Träning VS motion – när gränserna mellan begreppen suddas ut

Träning VS motion – när gränserna mellan begreppen suddas ut

15.06.2016

Har du funderat på vad det är för skillnad mellan träning och motion? Den diskussionen gick livlig för ett tag sen när Jacob Gudiols artikel publicerades. Folk blev lite arga på att Jacob dissade deras powerwalks i tights och påstod att det inte var träning.

Jag tycker Jacob har helt rätt i det han skriver. Men samtidigt klingar hans text också lite fel i mina öron.

Att röra på sig är viktigt, det vet vi alla. Så all typ av rörelse är alltid en fördel. Men det är en väldigt stor skillnad på målinriktad, tuff fysisk träning som förbättrar ens kondition och muskelstyrka och en barnvagspromenad till parken. Även om du har tights på dig blir det tyvärr inte till fysisk träning ändå. För att förbättra sina träningsresultat så måste träningen vara ansträngande.

Mina egna definitioner:

 • Träning/ att träna = Försök att förbättra dig på ett visst område
 • Motion = Rörelse som gör gott för kroppen

Så där tänker vi väl lika, jag och skribenten. Men samtidigt tycker jag hela den här diskussionen är väldigt konstig. Vem kan egentligen bestämma vad som är fysisk träning och vad som är motion? Vem har den rätten? Och var går gränserna?

Det finns ju faktiskt många mellanformer av träning och aktivitet som faller utanför ramarna här. Ibland är min kitesurfing väldigt hård, fysisk träning. Ibland är det inget annat än lätt motion.Och måste alla verkligen träna målinriktad, fysisk hårdträning?

träning vs motion

För hundratals år sedan fanns det inga och Friskis & Svettis i var och vartannat gathörn, men visst överlevde människorna då också, även om de inte gjorde någon målinriktad, fysisk träning utan bara det vi idag kallar motion. Problemet idag är att vår livsstil blivit så förslappad att inte ens den vanliga motionen är så vanlig längre.

Du bestämmer själv vad som är träning för dig

För jag tror att om den vanliga motionen skulle vara vanlig och en del av vardagen, så behövs det inte nödvändigtvis någon hård fysisk träning. Om man inte har som mål att förbättra sina fysiska förmågor. Men tyvärr så ser ju samhället inte längre ut så idag som det gjorde då.

Jag rekommenderar absolut hård fysisk träning – det är gott och hälsosamt för alla. Gärna tre gånger i veckan. Däremellan får du gärna vara aktiv i din vardag och promenera och stå mycket. Men att diktera några regler som alla ska känna sig tvingade att följa känns ändå fel, om man tänker lite tillbaka på hur ny träning som en fritidsaktivitet faktiskt är i vår historia. All rörelse är ju ändå bra och gränserna är fortfarande luddiga.

Hänger ni med? Vad tycker du?

Mina bloggkollegor  Emma på Explorista  och Karin på Fitness & Hälsa skrev också riktigt bra inlägg om samma ämne idag!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “Träning VS motion – när gränserna mellan begreppen suddas ut

 1. Marina skriver:

  Träning – du vill bli bättre på något än vad du är just nu. Du tränar, övar!
  Motion – du rör på dig, inte för att bli bättre men för att bibehålla.
  Ungefär så tänker jag.

  1. Lina skriver:

   Ja, det var bra sagt! Så är det ju :)

 2. Bra inlägg! Det är svårt det där, gränsen mellan träning och motion. För det är ju som du säger, kitesurf eller t.ex. ridning kan ju vara superjobbigt också! För mig är det nog mer träning när man utmanar fysiken, att träna för att bli starkare, snabbare, uthålligare. För jag kan ju träna på att sätta transitions i kitesurf eller träna på att få hästen att gå finare och även om det är jobbigt och fysiskt krävande så tränar jag ju på något annat än att just träna på att förbättra min fysik.

  Haha, vad rörigt det blir, men det är väl för att gränsen är så fin! Det är nog därför jag tycker att surf, motocross, mountainbike och sånt inte är “träning” (om jag inte utövar det i syfte att bli uthålligare) utan bara ett stort plus i kanten att man rör på kroppen samtidigt som man gör något kul.

  1. Lina skriver:

   Tack! Jo där håller jag nog med – var nog fysisk ansträngning jag tänkte på när jag beskrev träning. Fast man borde väl egentligen definiera ordet fysisk träning och inte träning, för träning kan ju betyda så mycket.. :)

 3. Yvonne skriver:

  Ja, gränsen är nog hårfin och frågan är om det spelar någon roll för de flesta. Huvudsaken är oftast att man rör på sig. Diskuterade nåt liknande med en släkting för några år sedan då hon hävdade att hon tränade mer än jag. Så kan det ha varit för just då hann jag inte träna något men min lilla tjej var för liten att rida ut med sin ponny själv så typ 6 dagar i veckan gick/sprang jag med henne och ponnyn ut i skogen, men för mig var det inte träning kanske för att det inte var för att förbättra mig på något. Men min släkting tränade 6 dagar i veckan med power walks… så vad är skillnaden… Vi kan ju inte riktigt ta patent på ordet träning, jag menar man tränar ju tex. på sitt fiolspelande också, förmodligen i syfte att förbättra sig men någon motion ger det väl inte?
  Ja, ni hör, det kan bli superrörigt. Det verkar bäst att strunta i skillnaden och bara röra på sig.

  1. Lina skriver:

   Ja, håller med! Vad man kallar det spelar ingen roll, utan huvudsaken är ju att man rör på sig. Så länge som man själv försöker röra på sig och utmana sig själv så blir det nog bra i slutändan ändå.. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen