Träning eller ej vid halsont?
Idag har jag och Jonathan packat kitesurfinggrejorna och annars tagit det rätt så lugnt. Jag skulle egentligen ha hållit de vanliga sup-klasserna idag men tvingades stå över, när jag till slut fick Jonathans förkylning jag också med halsont och hosta. Jag blir alltid själv så andfådd under passen så jag tyckte det var bäst att inte hålla dem, för jag vill inte bli ännu mera sjuk nu innan resan.
Men det är alltid svårt detta, tycker jag, att veta när man ska avstå från träning eller inte när man är sjuk. Vissa säger en sak och vissa säger en annan om huruvida man kan träna eller inte om man har olika sjukdomssymptom. Själv brukar jag gå efter dessa regler som har känts bra för mig:
- Feber = Ingen träning
- Trötthet eller huvudvärk som beror på förkylning = Ingen träning
- Känningar i hals, bröst eller andningsvägarna = Ingen träning
- Jobbig hosta = Ingen träning
- Snuva och hosta = Beroende på allmäntillståndet
- Lätt snuva och hosta när förkylningen håller på ge med sig = Oftast ok med försiktig träning
Vissa säger att man kan träna när man har ont i halsen, men för mig känns det bäst att vila. För mig är halsont alltid det första tecknet på att förkylningen är på väg, så att träna då är lite grann som att utmana ödet och riskera en ännu värre förkylning. Oftast är vila ett bättre alternativ i det skedet för att snabbare vara tillbaka på fötterna.
“Det bästa är att svettas ut förkylningen genom att träna”
Alla har säkert också någon gång hört uttrycket att det inte är någon idé med vila när man är sjuk, utan man ska svettas ut förkylningen genom hård träning. Detta stämmer inte. Man ska inte träna om man inte är frisk, och framförallt inte med hög puls. Det är viktigt att börja träna försiktigt igen när man börjar träna efter en förkylning.
Antibiotika och träning
Ett annat vanligt uttryck är att man aldrig ska träna så länge man äter antibiotika, vilket är sant. Men det är inte själva antibiotikan som är farlig att kombinera med träning, utan infektionen i din kropp som antibiotikan behandlar. Därför ska du alltid vänta att antibiotikakuren har haft sin effekt innan du börjar träna, och därför är det också ok att träna på som vanligt om du behandlas med antibiotika för något som inte stör träningen (exempelvis en urinvägsinfektion).
Lyssna på dig själv och lita på dina instinkter
Det bästa är alltid att lyssna på sin egen kropp, för innerst inne vet man nog egentligen vad som är det rätta. Och om man tvekar är det alltid bättre att hålla en vilodag för mycket än att träna en dag för mycket, för träning när man är sjuk kan ge riktigt allvarliga konsekvenser.
Jag har inga källor på detta inlägg, utan det är sånt som jag har hört från olika håll som jag skapat min egen uppfattning om. Jag hittade inga forskningar på detta när jag kollade snabbt, så ifall du har andra synpunkter får du gärna hojta till! Hur tänker du om detta? Vilar du eller inte om du har ont i halsen?
Ett klokt inlägg tycker jag (har inte heller några vetenskapliga belägg men kör enligt samma principer som dig när det gäller det du listade). Och det sista var extra klokt, lyssna på kroppen (så länge det inte är ren lathet som talar) :)
När jag körde thai mer seriöst brukade jag ta halstablett och känna efter om andningen blev bättre och tugga tuggummi under passet, OM jag kunde andas utan bekymmer efter halstabletten. Nu när man är avdankad glad amatör kör jag på en extra vila istället för att slita på kroppen onödigt mycket.
Tack! Så vi är iaf två som kör enligt detta då :)
Jag känner mig också som en glad amatör så just därför så kan man hellre vila lite för mycket än för lite, tycker jag också.