Similar Posts

10 Comments

 1. Det ser alltid så häftigt ut från lägerområdet klippan, vid storsand, när någon är ute och kitesurfar! Såg er i lördags :)

 2. Tyvärr vill jag nog påstå att det är rätt många kitesurfare som inte riktigt har den här inställningen.

  Visserligen har jag kanske situationen från en lite annan situation.
  Det är nämligen inte bara en engångsföreteelse att jag haft en surfare, vindsurfare eller kitesurfare som försvunnit bakom fartygsfören och man inte kan annat än att be till högre makter att man inte kör över dem.

  En annan sak som många vattensportsutövare inte tänker på är att de flesta fartyg (60-200 meter långa) framförs med en blindzon på flera hundra meter framför, det betyder att även om det från deras synvinkel ser väldigt säkert ut, är det inte mycket man kan göra då de försvinner framför en, annat än att hoppas på att de kommer fram på andra sidan. (Det här gäller visserligen allt från paddlare till större motorbåtar)

  Det som också tydligen kan vara en överraskning för många som tar sig fram med vindens hjälp, är att ett stort fartyg kan förändra vindförhållandena ganska kraftigt. Det är faktiskt överraskande vanligt att seglare, vindsurfare och kitesurfare tappar vind när de kommer för nära och det blir stopp på stället när vinden plötsligt tar slut.

  1. Intressant att höra det från din synpunkt som kör fartyg! Det skulle säkert vara bra att de kitesurfarna får höra, som antagligen tror det är hur bra och säkert som helst… Scary!

 3. Hej

  En fråga om kite surfing, jag planerar att gå en kurs nu under sommaren.
  Jag tänkte ta en 2 dagars för att få ut så mycket som möjligt och att jag sen ska kunna hyra kite när jag är på semester.
  Jag läste på en hemsida för uthyrning på Dominikanska republiken att de krävde att man skulle ha IKO kort för att få hyra kite
  Går det att “köra upp” för att få IKO kort?

  Mvh
  Jessica

  1. Hej! Det låter som en bra idé! Med IKO kort menas antagligen det att du gått nybörjarkursen så att du kan hantera en kite. Olika ställen kan ha lite olika regler, men kolla att du får en tillräckligt heltäckande kurs för att sen kunna hyra på egen hand! Lycka till :)

 4. Hm,
  Har provat kite och tyckte det var kul. Många av mina bästa vänner är mycket duktiga kitesurfare. Jag är avancerad vågseglare (vindsurfing) med Mauiresor i stort sett varje vinter sedan slutet 80-tal. Surfar mycket. Har familj med barn som hänger mycket på stränder, på alla möjliga kontinter.

  Jag håller inte med om flera formuleringar i de d 10 reglerna ovan. Tvärt om vet jag att kompetensen bland kitesurfare skiljer sig mycket från kitare till kitare (precis som bland surfare, vindsurfare, stand-up surfare, tow-in surfare mfl). Därför kan man INTE utgå från att kitare “vet vad de gör”, “har kontroll” osv. Jag har dessutom sett kitsurfare i världstopp orsakat stora faror för, och även reella skador på, just barn och strandbadare trots deras extremt höga kompetens. Således, även om just du upplever att du har 100% kontroll bör du hålla mycket större säkerhetsavstånd till andra än vad din egen kontrollkänsla säger. En kite som dundrar ner i vattnet eller på stranden kan knäcka nacken på vilken människa som helst. En utskutande bräda skada mer än man kan tro, en lina….

  På Maui, där mycket av den moderna kitsurfingen föddes och utvecklades har man regler för allt detta. Sålunda får man inte kita på en massa spots, på andra spots får inte vågsegla/vindsurfa om det är ett visst antal surfare ute, och på ytterligare andra är det reglerat efter vad klockan är. Allt detta pga säkerhet och inget annat. Om en kitesurfare kommer ner på Hookipa och börjar rulla ut sina linor mitt på en söndag bland alla surfare , badare och strandhängare, då spelar det ingen roll om det är en världsmästare eller superkändis, utskällningen blir total!

  1. Det är klart man måste ta olika regler i beaktande! Självklart ska vi inte kitesurfa på stället det är förbjudet. Och visst vet jag att det är en fara med kitesurfing, det är ju ändå en sport som man kan utöva tack vare naturen, och därför är det extra viktigt för oss att komma ihåg säkerhetsavstånden.

   Men tanken med detta inlägg var inte att informera alla kitesurfare om eventuella faror (tro mig, vi kitesurfare får knappt höra annat än regler hit och dit från folk som är rädda), utan tanken var att informera alla andra strandbesökare om att de inte ska vara rädda för oss, utan vi för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *