Träna med bebis som vikt – 16 bra övningar att träna tillsammans
Att träna med bebis som vikt är både roligt för bebisen och ger bra träning för dig själv. Jag tränar ofta med Arthur här hemma. När han ligger på golvet och börjar bli lite missnöjd, så tar jag upp honom och så tränar vi tillsammans i några övningar. För honom blir det en rolig lek som han verkligen älskar och själv får jag aktivera kroppen i bra övningar som gör nytta.
Jag brukar inte göra träningen med Arthur som något jobbigt träningspass, utan jag väljer några övningar som vi går igenom 2-3 gånger, helt beroende på hur mycket han vill leka och busa. Men eftersom vi gör övningarna så pass ofta, nästan varje dag, så tror jag absolut att övningarna ger bra effekt för mig över tid. Att träna med bebis stärker också samspelet mellan den vuxna och den lilla!
En dag förra veckan filmade jag när vi tränade hemma på bryggan. Arthur var nöjd över leken som vanligt, och ute på bryggan trivs vi båda allra bäst. Här kommer videon, håll till godo!
Övningarna knäböj med press (nr 13), flygplanet (nr 4) och raketen (nr 5) är Arthurs favoriter. Han älskar att flyga!
Träna med bebis – tekniktips
Du kan börja träna när bebisen själv kan stöda sitt huvud väl, kanske omkring 3 månader beroende på övning. Ju äldre bebis desto tyngre träning, så börja gärna tidigt så du själv är stark nog för träningen!
Jag visar övningarna bara helt kort på videon, så därför kommer här lite saker som du gärna får hålla i minnet när du gör övningarna med din bebis.
1. Höftlyft
Varför: Du stärker kroppens baksida och motverkar ryggproblem.
Ha fötterna nära rumpan, tårna och knäna kan peka lite utåt. Spänn bäckenbotten, mage och rumpa. Noggrannare beskrivning finns här.
2. Babypress
Varför: Bebisen älskar det, själv får du bra träning för axlar och bröstmuskler
Gå ner så bebisen får vila på magen mellan repetitionerna, annars blir det lätt obekvämt för bebisen. Du behöver inte göra så många repetitioner. Tänk på att spänna magen.
3. Maghopp
Varför: För att lära dig hitta spänningen i de inre magmusklerna.
Låt din bebis hoppa ordentligt på magen, så att det känns. Själv blir du tvungen att spänna magen för att skydda dig, vilket automatiskt kopplar på inre magmusklerna. Har du svårt att få övningen att kännas, pressa ner ländryggen lätt mot golvet.
4. Flygplanet
Varför: En tyngre magövning, som bebisen också älskar!
Viktigt att du lätt pressar ner ryggen mot golvet, så att magen aktiveras. Ju längre bak du för fötterna, desto jobbigare, så justera rörelsen så att du orkar hålla spänningen i magen. Låt huvudet vila på golvet.
5. Raketen
Varför: Bra axelträning + inre magmuskler stabiliserar
Sitt med raka ben framför dig och pressa explosivt upp bebisen på helt raka armar – ta ut full rörlighet i axlarna. Tänk på att spänna magen och ha en bra hållning.
6. Situp-pussen
Varför: En rolig övning som bebisen älskar och som du kan göra när magmusklerna gått ihop bra.
Tänk på att aktivera magen på samma sätt som de andra övningarna. Magen får inte puta ut – då är övningen för tung! Ha stolt och bra hållning.
7. Babytwist
Varför: Inre magmuskler i en funktionell övning
Lär dig hitta spänningen i de inre magmusklerna i en liten twist, en övning du gör ofta i vardagen. Fokusera alltså på magen, men det kanske bränner lite i axlarna också!
8. Armhävning
Varför: Mångsidig träning där övre kroppen involveras
Välj det alternativ så du orkar hålla en rak kropp med en spänd mage och rygg som inte svankar.
9. Krabb-armhävning
Varför: En roligare armhävning som involverar övre kropp, bål och rumpa
Väldigt viktigt att du kan hålla ryggen rak trots att du lyfter upp benet bakåt – ryggen får inte svanka.
10. Björnen till planka
Varför: Ett första steg till att lära sig planka
Du involverar både inre och yttre magmuskler i en effektiv övning. Tänk på att spänna magen och att hellre runda ryggen än att låta den svanka.
11. Rygglyft
Varför: En stark rygg är superviktigt!
Du behöver inte lyfta jättehögt, utan tänk hellre på att göra dig så lång som möjligt. Försök koppla på alla muskler på baksidan, från tår till nacke.
12. Knäböj
Varför: Superövningen för starka ben som du ofta behöver i vardagen, så viktig att behärska.
Ha en bra hållning och gå ner bara så djupt att du orkar spänna bäckenbotten. Knäna får gärna gå lite utåt.
13. Knäböj + press
Varför: En effektiv helkroppsövning och pulshöjare som också bebisen älskar.
När du börjar pressen uppåt, tänk på att koppla på magen. Ryggen ska absolut inte svanka.
14. Utfall bakåt
Varför: En övning jag själv gör väldigt ofta när jag lyfter upp bebisen från golvet, så viktig att behärska. Också en superbra övning för starka och snygga ben.
Börja med endast ett litet utfall, som inte belastar bäckenet så mycket. Spänn bäckenbotten och mage. Håll vikten på det främre benet och använd både framlår och rumpa när du pressar dig upp.
15. Gungan
Varför: En övning som det lönar sig att vara bra på, för att minska risken vid ryggproblem i samband med t.ex. många blöjbyten.
Stark och rak rygg! Dra skulderbladen bakåt och spänn mage. Vrid från sida till sida. Övningen ska kännas enbart bra!
16. Babyrodd
Varför: Viktigt med en stark rygg för att orka bära bebisen.
Samma sak som ovan, väldigt viktigt att du orkar hålla en stark och fin rygg. Tänk att du putar rumpan lite bakåt och spänner magen. Dra ihop skulderbladen mot varandra när du drar upp bebisen mot dig själv. Slappna av i nacken.
Välj 4-5 övningar
Det är inte meningen att du ska göra alla övningar på raken, utan välj t.ex. 4-5 övningar och träna dem 2-3 varv – eller så länge bebisen tycker det är roligt. I och för sig kan du köra alla övningar om bebisen gillar det – men tänk på att gärna börja med övningar för ben och rygg, och avsluta med övningar för magen.
Passar övningarna dig?
Vissa av övningarna passar inte alla – t.ex. tyngre magövningar som t.ex. flygplanet (nr 4) och situp-pussen (nr 6), där magen bör ha växt ihop ordentligt efter en förlossning. Du ska känna hur du lyckas aktivera även de inre magmusklerna i dessa övningar. Det vet du att du gör rätt när magen känns stark och “platt”. Magen ska inte puta ut som en ås på mitten, då vet du att de inre magmusklerna ännu är för svaga eller fel aktiverade.
Känn dig fram hur övningarna känns. Målet är att det ska kännas bra att träna med bebis som vikt och bli en rolig stund tillsammans!
Väl sammansatt program, snyggt! Tar inspiration från det :)