Lära barn åka snowboard: så började barnen åka snowboard i tre steg

Lära barn åka snowboard: så började barnen åka snowboard i tre steg

26.04.2021

Vi hade aldrig planerat att lära våra barn åka snowboard. Men eftersom både jag och Jonathan själv åker snowboard och har åkt snowboard i en evighet, så känns det självklart att barnen också får prova på snowboard.

Förra veckan uppnådde jag en stor milstolpe i mitt föräldraskap; att få åka snowboard tillsammans hela familjen i en stor backe! Våra barn klarade sig så fint på sina snowboard. Här skriver jag kort om hur vi gjorde för att lära barnen åka snowboard.

1. Barnet får hitta balansen på snowboard hemma

När Arthur var ett år (skulle fylla två på våren) fick han testa snowboard första gången. Vi skaffade ett Burton After School snowboard (80 cm) som vi tränade med här hemma på gården. Vi har en tomt med lite lutning så det blev bra start att prova där.

Greta, som är två år yngre, startade också när hon var ett år på samma sätt. De har fått prova på att stå på brädan både med och utan fart, så att de vant sig vid att hitta balansen på brädan. Man kan också ha ett snöre fast i barnets snowboard så man kan dra dem fram på platt mark, men det har vi aldrig provat.

Arthur, då 1 år, trivs på sin snowboard här hemma.

2. Träning i barnbacke med snowboard

I år när barnen var 1 och 3 år gamla (ska snart fylla 2 och 4) fick vi äntligen åka snowboard med dem i en riktigt backe under vår semester i Vuokatti. Vi startade i de små barnbackarna. Barnen åkte ner själva i den rätt så flacka backen, och vi försökte få dem att svänga mot de roliga figurerna som fanns i barnbacken. Vi sprang bredvid, vilket snabbt blev väldigt tungt!

Båda barnen hade rätt så bra balans på snowboardet och vi bestämde oss för att testa med en sele i den lite större barnbacken. Arthur var först på tur och åkte flera varv upp och ner med Jonathan. Första varven ramlade han ganska ofta, men sen började han åka nästan hela backen ner utan att ramla en enda gång.

Greta tränade i barnbacken till en början, med och utan sele. Rullbanden att åka upp på var verkligen smidiga!

3. Åka snowboard i stora backen med sele

Dagen efter, när vi hade nog av barnens skrik och bråk om deras snowboard och vems tur det var, så köpte vi en till. Samma sort från Burton men 90 cm. (Den är egentligen på gränsen till för stor åt Arthur i år, men vi kände ändå att brädorna är så pass dyra att man inte vill köpa ny varje år. Så nu kommer de kunna åka några år med dessa snowboard.)

Vi hyrde också en till sele och så åkte vi upp hela familjen till toppen. Det var minsann en utmaning, för vi åkte så sent på säsongen att sittliftarna hade stängt och bara ankarliftarna var öppna. Vilket betydde att jag åkte upp till toppen med Greta bredvid mig = jag hade ankarliften strax under knäna nästan hela vägen, innan jag fattade att det är mycket lättare att åka med henne i famnen, haha. Nåväl, upp kom vi och det blev resans höjdpunkt att åka ner alla tillsammans.

Barnen var så otroligt duktiga! Klara, färdiga, GÅÅ och så satte de iväg.

Fördelar och nackdelar med att åka snowboard i sele

Största fördelen att åka snowboard med barn i sele är att man kan hålla koll på barnets fart och bromsa när farten blir för hög. Det betyder i praktiken att man kan åka i alla stora backar, vilket ju blir ganska mycket roligare för de vuxna och andra som åker med. Men även våra barn gillade att åka snowboard med sele i stora backarna bäst. Arthur åkte varv efter varv, accepterade inte barnbacken längre. Jag vill åka ankarliften, bad han gång på gång.

Nackdelen med att åka i sele är att barnet vänjer sig vid att den vuxna kontrollerar farten och de lär sig kanske inte att bromsa på samma sätt. Så här får man givetvis vara på sin vakt i det skedet när man börjar åka snowboard utan sele, så att barnet verkligen kan bromsa själv.

Att ta sig ner där det är som brantast är det mest utmanande när man lär sig åka snowboard. Vi gjorde det enkelt för oss och lät barnen åka plant neråt i de branta partierna och vi bromsade med selen. De är ju så små ännu så de skulle inte kunna hålla balansen där själva. Men att bromsa är något vi får träna på mera sen i nästa år.

Ett tips jag hört talas om är att säga att barnet ska lägga händerna i marken framför sig, för då svänger brädan automatiskt också till sidan och farten bromsas upp. Men överlag när barnen åkte snowboard i sele så försökte vi hålla selens band lösa när det var möjligt. Är banden lösa betyder det ju att barnet åker helt själv.

Ska barn börja med skidor eller snowboard?

Vi har funderat mycket på om barnen ska få lära sig skidor eller snowboard först. Skidor kan ju upplevas som lite enklare att starta med för ett litet barn. Men för oss, som båda är snowboardåkare, känns det enklast att lära även barnen snowboard. Jag kan ju inte ens åka skidor själv, varför skulle jag då lära barnen det?

Det känns enklare i lifter och att lära ut när alla åker på samma sätt. Dessutom tror jag inte att skidor är enklare för ett barn att åka än snowboard. Fördelen med snowboard är ju att båda fötterna sitter fast på samma bräda, så om barnet är väldigt litet är det i princip bara att stå stilla där uppe – jämfört med skidor då man även bör kontrollera att skidorna inte åker iväg åt olika håll.

Jag upplever i alla fall att våra barn lärt sig stå stadigt på snowboard redan vid ett års ålder. Men sen tänker jag att det eventuellt blir lite svårare att lära sig bromsa och svänga med snowboard jämfört med skidor. Men barnen lär sig så otroligt snabbt bara de får prova några gånger – också snowboard.

Låt barnet välja själv

För oss har det varit väldigt viktigt att inte tvinga något på barnen. Såklart kan man passa på att påverka så mycket man kan, man har ju bara en chans(!), men barnen ska ändå få välja själv vad de vill göra. Men till vår glädje har de älskat att åka snowboard från första stund, så då har det också varit enkelt att uppmuntra till att åka mera.

En gång hade Greta svårt att välja mellan hink och spade eller snowboard. Och det får man ju respektera. Ibland kanske barnet föredrar hink och spade.

Jag ser så mycket fram emot flera snowboardresor i framtiden! Nu vet vi att barnen fixar åka snowboard i sele själva så nu har vi något att längta efter och drömma om inför nästa vintersäsong. Men nästa gång kommer vi nog försöka pricka in vår semester då när också soffliftarna har öppet!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Kitesurfing Sponsors

Gamla inlägg

Sök i bloggen