Similar Posts

15 Comments

 1. Hej, dina symtom kan även tyda på brist av alla B-vitsmimer. I första hand B12. Magnesium är också vanlig brist.

  1. Tack för svar! Faktum är att jag hade förhöjd homocystein (dock normalt värde igen 🙈) och har börjat äta B6 och B12. Men oj så svårt när man ska ta reda på allt själv och diagnostisera sig själv.

 2. Hej Lina, Intressant att läsa detta för det är ju precis så här det är. Jag är utbildad Hälsocoach och vi pratar mycket om detta. Många gånger tar dom ett prov och säger att det är normalt. Och visst, det måste finnas nå riktlinjer att gå efter. Men alla är vi olika. Det som är bra för dig är kanske inte det för nån annan. Det som är normalt för en är inte normalt för en annan.
  Sen är det jätte stor skillnad på järntabletter och järntabletter (tillskott överlag). Större än man skulle tro. Så ändrar inte ditt järnvärde så testa byta till annan tillverkare. Att juica rödbetor är också bra.
  Önskar dig God fortsättning på det nya året!

  1. Ja eller hur! Man förstår ju de måste ha någon riktlinje att gå efter. Men svårt när allt är “normalt” och man själv ska leka detektiv. Tack för dina tips och tack detsamma!

 3. Har sköldkörtelvärdena kollats 🤔? Underfunktion i sköldkörteln har flera av dina symtom 🤔.

 4. Hej!
  Dina symtom är rätt tydliga symtom på sköldkörtelproblem, underfunktion. Då har man också lägre ferritin även om HB är bra.

 5. Tack för att du lyfter detta! Hopps tabletter hjälper för dig måste tipsa om innate iron.
  Själv ska jag få 3 doser ferretin intravenöst och en gastropi pga att vården viftat bort mina symtom (typ samma som dina) som jag sökte för 2012 nu är mina depåer helt tömda trots att jag fått järn direkt in i blodet för bara några månader sen ! Viktigt ämne att lyfta, hopps du ska få må bra igen .

 6. Tack för din kommentar och tack för ditt tips! Ska kolla vidare på innate iron. Har inte lyckats få upp ferritinet mera än 34 ännu efter 4 månader med dagligt järntillskott så behöver antagligen något mera effektivt. Vad tror du det beror på att dina depåer blir tömda så snart igen? Skulle vara intressant att höra mera. Det är en jobbig situation när man inte mår bra men ändå inte får hjälp från vården! Kramar!

 7. Hej,
  Googlar runt på nätet för att se hur jag kan höja mitt ferritinvärde. Jag blödde i 32 dgr då 17 av dagarna var rikliga enligt mig (klimakterie o tar inga hormoner, aldrig gjort). Mödravårdsspecialisten tog ett HB som låg på 98. Jag började då äta 1 st Duroferon 100 mg järn varje dag.
  Jag kände mig svag, värk i benen i trappor o bubblande ben o krypningar ser själv på huden hur bubblandet håller på då muskler eller vad det är håller på o rör sig, fick även stanna o andas 3 ggr om jag gick 4 våningar i trappor etc. Läste Johanna Toftbys blogg o många hade dessa symptom vid lågt ferritin.

  2021-06-04 en vecka senare hos min läkare hade jag HB på 100 (riktvärde 117-153), järnvärde 10 (9-34), ferritinvärde på 18 (10-291), P-Kobalaminer (B12) på 271 (156-672). Sköldkörtel utan anmärkning.
  Började då ta dubbla järntabletter (100 mg morgon o 100 på kvällen, åt blodpudding en gång, leverpastej varje dag, koncentrerad citron, blutsaft m m

  2021-06-21 (17 dgr senare) tog nya värden HB på 127 (riktvärde 117-153), järnvärde 35 (9-34), ferritin 19 (10-291), P-Kobalaminer (B12) tog de ej, var på 271 den 4 juni (156-672).
  Anteckning från läkaren: Ligger gränshögt i järn nu. Kan avsluta med järntabletterna. Kontroll med nya prover om 3 mån.

  Innan jag fick talat med läkare (7/7 då jag på eget initiativ hörde av mig dit för att be en läkare kontakta mig..) då jag själv sett provsvaren på 1177 (21/6) o såg att järnet låg så högt som 35 så gick jag ner till 1 duroferontablett. Redan då tyckte jag att bubblet i benen blev värre när jag gick ner till 1 tbl o sedan slutade jag ju med båda tabletterna när läkaren sa det. Inte bra med för högt järnvärde för jag har läst man kan få levercancer av det etc så ja jag slutade med båda som läkaren sa men har fortsatt dricka blutsaft o citronjuice o lite leverpastej o försöker tänka på att äta nötkött o så.

  Alltså ferritinet är ju fortfarande lågt, med dubbla järntabletter ökade det från 18-19 på 17 dagar. Gissar att det går väldigt långsamt uppåt nu då jag inte äter järntabletter, om det ens höjer sig över huvudtaget.

  Hur sjutton ska man kunna höja ferritinet utan järntabletter undrar jag. Höjs det per automatik nu när mitt HB är normalt o järnvärdet är okej?

  Jag tänker att bubblet o värken i underbenen försvinner den dag ferritinet uppgår till ett okej värde igen. 19 är ju liksom för lågt. Det står att under 20 är det risk för anemi.. Jag vill ju kunna träna. Det värker ju i benen o bubblar av att sitta stilla t o m o blir tillfälligt värre varje gång jag går.

  Förresten så kan jag inte ens springa i den här åldern för då får jag fjuttblödning direkt som försvinner efter ett par dagars vila från träning.

  Någon som kan något om ferritinvärde, hur det går upp. Går det upp av att Hb nu är okej tro?

  Ja nu har jag ju inte kollat mina värden sedan den 21 juni så vem vet hur de ligger nu utan järntabletter. Har i a f inte blött (mer än fjuttet efter träning) sedan den 4 juni så det är ett par månader i a f.

  Klimakteriet är ett himla påhitt. Ja 2016 hade jag också lågt järnvärde o har väl aldrig riktigt varit pigg efter det heller så vem vet i hur många år mitt ferritin o järn varit lågt. De borde kolla detta oftare på tjejer, tror ärligt att mängder av tjejer går o är trötta i onödan. Bonusdotter hade 3 i järnvärde när hon var 17 år, hallå! Hoppas framtiden blir bättre med mer koll alltså!

  Tack för ditt inlägg Lina. Kram

  1. Hej! Tack för din kommentar! Så jobbigt att behöva ha det så. Kanske du borde gå till en annan läkare om denna eventuellt skulle ha annan åsikt med att äta järntabletter? Jag har förstått det så att även om HB är bra så kan ferritinet vara lågt, och det tar mycket längre tid att påverka ferritinet än HB, som också i ditt fall. Så jag skulle absolut fortsätta äta järntabletter om jag vore du, i alla fall tills ferritinet stigit mycket mera. När jag ätit 100 mg järntabletter varje dag har ferritin stigit från 21 till 41 på 4 månader. Så det går långsamt och man behäver fortsätta med extra järn tills det blivit bättre. Man får ju en hint om att det är rätt väg att gå när kroppen reagerar posititvt på järnet. T.ex. när jag hade som lägst runt 21 kunde jag inte sova på nätterna, fick ingen sömn alls fast jag var väldigt trött. När ferritinet steg blev det också lättare att sova. Men det är krångligt när alla läkare säger olika. Normalvärdena ligger ju lågt. Men sen är frågan om normalvärde är ett optimalt värde. Jag tror ju inte det. Tror att så många tjejer skulle må bättre av mera järn i kosten! Lycka till, kram!

  2. Hej Susanna!
   Hur har det gått för dig??
   Jag har HB 127, järn 15 och ferritin 19 och mår dåligt med samma bubbel i benen, muskelryckningar, värk i vader, blå ringar under ögonen och kalla fötter, otrolig trötthet (kan sova 10 timmar varje natt)

   Jag fick bekosta dessa prover själv för läkaren vägrade ta mer än bara HB.
   Jag kan dessvärre inte äta varken Niferex eller duroferon så äter nu sideral, men är osäker om det kommer räcka??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *