träning under graviditet

Similar Posts

24 Comments

 1. Kan du skriva ett skilt inlägg om vilka övningar som är bra om man har extremt dålig hållning? Själv håller jag på att få en riktig “mommpuckel” på grund av att jag sitter största delen av dagarna och lutar mig fram mot datorn.

  1. Kolla in övningarna jag skrev om i julkalenderns lucka 9 – alla är jättebra för hållningen! https://www.linabjorkskog.com/traning/trana-kroppens-baksida-ovningar
   Speciellt övningarna sidolyft, alla roddövningar, krabban och rygglyft är riktigt bra övningar för att stärka ryggen och få bättre hållning. Tänk också på att stretcha bröstmusklerna ifall axlarna tenderar gå framåt. Rörlighetsträning för ryggen är också bra – böja bakåt och runda framåt exempelvis.

 2. Tack för ett super bra inlägg :) har du nå tips på nå övning el nånting då man har ischias. Har haft det nästan ända från början och är nu i vecka 15. tycker om att träna men vissa dagar så gör det ont bara för att jag går :/Tacksam för svar.

  1. Tack! Det låter jobbigt! Här är några övningar som du kan testa på: https://www.linabjorkskog.com/healthstories/ont-hoften-falsk-ischias-behandling. Inlägget handlar om falsk ischias, som kan bli värre när lederna bli lösa när man är gravid, men det kan kännas exakt lika jobbigt som den riktiga ischias som kommer från ryggraden. Och behandlingen är densamma oavsett varifrån problemen kommer – mycket stretch för höften och lugn styrketräning som känns bra!

 3. Jag har läst ganska mycket om träning för gravida och vad jag har förstått så är risken för att skada fostret i första trimestern ytterst liten. Den ligger så välskyddad i början. Att förorsaka ett missfall pga. yttre omständigheter lär ska vara nästan omöjligt. Alltså tvärtom mot vad du skriver. T.ex. Enligt boken stark, glad gravid kan man träna som vanligt till v. 16. Vissa ställen har jag tom. läst v 20. Alltså även bollsporter och liknande. Jag har själv spelat fotboll till ca v 10 mina graviditeter. Sen blev jag för nojig.. :) nu är jag ingen expert. Ville bara kommentera att jag har hittat lite annan info. Har faktiskt inte stött på någon annanstans att fostret skulle vara extra känsligt för träning i första trimestern.

  1. Tack för kommentaren! Fostret är ju extra känsligt för skadlig inverkan på omgivningen mellan vecka 6-10, det kan man ju läsa överallt, så på något sätt antog jag att det även gäller för fall och slag och sånt. Det är kanske en missuppfattning som finns, i alla fall har jag hört pratas mycket om det. Tänkte inte direkt på träning utan mer på fall och slag eftersom risken för missfall är störst innan vecka 12 – men det stämmer nog att fostret är väl skyddad där inne så tidigt. Jag ska ändra direkt, tack för rättelsen!

 4. Ååh, det här inlägget hade jag behövt i somras! 😊 jag är gravid i snart vecka 35. Innan graviditeten styrketränade jag på gym ca 4 ggr/vecka, är en riktig gymnörd och älskar det! Men under graviditeten har det blivit väldigt lite träning. I början av graviditeten var jag jättetrött och mådde dåligt, så orkade absolut inte ta mig till gymmet, plus att det var sommar och varmt. Sen kom hösten, mycket jobb, och trötthet av andra orsaker. Kände att det var ekonomiskt dumt att betala för gym när jag ändå inte hade så stor ork att gå, så träningen har bestått främst av promenader och lite hemmaträning nu och då. Inte regelbundet. Det har ändå kännts helt okej att inte träna mycket, behövde kanske en paus. Men, nu är jag första dagen mammaledig och saknar gymmet! Tror du det är smart/borde jag försöka träna lite nu innan förlossningen om det känns bra, eller borde jag vänta till efter förlossning och pick it up då? Vill gärna göra ngt, och det börjar kännas motigt med promenader nu, måste stanna upp mycket mellan varven. Så kanske lätt gymträning ändå vore bättre där jag inte behöver “röra på mig” så mycket, om du förstår vad jag menar? Tacksam för dina tankar om detta!

  1. Om du har lust att träna nu, så passa på innan bebisen kommer! Antingen hemmaträning eller på gymmet, det är ingen skillnad. Du får förstås ta det lugnare än vanligt, speciellt när du inte tränat regelbundet den sista tiden. Men att träna i lugnt tempo det som känns bra tror jag absolut du har stor nytta av. :)

 5. Hej :)

  Så bra inlägg att läsa igenom. Jag är tvillinggravid.
  Men läste detta: Ta paus eller sluta träningen om du upplever något av följande symptom och konsultera läkare: Högt blodtryck, anemi, symptom på havandeskapsförgiftning, blödningar, yrsel och svimningskänsla, kraftig huvudvärk, svullnad, för tidig förlossning under tidigare graviditet, efter vecka 25, om du är tvillingmamma (2)

  Rekommenderar du att man slutar helt med träningen efter vecka 25 om man är tvilling gravid?
  Eller är det bara om något inte skulle kännas bra som man bör sluta?

  Mvh Linda

 6. Testar att skriva här även fast det är ett gammalt inlägg och hoppas du läser. Är gravid i v13-14 och har inte kunnat knappt röra mig den senaste 1,5 månad på grund av kraftiga kräkningar och illamående. Men har nu börjat träna så försiktigt igen. Innan grav var jag en vanlig motionär, tränade 2-4 ggr i veckan. Gillar dock att pressa mig i intervaller och liknande. Nu när jag har kört något pass så upplever jag att pulsen går upp väldigt snabbt vilket ju inte är så konstigt, men har du läst något om huruvida det är farligt med kortare pulstoppar över 70-80% såsom vid en kortare intervall för att få känslan av att ta ut sig? Det blir ju definitivt högre ansträngning än ”walk and talk” men under väldigt kort tid. Handlar absolut inte om att bli bättre på något men bara att få den här sköna känslan av träning, bara för en kort stund :)

  1. Hej Angelica! Det är sant att pulsen går upp väldigt snabbt eftersom blodet ska transporteras även till lilla pyret i magen. Jag tror inte att det är farligt på något sätt att få upp pulsen till över 80% i kortare toppar, utan tvärtom är det ju ett väldigt bra och effektivt sätt att hålla upp konditionen under graviditeten. Men jag skriver “tror” eftersom det ännu finns väldigt få tydliga riktlinjer utan rekommendationerna är ganska vaga tycker jag. Jag är inte helt uppdaterad på forskningen just nu, det kan ha kommit ny fakta, men den uppfattningen jag har just nu är att det inte är skadligt att ta ut sig ibland så länge man gör det i kortare intervaller, inte under allt för långa pass och med det i avseende att det ska kännas bra även efter passet. Hur högt du kan pressa pulsen beror också till stor del på hur aktivt du tränat innan. Själv tränade jag nog med tuffa intervaller under hela graviditeten, främst i form av snabba gång i uppförsbackar och av intervaller när jag simmade. Jag hade aldrig någon pulsklocka på mig men fick känslan av att ta ut mig då jag inte riktigt kunde prata hela meningar utan fick rejält upp flåset. Och det kändes helt rätt för mig. Lycka till :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *