bort vattnet, häll på rejält med olivolja eller en klick smör och krydda med t.ex. svartpeppar, basilika, timjan och oregano. Du behöver inte spara på kryddorna, bara på saltet
Låta bebisen äta själv eller mata med sked?
Låt bebisen få äta själv med fingrarna redan i tidig ålder. Börja med mjuka bitar av t.ex. frukt och rotfrukter. Bebisen lär sig finfördela biten i munnen, det minskar risken för att få nåt i halsen, och bebisen får bättre öga-hand-motorik.
Våra middagar är så härliga nu när alla äter själva det de har på tallrikarna. Ingen behöver sitta och mata med sked, det är lugnt och stilla och största vinsten – Arthur sitter själv och väljer ut det godaste från tallriken och lägger det godaste i munnen först. Han har också pipmuggen vatten på sitt bord som han dricker ur när han blir törstig. När han är klar säger han tacktack och då försöker vi inte tvinga i honom mera, då är han mätt.
Visste du att: nya forskningar visar på att det är mindre risk för allergi längre fram om barnet tidigt får smaka på livsmedel man ofta är allergisk mot; som t.ex. fisk, citrusfrukter, ägg och nötter.
När bebisen växer – tips på bra barnmat
Barnmat – vad är det egentligen? Bebisar som hunnit bli gamla nog äta det mesta behöver ingen speciell barnmat. De behöver bara vanlig, näringsrik mat. Låt bebisen äta samma mat som du själv äter (med undantag för vissa saker som t.ex. gröna bladgrönsaker, salt och så vidare)
OBS! Kom ihåg att låta barnet smaka på så mycket som möjligt innan 1½ år. Efter det är det vanligt att barnet blir mer motsträvig till främmande smaker, och har du inte introducerat broccolin då, så kan det vara för sent.
Gör maten precis som du brukar, men salta först på din egen tallrik. På det sättet kan barnet äta samma mat som du själv. Kött, fisk, kyckling, ägg, potatis, rotfrukter och grönsaker; allt funkar. Jag brukar inte tillaga maten på något speciellt sätt bara för att Arthur ska äta det. Vi ger mat vi själva äter och som vi oftast lagat från grunden. (Eget bröd bakar jag dock aldrig.)
Barnmatsburkar eller hemgjord mat?
Såklart är hemgjord mat både bättre näringsmässigt, ekonomiskt och smakmässigt, men det går ingen nöd på bebisar som äter barnmatsburkar heller. Vi har alltid några i skåpet som vi kan ta till när vi inte hunnit laga mat eller när vi är på resa. Dock är det inte så lätt att få honom att äta dem. Gör ditt barn det? Grattis, du har ett enklare liv.
Arthurs favoriter just nu är lax och all typ av kött. Kött, bär och frukt är det bästa han vet. Ost är han också galen i. Vissa grönsaker som broccoli spottar han oftast ut tillbaka, men vi lägger dem ändå på tallriken så han får smaka på det varje gång. Ju flera gånger han smakar på dem, desto närmare är han att acceptera. Får han sitta i lugn och ro och äta själv så äter han oftast grönsakerna sen när köttet tagit slut.
Tips: Gör broccolin godare
Broccoli eller andra grönsaker är sällan favoriten på tallriken. Men ett tips är att blanda i en stor klick smör på broccolin när du hällt bort kokvattnet. Krydda med t.ex. peppar och örter. Mums! En annan favorit är att lägga grönsaker på plåt i ugn – mycket godare än att koka!
Tips: Spara inte på kryddorna! Bebisar ska inte äta för mycket salt, men andra kryddor går bra. Har du testat vitlök, peppar, chili och ingefära? I alla fall Arthur älskar allt som smakar mycket.
Mellanmål för bebisar
Sen finns en massa skräpprodukter på marknaden som marknadsförs som mellanmål för bebisar. Jag tänker på sötade fruktpuréer olika kexpinnar och sånt. Visst har utbudet blivit bättre på senare tid med hälsosammare varianter av till exempel naturliga klämmisar, men de flesta innehåller nästan bara socker. Eftersom de tål rumstemperatur betyder det att de innehåller konserveringsmedel och mindre näringsämnen.
Ofta har jag en banan i väskan om hungern slår till när vi är på språng, vilket Arthur tycker är godare och dessutom är mycket billigare. Mellanmål hemma blir ofta nån typ av smoothie med både grönsaker och frukter. Eller som idag majskakor med ost på trappan i solen.
Istället för välling?
Välling har jag inte gett Arthur. Det är inte nåt jag själv skulle stoppa i mig på daglig basis så varför skulle jag ge det till min bebis? Om du inte vill ge välling, och barnet inte gillar gröt så kanske du kan ge en näringsrik smoothie istället? Denna har Arthur älskat:
- 1 mogen banan
- 1 mogen avokado
- Några matskedar kakao (beroende på hur stark kakaosmak du vill ha, jag använde ca 3 msk)
- 1 stor matsked kokosolja
- 1 stor matsked jordnötssmör
Blanda allt i mixer och servera till båda bebisen och dig själv. Använder du inte allt går det bra att förvara i kylskåpet – perfekt om du inte vill göra den varje dag.
Vad fungerar i er familj?
Sist men inte minst så vill jag säga att detta inlägg var exempel på hur vi gjort med babymaten och vad Arthur gillat.
Hur nån annan gör är totalt ointressant för mig.
Och även om man vill så går det inte alltid. Ibland har man inte tid eller lust att laga mat och då är ju den där burken i skåpet fantastisk. Viktigaste är ju att man får en fungerande vardag och hela familjen är nöjda och mätta.
Men god och nyttig mat är nåt som jag brinner för och såklart vill jag också att min bebis ska äta och må bra. Det är inte svårt att göra egen barnmat till sin bebis! Orkar jag göra mat åt mig själv, så varför skulle jag inte göra det åt min bebis också?
Varför jag tycker detta är så viktigt är för att jag själv varit extremt kinkig med maten när jag var liten. Jag fick t.ex. sitta i köket och äta i förskolan och fick specialbehandling för att jag var “allergisk” mot vissa grönsaker. Jag vill alltså att Arthur ska ha bättre förutsättningar att njuta av mångsidig mat, så han inte blir lika jobbig som sin mamma när han kommer upp i skolåldern.
Vilket fantastiskt inlägg! Du har verkligen samlat den bästa informationen och de mest klockrena tipsen!
Jag blir så oerhört glad när det funkar med maten för andra. Vi har gjort ungefär som ni, men vår ettåriga Emanuel har emellanåt varit oerhört knepig att få i något, fått eksem av många olika saker, blivit förstoppad osv osv. Nu håller vi på med en allergiutredning (efter en kraftig allergisk reaktion då vi fick kasta oss till sjukhus) så jag hoppas att han kommer må bättre framöver. För det är ju precis som du skriver, att man vill ge sitt barn de bästa förutsättningarna när det kommer till mat. Enligt vad du berättar så verkar det som att ni är på mycket god väg med Arthur :).
Så bra tips! Har gjort liknande med min dotter och hon älskar idag mat :)
Provade chokladsmoothien häromdagen och tur att jag gjorde mycket, mums!
Härligt!
Otroligt inspirerande att läsa ska testa mycket av det du skriver med min son 8 månader. Jag har dock slutat amma på dagen så är orolig att när jag slutar ge puréer och mer plockmat kommer det bli för lite mat alltså att mycket hamnar på golvet och han blir trött av koncentrationen osv. Hur har du tänkt där? Du har fyllt på med amning efter varje måltid eller?
Roligt att höra! Du kan ju variera både puréer och plockmat, dvs låta barnet själv plocka i sig mellan tuggorna du matar. Men sen när barnet äter enbart plockmat, vilket våra barn snabbt velat övergå till, så var det oftast plockmat till lunch och sen amning innan sovtur, och samma till kvällen. Men sen brukar nog barnet snabbt bli duktigare på att få i sig plockmaten och äta tills de är mätta. Lycka till :)