Mäta ferritin för att upptäcka järnbrist – varför tolkar man lågt ferritin så olika?

Mäta ferritin för att upptäcka järnbrist – varför tolkar man lågt ferritin så olika?

07.01.2021

Den som läste min årsresumé vet att jag inte mått så bra under det senaste året. Konstiga symptom till och från, ingen riktig diagnos. Jag har tagit flera blodprov under året och också mätt ferritin, men allt konstaterades vara normalt. Bra HB på 130, ferritin normalt.

Men tack vare min svägerska som haft liknande symptom och bad mig kolla upp saken så ringde jag och kollade mitt ferritin idag. Det hade legat på 41 vilket tydligen var normalt. Men “normalt ferritin” beror tydligen helt och hållet på vem man frågar. För hon som jag pratade med idag rekommenderade järntabletter vilket inte sjuksköterskan i somras gjorde.

Tänk om jag vetat det redan här, att jag borde äta mera järn?

Vad är normalt ferritinvärde?

Ett normalt värde i Finland är allt över 15. Men i något annat land är allt under 50 alarmerande och bör behandlas med järntabletter. Att eftersträva ett värde på upp till 150 skulle vara bra, enligt vissa. Vad ska man riktigt tro på?

Jag blev så arg och ledsen när jag upptäckte det här idag. Glad för att jag kanske äntligen hittat en orsak till alla mina konstiga symptom. Men ledsen för att olika tolkningar gjorde att jag missat äta de viktiga järntabletterna i ett halvår. (Jag visste att mitt värde inte var optimalt men åt aldrig järntabletter när jag trodde det var normalt värde).

Varför säger man så olika, beroende på vem man frågar? Borde man ändra rekommendationerna för vad som är normalt ferritinvärde i Finland? Om ferritin på 41 är normalt men jag mår bättre av järntabletter, hur många andra kvinnor där ute skulle också må bättre av att äta järntabletter? Trots att HB är bra. Skulle vara väldigt intressant att veta mera, och är du kunnig i området som läser får du gärna berätta mera.

Ville främst skriva detta inlägg ifall det finns någon med liknande symptom som jag själv som borde kolla upp sitt ferritin.

Symptom jag har haft som är vanliga vid järnbrist:

 • Trötthet, energilöshet
 • Hjärtklappningar (kände en kväll hur hjärtat slog ett extra slag vilket var väldigt obehagligt)
 • Andfåddhet (har ju tränat mycket i höst och förbättrat min kondition, men det har alltid varit så jobbigt på passen och jag har haft lite högre puls än normalt)
 • Kryp i benen (små muskelryckningar har jag också haft vilket jag aldrig haft tidigare)
 • Torr hy (extremt torr hy, stora sprickor nära naglarna som gör så ont)
 • Sjuk ofta (trots att vi var mer eller mindre isolerade hela hösten har jag varit förkyld gång på gång)
 • Oro och nedstämdhet (jag har känt mig nere trots att jag annars känt mig nöjd med livet, har haft svårare att reglera känslorna också)
 • Frusen (jag har sovit med pyjamas, sockor och en extra tröja trots bra värme i huset, aldrig gjort det tidigare!)
Jag har haft bra energi för träning, eftersom jag älskar det så mycket, men alltid varit väldigt trött efteråt.

Jag kommer nu att äta järntabletter dagligen för att se om mina symptom så småningom lättar. Sen kommer jag att ta ett nytt ferritinprov om ett halvår för att förhoppningsvis se en förbättring (järndepåerna stiger långsamt varför det behövs minst ett halvår med järntabletter för att få önskvärt resultat).

Men med facit i hand så känns det nu väldigt självklart att lågt ferritin varit boven i dramat. Blöder man mycket är det större risk för att järnnivåerna blir låga, och jag har krånglat med en hormonspiral under ett års tid vilket gav mig så mycket klottblödningar att jag höll på bli galen.

Så otroligt skönt att nu ha en plan framåt och ett mål att sträva efter; högre ferritin och förhoppningsvis mycket bättre hälsa för 2021!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

12 thoughts on “Mäta ferritin för att upptäcka järnbrist – varför tolkar man lågt ferritin så olika?

 1. Helena Dahlgren skriver:

  Hej, dina symtom kan även tyda på brist av alla B-vitsmimer. I första hand B12. Magnesium är också vanlig brist.

  1. Lina skriver:

   Tack för svar! Faktum är att jag hade förhöjd homocystein (dock normalt värde igen 🙈) och har börjat äta B6 och B12. Men oj så svårt när man ska ta reda på allt själv och diagnostisera sig själv.

 2. Sofia Lönnqvist skriver:

  Hej Lina, Intressant att läsa detta för det är ju precis så här det är. Jag är utbildad Hälsocoach och vi pratar mycket om detta. Många gånger tar dom ett prov och säger att det är normalt. Och visst, det måste finnas nå riktlinjer att gå efter. Men alla är vi olika. Det som är bra för dig är kanske inte det för nån annan. Det som är normalt för en är inte normalt för en annan.
  Sen är det jätte stor skillnad på järntabletter och järntabletter (tillskott överlag). Större än man skulle tro. Så ändrar inte ditt järnvärde så testa byta till annan tillverkare. Att juica rödbetor är också bra.
  Önskar dig God fortsättning på det nya året!

  1. Lina skriver:

   Ja eller hur! Man förstår ju de måste ha någon riktlinje att gå efter. Men svårt när allt är “normalt” och man själv ska leka detektiv. Tack för dina tips och tack detsamma!

 3. Maria skriver:

  Du har säkert kollat skjöldkörteln ordentligt? ☺️

  1. Lina skriver:

   Nej faktiskt inte, men fått tre kommentarer här om det nu så måste absolut kolla! Tack för tips! :)

 4. benita skriver:

  Har sköldkörtelvärdena kollats 🤔? Underfunktion i sköldkörteln har flera av dina symtom 🤔.

  1. Lina skriver:

   Nej det har inte kollats! Det ska jag göra, tack för tips!

 5. Kristina Frank skriver:

  Hej!
  Dina symtom är rätt tydliga symtom på sköldkörtelproblem, underfunktion. Då har man också lägre ferritin även om HB är bra.

  1. Lina skriver:

   Tack för tips! Det ska jag kolla upp!

 6. Johanna skriver:

  Tack för att du lyfter detta! Hopps tabletter hjälper för dig måste tipsa om innate iron.
  Själv ska jag få 3 doser ferretin intravenöst och en gastropi pga att vården viftat bort mina symtom (typ samma som dina) som jag sökte för 2012 nu är mina depåer helt tömda trots att jag fått järn direkt in i blodet för bara några månader sen ! Viktigt ämne att lyfta, hopps du ska få må bra igen .

 7. Lina skriver:

  Tack för din kommentar och tack för ditt tips! Ska kolla vidare på innate iron. Har inte lyckats få upp ferritinet mera än 34 ännu efter 4 månader med dagligt järntillskott så behöver antagligen något mera effektivt. Vad tror du det beror på att dina depåer blir tömda så snart igen? Skulle vara intressant att höra mera. Det är en jobbig situation när man inte mår bra men ändå inte får hjälp från vården! Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen