6 vanliga sockerfällor med falsk marknadsföring – låt dig inte luras du också!

6 vanliga sockerfällor med falsk marknadsföring – låt dig inte luras du också!

08.04.2015

Ett socker som smakar som socker, innehåller lågt GI, brunt socker med långsamt upptag av kroppen o.s.v. – visst låter det fantastiskt? Som alltid ska man komma ihåg att det som låter fantastiskt ofta är för bra för att vara sant. Jag tänker förstås på sockerfällor som oftast klassas som hälsosamma men som är raka motsatsen.

Sockerfällorna jag listat nedan innehåller alla (eller nästan alla) mycket fruktos, vissa t.o.m. mera än vanligt socker. Fruktos har lågt GI, och det är därför detta kan bli så förvirrande. Alltså borde ju högt fruktosinnehåll vara bra, för lågt GI är ju bra? Men riktigt så enkelt är det inte. Det är fruktos som är boven i dramat. Detta eftersom fruktos inte ger några mättnadssignaler och fruktosen väldigt enkelt omlagras till fett i kroppen.

sockerfällor

GI är alltså inte alltid ett smart sätt att hålla koll på vad man äter (även om det många gånger är det), eftersom man inte tar mängden kolhydrater i beaktande. Som exempel har en Snickers lägre GI än kokt morot!

Blodsockerhöjningen som sker när man äter fruktos sker långsammare och därför mäts den inte enligt GI-mått, men faktum är att sockerhöjningen sker ändå och fruktosen omvandlas till blodfetter.  I allmänhet kan man säga att ju mera fruktos något innehåller, desto sämre. Glukos är inte lika farligt för kroppen, och dessutom ökar det mättnadskänslan.

6 sockerfällor du ska akta dig för

Dessa sockerfällor är såna som ofta marknadsförs som hälsosamma, även om de inte är det.

Agavesirap

Agavesirap innehåller stor andel fruktos, även om det har lågt GI. Är alltså inte nyttigare än vanligt socker och har samma dåliga effekt på kroppen.

agave sirap sockerfälla

 

Kokossocker

Kokossocker har på senare tid börjat användas som ett hälsosammare alternativ till bakning istället för socker. Men det finns en orsak till att det smakar precis som vanligt socker – därför att det innehåller samma grejer. Eller egentligen skulle jag säga att det är ännu sämre, för det innehåller ännu mera fruktos. Innehåller dock en del vitaminer.

kokossocker

Honung

Honung innehåller ca 70 % socker, vilket förstås betyder att det inte är något man ska vräka i sig hur mycket som helst av. Att honungen däremot har väldigt nyttiga mjölksyrabakterier och används vid förkylning, på sår och för att förbättra tarmarnas hälsa är ju förstås ett stort plus. Har däremot en lite lägre fruktoshalt och kan evenutellt ses som lite nyttigare än de andra produkterna som jag listade.

honung

Sötningsmedel

Sötningsmedel finns i många former, men är inget som ska vara en del av ens vardag, tycker jag. Vare sig det handlar om aspartam i läsk, stevia i bakverk eller något annat. Aspartam är ett av de mest undersökta livsmedlen i världen, och är inte farligt för kroppen. Stevia har heller inte kopplats till något farligt alls. Det bästa är att avvänja sig med smaken av det söta, så man inte behöver sötningsmedlen heller, men visst är stevia och aspartam bättre val än det vanliga sockret.

Stevia sötningsmedel

Palmsocker

Palmsocker utvinns från kokosnötsträd, är alltså helt naturligt och innehåller mineraler och vitaminer. Men innehåller också mycket fruktos och är inget bättre alternativ än vanligt socker.

palmsocker

Lönnsirap

Lönnsirap är gjort på sav från lönnträd och innehåller naturliga mineraler som magnesium och kalcium. Men innehåller förstås en hel del socker i form av fruktos, på samma sätt som de övriga sockerfällorna.

lönnsirap

Den bästa “sockerkällan” är frukt. Frukt innehåller både fruktos och glukos, men mycket mindre fruktos än exemplen ovan, och mättar väl sett till sockermängden.

Kom ihåg – låter något för bra för att vara sant så är det det också. Det är fritt fram att använda dessa produkter exempelvis till bakning eller när du vill njuta av något gott, men kom ihåg vad de innehåller. Överkonsumera inte. Låt dig inte luras av sockerfällorna i snygga fräscha burkar med etiketterna “100 % naturligt” och “lågt GI”.

Men vad ska man använda istället då?

Använd det du vill, men var medveten om vad du stoppar i dig, oberoende av om det handlar om vanligt socker eller något annat. Själv föredrar jag riktigt socker när jag väl äter det, men försöker dra ner på mängden istället. Hur man gör är en smaksak. Men jag tror personligen att många skulle ha nytta av att avvänja sig vid det ständiga behovet efter något sött i munnen. Socker i någon form är inte bra och att äta annat istället är förstås idealet.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

15 thoughts on “6 vanliga sockerfällor med falsk marknadsföring – låt dig inte luras du också!

 1. Maria skriver:

  Jag kör med honung i te, antar det är det bästa alternativet om man nu vill ha lite grann sötma och inte dricka beskt te :) Fast bara 1 tesked i en mugg, absolut inte mera.

  1. Lina skriver:

   Det tycker jag låter som ett bra alternativ! :)

 2. Annika skriver:

  Tack för detta inlägg!
  Nu fick jag ännu mera “socker-vett” ;)
  Det som jag nyligen också hört är att man ska passa sig för produkter sötade med fruktkoncentrat för där är det svårare att veta exakt hur mycket socker produkten innehåller…typ.

 3. Fredde skriver:

  Hej,
  Angående Stevia är det inte alls något bättre alternativ än socker och aspartam, utan värre!

  Varor som innehåller växten stevia, som härstammar från Sydamerika, får nämligen inte säljas i EU, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning kring plantans eventuella hälsorisker.

  Däremot är sötningsmedlet E 960, steviolglykosider, godkänt av EU sedan 2011 – och det är den substansen som finns i produkterna som märkts med ”stevia”.
  Det är ett sötningsmedel som är utvunnet från stevia-plantan, men som består av tio olika kemiska ämnen som tillsammans ger den söta smaken. Vanligtvis är det ett ämne i sötningsmedel, här är det flera tillsatser..

  1. Lina skriver:

   Hej Fredde! Jo jag vet att det finns lite olika åsikter angående stevia och det finns få forskningar ännu om det. Däremot har man använt växten stevia väldigt länge i Sydamerika och Asien om jag kommer ihåg rätt, på samma sätt som vi använt aspartam. Men när man kemiskt framställer är det svårt att veta hur slutresultatet påverkar oss. Därför tycker jag inte heller man ska använda stevia regelbundet. Men att använda det istället för socker nu som då tror jag inte är så farligt. Men det skulle verkligen vara intressant med mera fakta om detta!

 4. Bim skriver:

  Vitt Socker är förbjudet hos mig och med tanka på Gmo och annan skit. Jag har “adhd” Men reagerar inte på samma sätt av honung, frukt och andra sötningsmedel som rent vitt socker. Vitt Socker blir jag hypad av!!! Därför är jag tacksam för frukt, honung björksocker och kokossocker! Att det omvandlas till fett bryr jag mig inte om. Det kan jag till och med behöva! Jag bryr mig mest om hur min egna kropp reagerar på det jag stoppar i mig.

  1. Lina skriver:

   Det låter som ett bra val. Och som du säger är det viktigtaste förstås hur kroppen reagerar på sockret och vad som funkar bra för en själv. härligt att höra!

 5. Boogie skriver:

  Stevia och sukralos är de enda sötningsmedlen som ej påverkar insulinet samt vid Ketos ej riskerar ta dig ur den.

  Aspartam och (det valigaste i sockerfri läsk m.m.) Acesulfam K har i flera tester visat tecken på att kunna inverka vid bildande av cancer. Dessutom påverkar de insulinet. Så att dessa skulle vars ofarliga / bra alternativ för att de används i mycket är ej sant. De används i mycket för de är extremt billiga och producenterna motarbetar forskarnas rapporter för att förhindra förbud. Kolla gärna på dokumentären FED UP för att se hur det går till ;-)
  Fed Up https://g.co/kgs/mGNJgp

  Ennfruktos-innehållstabell på sockerarterna i procent hade varit tydligare än “innehåller mer / innehåller mindre” kommentarer då de inte säger så mycket.

 6. Thomas skriver:

  Ren fruktos blir blodfett exakt som fruktosen från sackaros, dvs det vita sockret. Men det låga GI-värdet som gör att blodsockerhalten ändras långsammare minskar risken för diabetes typ 2 och hetsar inte immunförsvaret lika intensivt vilket gör att kokossocker, lönnsirap och honung används istället för vitt socker inom sk autoimmun kost, som numera dessutom har forskningsstöd. Det får man väl ändå säga är rätt viktiga aspekter på livsmedel?

 7. Ran Svanlund skriver:

  Hej!
  Vad menar du med att “därför att det innehåller samma grejer.”
  angående kokossocker?
  Det påstås ju vara helt naturligt utan tillsatser eller raffinerat?
  Ran

 8. Björn Nodin skriver:

  Vilket Sötningsmedel är OK för en DB2:a ? Björksocker/Xylitol ?

 9. G skriver:

  Det här är rena rama rappakalja. Vit raffinerat socker är väldigt dåligt. Sötningsmedel är sämre än vitt socker. Men honung och t.ex. kokussocker är så mycket bättre alternativ än vitt socker så det går inte ens att mäta det med vitt socker.

  1. Lina skriver:

   Jag håller inte med att sötningsmedel är sämre än vitt socker. Aspartam är något av det mest forskade i matväg men man kan inte koppla det med något farligt – än så länge i alla fall. Håller med om att honung är bättre än vitt socker men kokossocker skulle jag nog vara försiktig att använda p.g.a höga innehållet av fruktos. Allt är ju relativt beroende på vad du jämför med. Sen får man också komma ihåg att vi kan reagera olika på olika livsmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen