sockerfällor

Similar Posts

18 Comments

 1. Jag kör med honung i te, antar det är det bästa alternativet om man nu vill ha lite grann sötma och inte dricka beskt te :) Fast bara 1 tesked i en mugg, absolut inte mera.

 2. Tack för detta inlägg!
  Nu fick jag ännu mera “socker-vett” ;)
  Det som jag nyligen också hört är att man ska passa sig för produkter sötade med fruktkoncentrat för där är det svårare att veta exakt hur mycket socker produkten innehåller…typ.

 3. Hej,
  Angående Stevia är det inte alls något bättre alternativ än socker och aspartam, utan värre!

  Varor som innehåller växten stevia, som härstammar från Sydamerika, får nämligen inte säljas i EU, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning kring plantans eventuella hälsorisker.

  Däremot är sötningsmedlet E 960, steviolglykosider, godkänt av EU sedan 2011 – och det är den substansen som finns i produkterna som märkts med ”stevia”.
  Det är ett sötningsmedel som är utvunnet från stevia-plantan, men som består av tio olika kemiska ämnen som tillsammans ger den söta smaken. Vanligtvis är det ett ämne i sötningsmedel, här är det flera tillsatser..

  1. Hej Fredde! Jo jag vet att det finns lite olika åsikter angående stevia och det finns få forskningar ännu om det. Däremot har man använt växten stevia väldigt länge i Sydamerika och Asien om jag kommer ihåg rätt, på samma sätt som vi använt aspartam. Men när man kemiskt framställer är det svårt att veta hur slutresultatet påverkar oss. Därför tycker jag inte heller man ska använda stevia regelbundet. Men att använda det istället för socker nu som då tror jag inte är så farligt. Men det skulle verkligen vara intressant med mera fakta om detta!

 4. Vitt Socker är förbjudet hos mig och med tanka på Gmo och annan skit. Jag har “adhd” Men reagerar inte på samma sätt av honung, frukt och andra sötningsmedel som rent vitt socker. Vitt Socker blir jag hypad av!!! Därför är jag tacksam för frukt, honung björksocker och kokossocker! Att det omvandlas till fett bryr jag mig inte om. Det kan jag till och med behöva! Jag bryr mig mest om hur min egna kropp reagerar på det jag stoppar i mig.

  1. Det låter som ett bra val. Och som du säger är det viktigtaste förstås hur kroppen reagerar på sockret och vad som funkar bra för en själv. härligt att höra!

 5. Stevia och sukralos är de enda sötningsmedlen som ej påverkar insulinet samt vid Ketos ej riskerar ta dig ur den.

  Aspartam och (det valigaste i sockerfri läsk m.m.) Acesulfam K har i flera tester visat tecken på att kunna inverka vid bildande av cancer. Dessutom påverkar de insulinet. Så att dessa skulle vars ofarliga / bra alternativ för att de används i mycket är ej sant. De används i mycket för de är extremt billiga och producenterna motarbetar forskarnas rapporter för att förhindra förbud. Kolla gärna på dokumentären FED UP för att se hur det går till ;-)
  Fed Up https://g.co/kgs/mGNJgp

  Ennfruktos-innehållstabell på sockerarterna i procent hade varit tydligare än “innehåller mer / innehåller mindre” kommentarer då de inte säger så mycket.

 6. Ren fruktos blir blodfett exakt som fruktosen från sackaros, dvs det vita sockret. Men det låga GI-värdet som gör att blodsockerhalten ändras långsammare minskar risken för diabetes typ 2 och hetsar inte immunförsvaret lika intensivt vilket gör att kokossocker, lönnsirap och honung används istället för vitt socker inom sk autoimmun kost, som numera dessutom har forskningsstöd. Det får man väl ändå säga är rätt viktiga aspekter på livsmedel?

 7. Hej!
  Vad menar du med att “därför att det innehåller samma grejer.”
  angående kokossocker?
  Det påstås ju vara helt naturligt utan tillsatser eller raffinerat?
  Ran

 8. Det här är rena rama rappakalja. Vit raffinerat socker är väldigt dåligt. Sötningsmedel är sämre än vitt socker. Men honung och t.ex. kokussocker är så mycket bättre alternativ än vitt socker så det går inte ens att mäta det med vitt socker.

  1. Jag håller inte med att sötningsmedel är sämre än vitt socker. Aspartam är något av det mest forskade i matväg men man kan inte koppla det med något farligt – än så länge i alla fall. Håller med om att honung är bättre än vitt socker men kokossocker skulle jag nog vara försiktig att använda p.g.a höga innehållet av fruktos. Allt är ju relativt beroende på vad du jämför med. Sen får man också komma ihåg att vi kan reagera olika på olika livsmedel.

   1. Hej!
    Jag önskar en liten djupare förklaring kring din rek om viss försiktighet till kokossocker. Varför specifikt kokossocker ? Pga fruktosinnehållet? Kunskapsunderlaget för sambanden mellan fruktos och sjukdom (övervikt, hjärt/kärl) visar att det är framför allt ett för högt energiintag som över tid är orsak till sjukdom och inte fruktos i sig. Fruktos ger inga negativa hälsoeffekter, så länge vi äter hälosamt. Hoppas du utvecklar.
    Mvh Maria Falk leg dietist

    1. Hej! Ja på grund av fruktosinnehållet. Det var länge sedan jag skrev inlägget och jag inser att jag kunder förtydliga och skriva om på en del ställen. Men som jag skrev så är ett högt intag av fruktos inte bra, oberoende av källa, eftersom det ger ett högt energiintag och tillsammans med dålig mättnadskänsla så gör det att vi äter ännu mera. Meningen med detta inlägg är inte att förbjuda all typ av fruktos utan att man ska veta vad de “hälsosamma sockerkällorna” egentligen innehåller så att man kan undvika ifall man äter mycket av dom. T.ex. undvika att baka varje dag med kokossocker och tro att man äter något som är hälsosamt och bra för kroppen. Men allt beror ju på hur mycket man stoppar i sig och därför blir också ett sånt här inlägg lätt att misstolka. Så tack för att du utvecklade i kommentarerna!

 9. Katastrofalt att du som dietist hänvisar till att sötningsmedel och vitt raffinerat socker är lika dåligt som ex honung och kokossocker. INGET socker är bra för hälsan men vitt raffinerat socker och sötningsmedel är de värsta av alla. Ska man använda socker kan man i alla fall se till att använda naturligt socker!

  Mvh
  Emma och OCKSÅ en leg dietist!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *