Veckans utmaning: Ät dig frisk – undvik de 5 vanliga kostmissarna
Hur man ska äta är en diskussion som aldrig tar slut. Den ena säger en sak, den andra en annan. Men egentligen är det hela väldigt enkelt och inte alls krångligt. Sträva efter att äta dig frisk. Du kommer på samma gång att ha mera energi och få bättre resultat av träningen. Du får bättre fettförbränning i vila, sover bättre och mår helt enkelt bättre på alla sätt.
Först några grundläggande saker att tänka på:
- Den enda dieten du ska följa är den som du själv har bestämt att passar din kropp.
- Det finns inte ett sätt att äta på som funkar för precis alla. Alla är vi olika och behöver också lite olika sätt att äta på. Detta beror i stor utsträckning på hur mycket man rör på sig på vardagen och på hurudan nivå man tränar på. Samtidigt är vi olika känsliga för olika ämnen.
- Men det finns vissa riktlinjer som passar för alla, och som jag gissar att även du mår bättre av.
- Istället för att fokusera på vad du inte ska äta, så fokusera på vad du ska äta.
5 vanliga kostmissar du ska undvika
Här har jag samlat ihop några av mina bästa tips för att äta sig frisk, som är några av de vanligaste “felen” man gör i sin kost. En felaktig kost kan leda till olika sjukdomar som exempelvis diabetes, trötthet, orkeslöshet, övervikt och det enda med det andra.
Rättar du till dessa kostmissar så lovar jag att du kommer att må bättre och du kommer att få bättre resultat av träningen.
1. Du äter för lite grönsaker
De flesta äter för lite grönsaker. Du har hört det förr, och okej – du lägger till lite extra gurka och tomat på tallriken. Men tänk lite längre än så! Gurka, tomat och isbergssallad innehåller inte mycket näring och nyttigheter, så våga testa på nya grönsaker du inte köpt hem tidigare.
Testa broccoli, blomkål, spenat, rucola, grönkål, lök, vitkål, sparris, brysselkål, gröna ärter, haricots verts, avocado, oliver och så vidare, som alla är väldigt näringsrika. Sträva efter att fylla halva tallriken med grönsaker vid varje måltid. Eller så kör du helt enkelt på det du gillar – huvudsaken är ändå att du får i dig kvantitet av grönsakerna, som du behöver bland annat för fibrernas skull.
Tänk på att man kan göra grönsakerna på så många olika sätt – ugnsrostade, grillade, smörstekta, finhackad salsa eller att lägga olivolja och salt på de färska grönsakerna. Testa att lägga till olika ostar till salladen. Lägg olivolja eller nån hemlagad sås/dressing baserad på antingen olja eller majonnäs – det gör salladen så mycket godare! Krydda salladen med exempelvis nötter och frön för en rolig tvist.
En lunch jag åt förra veckan, som var otroligt god! Som bas hade jag en sallad på romaine-sallad och körsbärstomater, som jag rörde om i olivolja. Sen lade jag på avocado, oliver, fetaost, aioli och lite nötter och frön. Det åt jag i surf n’ turf-stil med gravad lax och chorizo som blivit över.
2. Du äter för lite naturligt fett
Det finns ingen orsak till att vara rädd för fett. Att räkna kalorier och vara rädd för fett är något som man gjorde på 90-talet för att man inte visste bättre. Idag vet vi bättre.
Vill du äta dig frisk så ser du till att få i dig tillräckligt med naturligt fett från exempelvis smör, olivolja, kokosolja, nötter, frön, avocado, ostar, grädde, majonnäs, mjölk, naturell yoghurt och alla proteinkällor som fet fisk, kött och kyckling. Det viktiga är inte om fetterna är mättade eller omättade, utan att de är naturliga – d.v.s. inga halvfabrikat utan äkta råvaror.
Ett bra sätt att få i sig mera naturligt fett är att inte vara rädd för fett, helt enkelt. Du behöver inte tvinga dig i extra mycket fett, men välj hellre feta produkter framför light-varianter när det är möjligt. Såser och oljor är välkomna som tillbehör på tallriken. Några bitar ost efter maten funkar som efterrätt.
3. Du äter för mycket godis
Som alla redan vet så är ju sockret något av det värsta du kan stoppa i dig. Det är så otroligt vanligt att vara beroende av socker. Själv äter jag också för mycket socker. Ju mera godis du äter, desto värre blir det. Skulle godiset och sockret försvinna från vår värld så skulle det ske en drastisk ändring i sjukdomsstatistiken. Alla skulle må bättre.
Detta är egentligen något av det allra viktigaste att tänka på för att äta sig frisk, och för att hålla sin normalvikt. Något jag var övertygad om också för 2 år sedan när jag skrev detta inlägg: Det ultimata tipset för att gå ner i vikt och nå ditt nyårslöfte.
Brukar du äta godis på kvällarna, så planera in något annat kvällsmål istället (läs mer i punkt 5). Exempelvis en chiapudding eller smoothie kan vara bra alternativ! Här hittar du några smoothierecept, här hittar du tips på mellanmål/kvällsmål.
4. Du äter för mycket bröd
Bov nummer två är vitt mjöl, och framför allt bröd. Även om en smörgås inte kan jämföras med godis på något sätt, så äter de flesta allt för mycket bröd. Bröd tillför ingen näring som du behöver och är inget man mår bättre av, så orsaken till att man äter så mycket bröd är helt enkelt en dålig vana och dålig fantasi.
Undvik alltså smörgåsmiddagarna och försök istället få i dig något som innehåller mera protein och fett. Riktig mat är det bästa. Det behöver inte ta lång tid att laga, utan det kan handla om en färdiggrillad kyckling från butiken som du äter med en sallad, eller en bit halloumi eller annan proteinkälla som du steker och äter tillsammans med de grönsaker du råkar ha hemma.
Förstås är alla typer av fullkorn och grova bröd bättre än de ljusa och fiberfattiga.
5. Du planerar inte ditt ätande
Detta är kanske den viktigaste punkten av dem alla. Att planera sitt ätande är extra viktigt för dig som tycker det är svårt att äta rätt. Det räcker att du följer dina hungerkänslor och äter när du är hungrig – men om du inte vet vad du ska äta när middagen närmar sig eller när godissuget smyger sig på, så är det lätt hänt att du tar till sämre alternativ.
Försök därför fundera i alla fall lite på förhand vad du ska äta när – eller i alla fall så att du har alternativ att ta till hemma. Är du sugen på godis sent på kvällen, men har en chiapudding färdiglagad i kylskåpet, så är det förstås så mycket lättare att stå emot godissuget. Så försök tänk ett steg längre och planera lite på förhand.
Så där har du – 5 saker att tänka på, som du inte har nytta av endast för att gå ner i vikt utan för att må bättre, få mera energi och kunna njuta av maten på ett annat sätt. Den lilla extra mödan med nya kostvanor är absolut värt det i slutändan.
Sist men inte minst måste jag ännu tillägga att du inte ska ta detta med kost på allt för stort allvar. Visst, man måste anstränga sig lite för att få det rätt, men att ändå kunna ha en avslappnad attityd till kosten tycker jag är väldigt viktigt. Kom ihåg att inget är förbjudet, utan det viktigaste är att grunden är bra.
Men denna vecka skulle jag gärna se att du tänker lite extra på kosten. Köp hem bra råvaror, planera ditt ätande lite – men ät när du är hungrig – och njut av maten! Är du med?
Jag är ganska bra på att planera mitt ätande och klarar inte av att hoppa över måltider. Sen äter jag så lite bröd ibland att jag nästan undrar om jag äter FÖR LITE av det, undrar om man kan göra det…? :P Speciellt sallad borde jag igen börja äta mera av..
Nej bröd har ingen nytta enligt mig, så länge du får i dig tillräckligt med fibrer från annat håll, exempelvis grönsaker och andra kolhydratkällor. Så säkert skulle det vara bra med mera grönsaker. :)
Vilket bra inlägg!
Sallad är nåt jag äter alltför lite av vintertid när inte närodlad isbergssallad finns att fås.
Tack ska du ha! Jo det är ju en nackdel förstås att det inte finns så mycket närodlat vintertid!
Helt fantastiskt bra inlägg! Det du skriver i början att alla är olika och det som funkkar för mej kanske inte funkkar för andra är så rätt. Det gäller att hitta sin egen grej, man känner ju ändå bäst sej själv och vet vad man mår bra av.
Jag brukar ha frukt i handväskan, på arbetsbordet och lite här och där som jag kan äta då suget sätter in. Frukt är lätt att ha med sej och lätt att äta typ var som helst. Ett bra tips är ju att man inte har nåt godis hemma, lättare så än att sitta och tänka på godispåsen i skåpet ;)
Tack ska du ha! Precis så är det! Det lönar sig faktiskt att inte ha nåt godis hemma, då kan man ju inte äta i misstag heller.. ;)
Bra tips! Skrev om mindfulness igår och tycker att det är en bra grej för att äta bättre – inte vara distraherad när man äter. Då känner man vad maten smakar och äter lagom mycket, istället för att bara rutinäta fort och äta upp allt på tallriken även om man är mätt. Samma med godis som med middagar, lagom är bäst!
Ja, det var en riktigt bra point! Det är så lätt hänt att man slukar i sig allt utan att tänka.
Jag fick tipset av ägaren till hälsokost affären att laga maten från grunden. Det finns mycket god mat äter det mesta av den. Jag drack öl varje helg det fick jag plocka bort för att få ner vikten, det hjälpte inte med skidträning. Till min frukost på jobbet började jag istället för bröd med pålägg att äta makrill i tomatsås avocado mm Mina arbetskamrater vande sig rätt fort
Ja, det är nog det bästa tipset, att laga maten från grunden! Och jag håller med, det är nog enklare att ändra i kosten istället för att träna som en tok. :)